Meal prep: Tortilja wrap na 3 načine

Nedavno sem odkrila tole domislico za tortilla wrap oziroma zavitek s tortiljo, če poskusim posloveniti. V Ameriki je takih malic malo morje, odličitev, kaj boste v tortiljo zavili pa v resnici povsem vaša. Jaz vam danes ponujam 3 malce bolj zdrave različice, polne beljakovin, ki jih vsi še kako potrebujemo. Predvsem pa tisti, ki se želimo znebiti še kakšnega kilograma.

Za nadeve sem uporabila tri glave vire beljakovin – jajca, tuno in piščančja prsa. Zraven še obilica zelenjave (no, toliko, da wrap lahko še vedno elegantno zavijemo), polnozrnata tortilja in malica je pripravljena.

Sestavine:

  • 3 polnozrnate tortilje
  • 100 g piščančjih prsi + lahki kremni namaz
  • ena velika odcejena tuna + 50 g skute + žlička gorčice + 50 g koruze
  • 3 jajca
  • zelenjava po želji

Priprava:

Za tortiljin zavitek s piščančjimi prsmi sem na tortiljo namazala malce kremnega sira, čez njega razporedila meso in kasneje že zelenjavo (motovilec + kislo papriko.)

Tortilja s tuno je nastala tako, da sem zmešala eno odcejeno tuno skupaj s skuto in gorčico, namaz razmazala po tortilji, posula s koruzo in motovilcem.

V zadnji opciji z jajci pa sem najprej v posodi razžvrkljala 3 cela jajca, jih posolila in popoprala ter iz njih spekla debelo palačinko oziroma bolj omleto. Položila sem jo na tortiljo, nadevala z zelenjavo (motovilec in sveža kumara) in zavila.

PO-velikonočni #MealPrep: Juha

In ko smo ob koncu praznikov že povsem brez moči in energije, obležimo na kavču zgolj s samo eno mislijo: da je jutri potrebno iti v službo. No, jaz sem za ta privilegij še naslednjih par mesecev prikrajšana, ampak se poskušam postaviti v čevlje mojega povprečnega bralca, hehe. Torej, ko smo v časovni stiski in povsem brez energije, takrat je čas za en preprost #MealPrep. In kaj je bolj preprostega od tega, da počistimo zamrzovalnik in hkrati rezultiramo v okusni topli malici za naslednja dva dni? Juha, kar pa drugega.

To juho sem poimenovala kar Povelikonočna juha, preprosto zato, ker ji šunka da velikonočni okus, ki se ga še naslednjih par tednov me bomo znebili.

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 2 korenje
  • 1 bučka
  • 300 g šunke
  • 80 g prosene kaše
  • 750 ml vode
  • Lovorjev list

Priprava:

Čebulo sesekljamo in prepražimo na olivnem olju. Dodamo na kocke narezano šunko, korenje in bučko in vse se par minut pražimo. Nato zalijemo z vodo, dodamo proseno kašo, lovorjev list in solimo ter kuhamo 20 minut do pol ure, dokler kaša ni kuhana.

PO-velikonočni #MealPrep: Šunka Tortilla Wrap

Tale recept je bil pa še zame pravo presenečenje in odkritje! Večkrat sem na Pinterestu zasledila razne tortilla wrap-e, ki so pridno polnili #MealPrep posodice. In po veliki noči, ko se pri nas šunka po hladilniku valja še vsaj en teden, dokler dokončno ne presodimo, da je za odpis, je tale recept res kot naročen!

To hladno malico sem pripravila že par dni pred letošnjo veliko nočjo in eno porcijo je mož odnesel s seboj v službo za malico. Bila sem skeptična, koliko ga bo nasitilo, ker so notri vse bolj ali manj zdrave sestavine. Ampak ko sem eno porcijo pojedla še sama in to komaj do konca, ni bilo več dvoma, da je tole povsem primeren in nasiten obrok.

Sestavine (ena porcija):

  • 1 tortilla
  • 125 g posnete pasirane skute
  • 150 g šunke
  • nasekljan peteršilj, drobnjak, čemaž in mlada čebula
  • par rezin kisle paprike
  • sol in poper

Priprava:

Na tortiljo nadevamo skuto, ki smo ji primešali sol, poper in nasekljana zelišča, ter jo razmažemo po celi površini tortilje. Na skuto položimo rezine šunke, po sredini pa še rezine kisle paprike. Tesno zavijemo, pred serviranjem pa prerežemo na polovico.

PO-velikonočni #MealPrep: Štefani pečenka

Danes sledi recept za toplo malico, ki si jo lahko pripravite za dva ali tri dni vnaprej in pri kateri lahko hitro porabite do štiri trdo kuhana jajca, ki so ostala od velikonočnih pojedin. Receptov za štefani pečenko je veliko, ampak kolikor sem na hitro uspela pregledati, je najbolj v uporabi tisti, ki od vas zahteva uporabo kruha, ki ga namočimo v mleko. Jaz sem precej prepričana, da je omenjena pečenka s tem dodatkom izvrstna, ampak taka priprava je za moje #MealPrep kriterije že malce preveč obsežna, hehe. Sama sem recept zato poenostavila, končni rezultat pa je še vedno tak, da ga je moja mati pospremila z besedami: “Tina, ti pa zdaj kuhaš že bolje kot jaz.”

Sestavine:

  • 1 kilogram mletega mesa (katerega koli)
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 1 surovo jajce
  • 3 žlice drobtin
  • 1 manjša čebula
  • Česen v prahu (ali 1 strok svežega), mleta paprika, poper, sol
  • Sesekljan čemaž in peteršilj (za slabo pest obojega)

Priprava:

Sesekljamo čebulo, česen (v kolikor ne uporabimo takega v prahu), peteršilj in čemaž. V posodo damo meso, surovo jajce, drobtine, sesekljana zelišča in začinimo s poprom, soljo in rdečo papriko. Vse fino pregnetemo, najbolje kar z rokami. Maso položimo na pekač in v sredino naredimo jamico po celi dolžini, kamor položimo jajca. Nato izoblikujemo štruco in jo v pečici pečemo na 180° C približno eno uro.

PO-velikonočni #MealPrep: Jajčna solata

Te dni nas z vseh strani obkrožajo recepti za takšne in drugačne potice, velikonočno dekoracijo in načine barvanja pirhov. Kot pri vsakem velikem prazniku je tudi tukaj, jasno, v ospredju hrana. Saj ne rečem, tudi jaz se veselim vseh dobrot (čeprav nekoliko raje posežem po božičnih jedeh), ampak letos si nisem mogla kaj, da ne bi v duhu mojega MEAL-PREPanja razmislila malce o tem, kaj bom v torek, ko prazniki minejo, z vsemi ostanki jajc in šunke. Vsa leta doslej sta namreč omenjeni dve jedi še kar nekaj dni po praznikih samevali v hladilniku in čakali, da se ju kdo usmili.

Letos sem zato zase (in za vse vas) pripravila štiri ideje, kam z ostanki jajc in šunke. Pripravila sem štiri ideje za obroke, ki jih lahko pripravite kot #MealPrep in nesete s seboj v službo ali šolo za malico – od tega sta dve jedi hladni, dve pa topli.

Pa začnimo z jajci. Jajčna solata. Čez lužo precej poznana jed, ki pa je zalita z obilico majoneze. V resnici me original spominja na našo francosko solato. Samo da je brez vse zelenjave in krompirja. Ker pa ne samo, da se želimo otresti velikonočnih ostankov, ampak morda tudi kakšnega velikonočnega kilogramčka viška, je spodnji recept malce bolj fit.


Sestavine:

  • 4 trdo kuhana jajca
  • 150 g grškega jogurta (če pazite na vnos maščob in kalorij, naj bo manjmasten)
  • pest sesekljane mlade čebule (zelen del)
  • pest sesekljanega peteršilja in čemaža
  • čajna žlička gorčice
  • sol in poper

Priprava:

Ni neke hude znanosti – sesekljamo čebulo, peteršilj in čemaž, jajca narežemo na srednje velike kocke, dodamo grški jogurt, gorčico, zelišča in začinimo s soljo in poprom. Vse dobro premešamo. Poleg postrežemo kakšen kos dobrega kruha, lahko pa tudi drug vir ogljikovih hidratov (ali pa ne).

Meal prep, sedmič: Mlečna prosena kaša

Ena izmed prvih objav na Bormašini za punce, iz daljnega leta 2013, je recept za mlečno proseno kašo z banano. Eden mojih ljubših zajtrkov! Mehka prosena kaša, sladka banana, še malo kakava za povrh … mmm, kar sline se mi cedijo. A ko se človek enkrat poda na pot iskanja bolj zdravnih vsakodnevnih alternativ (ne me narobe razumet, mlečna prosena kaša že v osnovi ni slab in nezdrav recept, samo na tej točki moje prehrane, na kateri sem trenutno, se malce poskušam izogibati kravjemu mleku in kakavu, hehe), potem je primoram določene sestavine malce predrugačiti. In v resnici je to na primeru recepta za mlečno proseno kašo precej enostavno.

V resnici nisem naredila nič posebnega – kravje mleko sem zamenjala z rastlinskim napitkom, prosena kaša je ostala prosena kaša, saj sama po sebi ni problematična, banano sem zamenjala z gozdnimi sadeži, ki imajo veliko manj sladkorja kot banana, namesto kakava pa sem malo okusa celotni zadevi dodala s proteinskim praškom. Je pa to tip zajtrka, ki ga brez problema pripravite vnaprej – za zajtrk. Jaz sem skuhala 3 porcije, eno pojedla takoj, dve pa imela za naslednja dva dni.

Sestavine:

  • 150 g prosene kaše
  • 750 ml rastlinskega napitka
  • gozdni sadeži
  • poljubni proteini

Priprava:

Proseno kašo dobro speremo pod tekočo vodo, nato pa jo kuhamo v rastlinskem napitku (bodisi ovsenem, riževem, sojinem, mandljevem ali kakšnem drugem mleku), dokler ni mehka. Če kaša že absorbira vso tekočino, pa še vedno ni kuhana, lahko dodate bodisi malo vode, ali pa dodate še rastlinskega mleka. Ko je kaša kuhana, jo razdelite na tri enakovredne dele, ter vsakemu delu dodate še gozdne sadeže (ali drugo poljubno sadje). Priporočam edino to, da proteine dodate šele tik preden boste obrok dejansko pojedli, sama kaša in gozdni sadeži pa vas brez težav počakajo v hladilniku.

Meal prep, šestič: RIBA! (No, file.)

Oh, imela sem spisano že celo objavo preko WordPressove aplikacije na telefonu, pa je tehnika zatajila. No, ja, pa pojdimo še enkrat od začetka.

Torej – ribe! Sama nikoli nisem bila ljubiteljica le-teh. Za njihovo konzumacijo sem čisto preveč požrešna. Ker pa se zavedam, da so super zdrave in da bi jih bilo fino jesti vsaj enkrat tedensko, sem sklenila kompromis sama s sabo in kupila file osliča. Tistega, zamrznjenega. Vemo, da to ni najboljša izbira, ampak napredujem! Še boljša izbira pa je bila ta, da sem se opogumila in omenjenega osliča pripravila na neocvrt način. In uspelo je super, juhej!

Pripravila sem dve porciji in eno imela še za naslednji dan. Tudi pogreto se je obneslo super, tako da je tole čisto legit meal prep, ki pride prav, kadar nam zapašejo ribe, ki so polne beljakovin, ki bi jih vsak moral uživati v zadostni količini, kaj ne, ne samo mi reveži, ki hujšamo. Še vedno sicer preferiram jajca ali piščančje/goveje meso, ampak dobro, za malo spremembe so tudi ribe super.

Sestavine:

  • cca. 400 g osliča (oziroma cca 5 filejev)
  • žlica masla
  • sok pol limone
  • 1 strok česna
  • sol, poper
  • ajdovi rezanci (poljubna količina)
  • 1 zelena paprika
  • polovica čebule
  • 1 konzerva paradižnika v koščkih

Postopek:

Fileje osliča odcedimo, popivnamo s prtičkom in zložimo v pekač. Zmešamo maslo, limonin sok, sesekljan česen, sol in poper ter prelijemo po filejih. Pečemo v pečici na 180°C približno 15 minut oz. dokler riba ni pečena – ko meso razpada.

Za prilogo prepražimo čebulo in papriko, ajdove rezance skuhamo, dodamo, vse skupaj prelijemo še s paradižnikom in to je cela znanost.