Bor mašina za punce 2.0

Če bi vi vedeli, koliko konstruktivnih debat o tem, ali je tista oranžna pikica desno zgoraj ravno prav oranžna in velika, da ni morda preveč medla, da ni po kakšnem groznem slučaju premajhna, da ni preblizu tisti sosednji modri pikici in da se morda ne tepe preveč s kremo na drugem kolačku levo spodaj, se je v zadnjem mesecu prenašalo iz petih različnih računalnikov v skupen pogovor Bormašinc na Facebooku. Na koncu smo bile že vse precej zafrustrirane in debato smo zaključile z besedami: “Bernarda, sama se odloči!” In sedaj imamo, kar imamo, našo novo spletno kuhinjo, ki je čisto in povsem naša in nihče nima enake. Upam, da boste vi v njej uživali svoj toliko, kot v ustvarjanju tega bloga uživamo me.

Poleg tega je pa tu še december. Uf, že kakšnih 14 dni imamo v koledarjih zabeležene tematske sklope, ki smo vam jih pripravile, da bo vaš december mogoče tudi z našo pomočjo malenkost slajši. Tudi same se veselimo projektov, ki smo si jih zastavile za zadnji mesec leta 2014, in če smo že ob koncu leta tako polne energije in načrtov, kaj bo šele v novem letu? Ampak pustimo to decembrsko sentimentalnost ob strani, za vse to bo med zobanjem prazničnih dobrot še dovolj časa. Torej … decembrska pustolovščina se pri meni že nekaj let tradicionalno pričenja s peko piškotov, predvsem za potrebe obdarovanja domačih in prijateljev v času Miklavža. Letos smo se v piškote podale vse Bormašince in ne preostane mi nič drugega kot da vam zaželim eno lepo dobrodošlico v … Piškotariji 2014!

piskoti1.jpg 

Prvi piškoti, ki sem se jih lotila, so izpeljanka klasičnih piškotov s koščki čokolade. Ker sem želela, da bo vse skupaj malce bolj praznikom primerno, sem koščke čokolade zamenjala z marcipanovimi palčkami in nastali so 

Piškoti s koščki marcipana

Tole mora biti vsekakor najpreprostejši recept vseh časov, poleg tega pa je ena taka klasika, ki jo je res potrebno imeti v svoji zbirki receptov. Koščke marcipana lahko brez problema zamenjate s kakršnimi koli oreščki, suhim sadjem, kakšnimi drugimi čokoladnimi bomboni, …

Stvari se lotimo takole. Jaz testo pripravim v KitchenAidu, lahko pa uporabite kateri koli drug mešalnik z nastavkom za gnetenje ali pa testo zgnetete na roke. Nobene znanstvene fantastike. V mikrovalovki stopimo 250 g masla, ampak ne povsem, fino je, da nekaj masla še nestopljenega. Maslu dodamo 200 g sladkorja in zmes dobro stepemo. Potem dodamo 2 jajci, najprej enega, dobro premešamo, potem še drugega in spet dobro premešamo. Potem med gnetenjem postopoma dodajamo 600 g presejane gladke moke skupaj z 1 pecilnim praškom. Dodamo še malo vanilijevega ekstrakta (jaz imam domačega po tem receptu), na koncu pa na roke vmešamo dobrih 250 g na koščke narezanih marcipanovih palčk. Jaz imam točno take, kot jih vidite na tej povezavi. In to je vsa umetnost. Z žlico na pekač (obložen s peki papirjem) polagamo kupčke mase, pazite, da niso kupčki preblizu, saj se piškoti med pečenjem rahlo razlezejo. Piškote pečemo od 10 do 12 minut na 190°C. Jaz sem iz te količine dobila 4 pekače piškotov.

piskoti2.jpg

piškoti s koščki marcipana
sestavine
  1. 250 g masla
  2. 200 g sladkorja
  3. 2 jajci
  4. 600 g presejane gladke moke
  5. 1 pecilni prašek
  6. malo vanilijevega ekstrakta
  7. 250 g na koščke narezanih marcipanovih palčk
postopek
  1. Maslo delno stopimo v mikrovalovni pečici in gladko zmešamo s sladkorjem. Po enega dodajamo jajci, nato še moko s pecilnim praškom in vanilijev ekstrakt. Vse skupaj dobro premešamo, dodamo na koščke marcipanovih palčk in še enkrat (tokrat na roke) zmešamo.
  2. Z žlico nadevamo kupčke na s papirjem za peko obložen pekač in pečemo 10-12 minut na 190°C.
zapiski
  1. Marcipanove palčke lahko zamenjamo z oreščki, suhim sadjem ali drugimi čokoladnimi bonboni.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

4 comments

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.