Čakam na maj in Čokoladni piškoti After Eight

 Vse bolj vreme nakazuje temne zimske dni, ko je najbolj svetlo ravno takrat, ko nimaš časa. ‘Po temi grem in po temi pridem’ misel je vsak dan malo glasnejša, in v bistvu odštevam dni do pomladi

Zima me ni nikoli pretirano osrečevala, razen tistih redkih trenutkov, ko čutim pomirjenost, ko stopim v čisto sveže zapadel sneg in fino škripa pod čevlji. In takrat, ko ga zapade na hitro malo več, in se mi zdi, da je svet utihnil in obstal. Ko gledam soj svetlobe ulične svetilke in negibno opazujem ples snežink in čutim, kako mi padajo na obraz. Takrat tudi ni tako mrzlo in si želim, da se čas ustavi..

Ampak potem pride naslednji dan s plundro, umazanim snegom, gazenje čez nariti sneg po pločnikih, neprijazne voznike, ki ti grobo piskajo in te pošiljajo k materi, ker hodiš po spluženi cesti, in potem še komaj čakaš, da slečeš ledeno mokra oblačila, se stisneš pod kovter in čakaš na julij s pregrešnimi 35°C. No, še ena dobra stran zimskega časa pa je tudi, da bolj z veseljem zavrtimo gumb na pečici in tako prijetno zadiši po kuhinji. Poleti pri 35°C si pač nihče ne želi vklapljati pečice, ne? 

 

After8piskoti

 

Punce so ukazale Piškotarijo, konkurenca je huda, zato je treba v boj za nove najljubše piškote.  Moja sostanovalka pravi, da je ni čez After Eight čokoladice, zato sem pobrskala malo med najljubšimi spletnimi kuharskimi stranmi in naredila mini nadgradnjo piškotkom. Končni izdelek so štirje pridni in za tovrstne poskuse relevantni jedci poskusili in pravijo, da so super, jaz pa pravim, da so tako enostavno in hitro za narediti, da jih morate speči tudi vi. Recimo med tem, ko čakate, da se pečica fino zagreje za potico ali božično pečenko. Samo na glas razmišljam in vam dajem izgovore;)

 page1

 

Delo z njimi je praktično minimalno, kolikor si pač date dela z mešanjem sestavin in pomivanjem posode, pa je to to. Poleg tega so odlični za delo z otroci, kroglice hitro lahko naredijo sami, pa jih bodo jedli še rajši, ker bodo čisto njihovo delo. 

Torej, k sestavinam. Pripravimo si dve posodi, v eni stopimo maslo, sladkor in tisto malo vode. Ko dobimo enotno maso, odstavimo z ognja in vanjo nadrobimo čokolado. Pomešamo, pustimo par minut, da se malo ohladi, in dodamo jajce. V drugi posodi zmešamo moko, sodo bikarbono in sol, vse skupaj pa dodamo čokoladi in fajn premešamo. Dobimo testo, ki se ne lepi na prste. Pustimo kakšno uro na hladnem, ni nujno, da v hladilniku, po tem pa lahko že oblikujemo piškotke. Jaz sem jih oblikovala v  velikosti orehov, ampak lahko bi tudi manjše, ker so prav ljubki za en ugriz. Na peki papir položimo kroglice, vmes pustimo 2-3cm prostora, in v pečici, ogreti na 175 stopinj, pečemo največ 10 minut (če ste delali manjše od orehov, potem obvezno manj minut). 

 _DSC9417a

_DSC9407a

page2

 

Medtem, ko se pečejo in pridno odišavljajo kuhinjo, narežemo After Eight čokoladice na 4 dele in si pripravimo dva za en piškot. Potem sledi trik. Ko vzamemo piškote iz pečice, nanje položimo te kompletke dvojnih četrtink in jih v eni minuti po tem razmažemo z žličko. Malo potlačimo piškotek in čokolado premažemo lepo v spirali, ker so na tej stopnji še zelo krhki. Druga pesem bo čez 5 minut, ko bodo trdi kot kamen. Ampak nič bat, v ustih se tako fino topijo.  

 
page3

_DSC9429a

page4

 

Tole gre v mojo črno knjižico preizkušenih receptov, ker sem prepričana, da bom tele še pekla letos. Kakšni piškoti so pa letos vaši najljubši?

  

 

Čokoladni piškoti After Eight
sestavine
 1. 85g masla
 2. 15ml vode
 3. 110g sladkorja
 4. 170g temne čokolade
 5. 1 jajce
 6. 155g moke
 7. 3g sode bikarbone
 8. 2g soli
 9. After Eight zavitek čokoladic
postopek
 1. Pripravimo si dve posodi, v eni stopimo maslo, sladkor in tisto malo vode. Ko dobimo enotno maso, odstavimo z ognja in vanjo nadrobimo čokolado. Pomešamo, pustimo par minut, da se malo ohladi, in dodamo jajce. V drugi posodi zmešamo moko, sodo bikarbono in sol, vse skupaj pa dodamo čokoladi in fajn premešamo. Dobimo testo, ki se ne lepi na prste.
 2. Pustimo kakšno uro na hladnem, ni nujno, da v hladilniku, po tem pa lahko že oblikujemo piškotke. Jaz sem jih oblikovala v velikosti orehov, ampak lahko bi tudi manjše, ker so prav ljubki za en ugriz. Na peki papir položimo kroglice, vmes pustimo 2-3cm prostora, in v pečici, ogreti na 175 stopinj, pečemo največ 10 minut (če ste delali manjše od orehov, potem obvezno manj minut).
 3. Medtem, ko se pečejo in pridno odišavljajo kuhinjo, narežemo After Eight čokoladice na 4 dele in si pripravimo dva za en piškot. Potem sledi trik. Ko vzamemo piškote iz pečice, nanje položimo te kompletke dvojnih četrtink in jih v eni minuti po tem razmažemo z žličko. Malo potlačimo piškotek in čokolado premažemo lepo v spirali, ker so na tej stopnji še zelo krhki. Druga pesem bo čez 5 minut, ko bodo trdi kot kamen. Ampak nič bat, v ustih se tako fino topijo.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

 

One comment

 1. Ana says:

  Pekla sem jih dvakrat. Vsakič so se mi veliko bolj razlezli kot Bernardi. V drugo sem dodala dodatnih 50 g moke in je bilo že bolje. Ker sem jih spekla malo več, sem jih naredila z belo čokolado, namesto after-eight. Torej sem jo narezala na manjše kocke in jih vmešala v maso, preden sem jo dala počivati. Še vedno super okus. 🙂

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.