Silvestrovo s prijatelji

December se je komaj začel, mi smo pa že pri koncu starega leta oz. tik pred vstopom v novega. Mercator nas s projektom #KuhaM ni zaposlil samo z razmišljanjem o idejah o tem, kako preživeti trenutke v kuhinji z našimi najmlajšimi, ampak tudi to, kako se ob koncu leta poveseliti s prijatelji. Malo sem tuhtala, kaj dobrega bi lahko Bormašince pripravile, potem sem pa med gledanjem moje ljube Laure naletela na tale koncept pull-apart bread. Oziroma če skušam posloveniti – narazen-potegljivi kruh, hehe. Ona je sicer pripravila jesensko različico, jaz pa sem se poigrala s silvestrsko. No, roko na srce, sestavine niso nič kaj posebno praznične, ampak brez problema recept malce prilagodite in popestrite s kakšno dobroto, ki jo čuvate in hranite samo za posebne praznične priložnosti. Pa začnimo – narazen-potegljivi kruh s čebulno pomako.

21

Kuham Continue reading →

Nedeljsko kosilo, ki to ni

Angleške čajne kolačke sem spekla, ker nisem bila prepričana, kako mi bodo uspele lepinje. Za vsak slučaj, ne morem ostati brez objave. No, zato pa imam zdaj dve. Nič hudega, ne? 🙂

2015-01-18 15.33.19

Kot pri večini kruhov, se tudi pri lepinjah sestavine kaj veliko ne razlikujejo: kvas, voda, moka, sol, sladkor, voda/mleko … Tudi pri lepinjah ni veliko razlike. Za recept tokrat nisem nič raziskovala, ampak sem ga vzela kar iz knjige Kruh in kruhki, ki sem jo podedovala od none. Zadeva gre tako …

Continue reading →

Zarečenega kruha (brez gnetenja) se največ poje (z zaseko in zelišči)

Danes vam predajam še druga dva recepta za kruh. Prvi je najenostavnejši kruh vseh časov, ki je tako brezvezen recept, da se ga dolgo sploh nisem lotila, ker se mi je zdel larifari. Ker, kaj točno naj bi dobrega prišlo iz recepta ‘vse nameči skupaj, zmešaj, pusti dolgo časa, potem pa speči’?

Beti_019-horz Continue reading →

Društvo anonimnih mehovčkov

 

Meh. Saj se trudim biti pozitivna in ne razmišljati o stvareh, ki me tarejo, predvsem zato, ker so tako zelo banalne, da me je sram že samo, ko o njih razmišljam, ampak nekako se vedno znova vrnejo nazaj in me ulovijo med čakanjem avtobusa, brisanjem ploščic pod tušem do suhega, čakanjem, da se Pesjanka na travniku pokaka in tako dalje. Mislim, da sem v zadnjih petih, šestih letih, ko je bila ponovoletna motivacija moja zvesta spremljevalka, izčrpala svoje zaloge le-te … motivacije torej. Presedam se iz enega stola na drugega in samo sanjam o dneh, ko je bila rutina moja najboljša prijateljica, tesno za petami pa ji je sledila disciplina.

IMG_20150111_213416

Continue reading →

Novoletne (ne)zaobljube in egipčanski prispevek kruhom sveta – flatbread

Ko smo s puncami v zadnji polovici decembra posedale za polno obloženo mizo je beseda nanesla tudi na januarske kuharske podvige. Čeprav smo, ko je govora o hrani, ponavadi precej enotne in složno odpiramo usta vsem dobrotam, pa se je okrog novoletnih prehranjevalnih navad vnela precej vroča razprava. Pa brez skrbi, nismo se lasale, krožniki so ostali celi in še vedno ostajamo nerazdružljiva, pretirano glasna in nenavadno požrešna petperesna deteljica. Vendar pa so si nekatere izmed nas zadale, da bodo januarja malce bolj pridne, kar se tiče vnosa kaloričnih dobrot v svoje želodčke, medtem ko s(m)o jih druge le postrani pogledale in zagovarjale prehranjevanje po načelu: če ti paše, jej.

1

Continue reading →

Kita. Janeževa.

Sibirske temperature so se malo omilile, snega pa je ostalo samo še toliko, da si naša Pesjanka obriše tace, na katere se že z največjim veseljem in radostjo lepi blato na sosednjem kakališču (t.j. sosednji travnik delno znanega lastnika, ki služi kot dežurna postaja polnih mehurjev in črevesij okoliških štirinožcev). Še vseeno pa Bormašince nadaljujemo z našimi krušnimi prispevki v tem in prihodnjem tednu – kruh gor ali pa dol, topla pečica, ki prijetno pogreje naše bivalne sobane je tista, ki nas pri tem projektu še najbolj osrečuje.

1

Continue reading →