Hrustljave palčke vseh okusov

Pravkar sem prišla iz plesnega tečaja, zato ponovno tako pozna objava. Cel dan sem hitela, da sem naredila vse ali skoraj vse, kar sem si danes zadala. Hotela sem speči dve vrsti piškotov, pripraviti grisine, iti v trgovino in nesti v čistilnico stari novi plašč, hkrati sem se želela naužiti sonca po tako dolgem času, tako da mi je pred tečajem enostavno zmanjkalo časa, da vam zaupam tale čisto preprosti recept za grisine, hrustljave palčke, ki jih lahko podarite kot slano darilo za kakšen praznik, jih s seboj prinesete na zabavo ali jih pripravite, ko pričakujete goste. Okuse pa lahko dodajate po vašem okusu in pripravite pravo mešanico raznovrstnih okusov. Edino kar bi opozorila pri tem darilu je to, da najbrž grisini ne bodo dobri čez kakšen teden ali dva, tako da jih pripravite dan prej ali na sam dan obiska/obdarovanja.

033

Kot sem obljubila, je recept sila preprost. V bistvu je skoraj tako, kot da bi pekli kruh, samo da je razmerje sestavin malo drugačno. Najprej sem se lotila s tehtanjem. V večjo posodo sem dala 0,5 kg moke, naredila v njej jamico, vanjo stresla eno vrečko suhega kvasa (7 g), prilila 280 ml mlačne vode, 50 ml olivnega olja in vse skupaj še solila z 8 g soli (tam nekje dve žlički). Sestavine sem zgnetla v kepo dno še malo polila z oljem in z obračanjem kepe testa namastila celotno testo. Pustila sem vzhajati vsaj eno uro, ko sem se odpravila po opravkih.

016

Ko je testo dovolj vzhajalo, sem jemala manjše kepe testa in iz njih oblikovala palčke. Prvo serijo sem naredila brez dodatkov, potem sem se pa malo igrala. Eni seriji sem dodala rožmarin, drugi origano, tretjo sem naredila malo bolj pikantno, dodala sem ji sladko papriko v prahu, suh česen, čili in nekaj kajenskega popra. Poskusila sem tudi s semeni: sezamova in sončnična, gotovo bi šla še katera, na primer lanena ali druga vam ljuba. Eni seriji sem dodala tudi majaron in timijan. V glavnem, ni omejitev, dokler se držite suhih dodatkov, torej predvsem začimb in semen. Za hec sem poskusila narediti tudi različico z okusom pice. Nekako sem vedela, da paradižnikova omaka ne bo najboljša izbira, ampak sem zadevo z dodajanjem moke popravila in tudi to je šlo. Poleg paradižnika sem dodala še origano, nariban parmezan in koščke oliv (ker niso suhe, je bilo potrebno tudi tu dodati nekaj moke). Pri svežih sestavinah, kot so bile te, seveda še toliko bolj pazite na rok uporabe svojih grisinov. V vsakem primeru pa imate tudi pri tem slanem prigrizku veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje z okusi. Sama sem želela preizkusiti še kaj s curry-jem, pa mi je zmanjkalo testa. Vsekakor bo to prigrizek, ki ga bom še pripravila, tako da bo še čas za igranje z začimbnimi mešanicami. Če jih boste poskusili, bom vesela tudi vaših idej in kombinacij.

017

018

 Zamudila sem se pri okusih. Da nadaljujem … ko sem grisine zvaljala, sem jih pekla v pečici na 200°C od 10 do 15 minut, odvisno od njihove debeline. Preden sem jih dala v pečico pa sem jih še malo namazala z olivnim oljem. Za prvo serijo sem oblikovala nekoliko debelejše palčke, sem pa potem ugotovila, da bo to preveč, saj je testo v pečici še malo vzhajalo. Tudi z obliko in debelino se lahko igrate, odvisno od tega, koliko hrustljave želite svoje palčke. Tanjše torej pecite 10 minut, debelejše pa kakšnih 15.

009

Če boste grisine podarili kot darilo, jih enostavno zapakirajte v vrečko. Če pa ste za darilo kupili posodo za shranjevanje živil, jih lahko napečete kot okusen dodatek darilu.

025

 

grisini
sestavine
  1. 500 g moke
  2. 280 ml mlačne vode
  3. 7 g suhega kvasa
  4. 50 ml olivnega olja
  5. 8 g soli
  6. poljubni dodatki: začimbe, semena ...
postopek
  1. Sestavine zgnetemo v kepo, dno malo polijemo z oljem in z obračanjem kepe testa namastimo celotno testo. Pustimo vzhajati vsaj eno uro. Iz vzhajanega testa oblikujemo palčke poljubne debeline in dolžine. Če dodajamo začimbe ali semena, jih dodamo v testo preden začnemo oblikovati palčke in jih dodobra vgnetemo v vzhajano testo. Pečemo jih na 200°C od 10 do 15 minut.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.