Osem okusov vročih čokolad

Pretekli teden smo pekle piškote, da smo z njimi posladkale svoje najdražje za sv. Miklavža. Zdaj pa je počasi čas, da začnemo razmišljati o naslednjem ‘obdarovalnem’ prazniku, božiču. December bomo namreč na bormašini za punce namenile prav temu, da lahko s pomočjo naših receptov presenetite z okusnimi darili vse, ki so vam sladkali preteklo leto. To je seveda tudi odličen izgovor za nas, da pripravimo za svoje prijatelje, družino in sodelavce prav prijetna sladka (in slana?) darila.

Sama se vsako leto poskušam spomniti česa novega in božična darila pripraviti sama. Pa ne (samo) zaradi tega, ker zadnje čase varčujem (da vas ‘potolažim’, na koncu vedno zapravim več, kot če bi darila kupila v trgovini), ampak predvsem zato, ker mislim, da imajo doma izdelana darila nekaj več duše. Letos sem se odločila, da izkoristim preizkus priprave domače vroče čokolade in ga zapakiram v darilo.

062

Pripravila sem vročo čokolado za vse okuse.

Sama priprava je sicer sila enostavna, vendar mi je vzela kar nekaj časa, da sem pripravila vrečke z vsebino za eno vročo čokolado. Za osnovno vročo čokolado, ki je tudi prvi okus, sem pripravila sestavine: čokoladni puding v prahu, nesladkan kakav v prahu, vanilijev sladkor, temno in mlečno čokolado.

038

Za eno vrečko, torej eno skodelico tega božanskega vročega napitka sem zmešala 18 g čokoladnega pudinga, 5 g nesladkanega kakava v prahu3 g vanilijevega sladkorja in ščepec soli. Vse skupaj sem stresla v vrečko. Natehtala sem 22 g mlečne in 10 g temne čokolade, ki sem ju poprej narezla na manjše koščke, in še ti dve sestavini stresla v vrečko. To je to, to je naša prva mešanica za navadno vročo čokolado.

039

Nato sem se začela igrati z različnimi okusi …

Osnovni mešanici sem dodala 15 g mletih lešnikov (nekaj sem jih pustila nekoliko bolj na grobo nasekljanih, da bo napitek hrustal) in dobila lešnikovo vročo čokolado.

Nisem se mogla upreti, da ne bi čokoladnemu napitku dodala malo kave, in sicer 8 g instat mešanice za kavo, in tako dobila vročo čokolado s kavo.

Za kokosovo vročo čokolado sem osnovni mešanici dodala 10 g kokosove moke.

042

Letos poleti sem poskusila sladoled z okusom čokolade in čilija. Kombinacija se mi je zdela posrečena, zato sem v svojo čokoladno mešanico dodala malo čilija. Tukaj bodite pozorni s količino, najbolje je, če poznate svoj čili in koliko močen je. Jaz imam doma enega res zelo pekočega v minimalnih količinah, zato sem ga dala res malo, manj kot noževo konico. Nekateri so manj pekoči, tam ga lahko dodate več in dobite pekočo vročo čokolado.

Zdaj so na vrsti še tiste vroče čokolade, za katere sem tudi osnovne sestavine malce spremenila. Najprej sem pripravila vročo čokolado z okusom banane. Osnovnemu receptu sem odvzela vanilijev sladkor, saj se mi je zdela, do bo 20 g zmletih suhih banan zadovoljivo posladkalo čokolado. Tudi banane sem zmlela sicer precej na drobno, vendar se vmes najde tudi kakšen večji košček.

Naslednji sadni okus je vroča čokolada s pomarančo. Tukaj sem zmanjšala količino mlečne čokolade na 10 g, namesto navadne temne čokolade pa sem dodala 22 g temne čokolade z okusom pomaranče in dodala še noževo konico suhe pomarančne lupine.

Za zadnjo mešanico, vročo čokolado z meto, sem prav tako zmanjšala količino mlečne čokolade na 10 g, opustila navadno temno čokolado, ki sem jo zamenjala z 22 g temne čokolade s poprovo meto. (Uporabila sem Mercatorjevo temno čokolado z okusi, tako pomarančno, kot metino. Zdi se mi, da nista pregrenki in imata hkrati močan okus po dodatku, kar sem upala, da bom dosegla tudi pri vroči čokoladi.)

Ko sem vse čokolade namešala in razporedila v vrečke, je sledilo še mučno izbiranje stila pisave in načina okrasitve vrečk. Namučila sem se tudi s skrajševanjem recepta, kako si iz vrečke z mešanico za vročo čokolado dejansko pripraviti vročo čokolado. Na koncu sem se odločila takole:

049

048

Izbrala sem še različne barve trakove in dokončala svoja sladka presenečenja. (Aja, ups, za vse moje obdarovance to ne bo presenečenje, bo pa vsekakor sladko.)

060

 

mešanica za vročo čokolado
sestavine
 1. Za eno vrečko, ki vsebuje mešanico za pripravo ene vroče čokolade
 2. 18 g čokoladnega pudinga v prahu
 3. 5 g nesladkanega kakava v prahu
 4. 3 g vanilijevega sladkorja
 5. 22 g narezane mlečne čokolade
 6. 10 g narezane temne čokolade
postopek
 1. Praške zmešamo in vsujemo v vrečko ter jim dodamo obe čokoladi. Okrasimo po želji.
 2. Za kokosovo vročo čokolado dodamo 10 g kokosove moke.
 3. Za lešnikovo vročo čokolado dodamo 15 g grobo mletih lešnikov.
 4. Za vročo čokolado s čijiljem dodamo malo čilija.
 5. Za vročo čokolado s kavo dodamo 8 g instat kave.
 6. Za vročo čokolado z banano odvzamemo vanilijev sladkor in dodamo 20 g grobo mletih suhih banan.
 7. Za vročo čokolado s pomarančo čokoladi zamenjamo z 10 g mlečne čokolade in 22 g temne čokolade s pomarančo ter dodamo noževo konico suhe pomarančne lupine.
 8. Za vročo čokolado z meto čokoladi zamenjamo z 10 g mlečne čokolade in 22 g temne čokolade z meto.
zapiski
 1. Za pripravo vročega napitka mešanico gladko zmešamo z 1 dl mleka. 1,5 - 2 dl mleka (odvisno od tega, kako gosto čokolado želimo) pogrejemo. Pred vretjem mleko odstavimo, mu primešamo čokoladno-mlečno mešanico in na srednjem do manjšem ognju/temperaturi kuhamo še približno 3 minute ob vztrajnem mešanju.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

4 comments

  • Ana says:

   Našla sem jih v Müllerju. Nekaj podobnega so sicer imeli tudi v Tediju. Sem pa kar preiskala veliko trgovin: Mercator, Tuš in Spar jih nimajo, vsaj jaz jih nisem našla.

 1. Ela says:

  Na fotkah se ne vidi kako velike so te vrečke. Ker bom delala malo večje količine – koliko žličk te mešanice (približno) gre v deci mleka? Hvala 🙂

  • Ana says:

   Približno 58 g mešanice (osnovne) gre na 2,5 dl mleka. Dimenzije vrečke so spodaj: 6*3,5 cm, v višino je pa nekaj več kot 15 cm.

   Sama sem delala kar enojne doze, ker sem se malo bala, da se vse sestavine ne bi tako dobro zmešale med sabo, če bi jih dala skupaj in bi tako potem bila ena preveč gosta, druga premalo. Mislim pa, da jih lahko združuješ, ni problema. Samo bodi pozorna, da dovolj premešaš sestavine.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.