Vaba za piškotno pošast

Ne gre nam tole, decembrsko obdarovanje. Samo Ana se pridno prebija čez teden kulinaričnih darilc, druge pa smo se izgubile nekje med dirkanjem po Ljubljani. Ali Egiptu, tako kot Tina, ki uživa na zimskopoletnem dopustu. Ostale navdušeno vzdihujejo ob fotografijah palm, jaz imam pa čisto rada mraz. Tako lepo se lahko zapakiram v žabe in štumfe in škornje in spodnje majice in tople puloverje in šale. Samo nos kuka ven. Nos, ki zaradi nizkih temperatur/kuhanega vina/stiskanja mozoljev večkrat zardi.

Zardeva pa tudi moj božiček, ki z vedno bolj častitljivo starostjo postaja vedno bolj dolgočasen. Letos se sploh namerava izogibati nakupovalnim prostorom, zato je opasal predpasnik, odprl Bor mašino za punce, pobral ideje Piškotarije 2014 in se za en dan zaprl v kuhinjo. No, Božiček sem jaz, zato so tudi piškoti primerno ponesrečeni. Čokoladni after eight so padli skupaj, čokoladno-pomarančni grižljaji niso nikoli dobili oblike smrečic, kokosovih poljubčkov nikakor nisem znala ravno prav zapeči … no, marmeladne lunice pa so sorazmerno uspele.

 

2 Poleg naštetih sem v kozarce dodala še moje najljubše, medenjake. Mogoče prepričam Nino, da jih končno pripravi sama, čeprav si ne vseeno ne upam tekmovati z njeno super babico. 

Moko, sladkor, jajca, med, sodo bikarbono, orehe in začimbe (natančne količine najdete na koncu zapisa v receptu, ki ga lahko tudi natisnete) zmešamo v mehko homogeno zmes, pri čemer smo zelo pozorni, da se ne onesvestimo od slastnih vonjav. Takoj za bencinom in tekočim uhu lepilom je kombinacija cimeta in medu moja najljubšejša. Da pa sem potencialno oboleli za salmonelo #1 pa je glede na količino pojedene surove mase najbrž jasno že vsem.              

IMG_0606 copy

Preostanek mase za kašno uro zapremo v hladilnik, nato pa oblikujemo precej pacaste kroglice v poljubni velikosti. Malo manjši od orehov bodo kar pravšnji, saj se nato v vroči pečici precej razlezejo, zato jih na papir za peko zlagamo v vmesnim razmakom. Na 200°C jih nato pečemo med 10 in 12 minutami.

Meni je od treh pekačev piškotov uspelo rešiti 13 medenjakov, ostale sem namreč zažgala. Pri prvi rundi sem pozabila, da je pečica nastavljena na ”gornje gretje” in je zgornjo plast piškotov zažgala, spodnjo pa pustila skoraj surovo, pri drugi pa je dobila epileptični napad in se sama od sebe prestavila na default nastavitve. Na 240° C. Na kratko – smrdelo je po truplih, če bi jih pred zažigom balzamirali s cimetom.

Po želji lahko ohlajene medenjake premažemo z glazuro. Do letos sem jo pripravljala v kombinaciji limoninega soka, beljaka in sladkorja v prahu, letos pa sem ubrala Anino pot in sladkor zmešala s sveže iztisnjenim pomarančnim sokom.

IMG_0640 copy

In to je v bistvu v to. V oprane in dobro posušene kozarce za vlaganje (ali katere druge) naložimo napčene dobrote, zapremo in poljubno okrasimo. Na kvadrate sem razrezala rdeči filc in oblekla pokrove, malo prekladala lesene perlice, cimetove palčke in posušene pomaranče. Tudi eno rundo teh mi je uspelo prismodit, ker sem jih predolgo sušila na prevroči peči.

Za boljši vtis pa fotografije. : )

    IMG_0667 copyIMG_0641 copy IMG_0651 copy

IMG_0656 copy

 Ubogljivo pečico in uspešno dariljenje vam želim. : )

IMG_0629 copy

Medenjaki
sestavine
 1. 200 g moke
 2. 150 g sladkorja
 3. ena žlička sode bikarbone
 4. 100 g mletih orehov
 5. 100 g medu
 6. 2 jajci
 7. ena žlička sode bikarbone
 8. limonina lupina
 9. mleti cimet, klinčki in pimet (po okusu)
Glazura
 1. sladkor v prahu
 2. beljak ali limonin ali pomarančni sok
postopek
 1. Vse sestavine dobro premešamo.
 2. V hladilniku pustimo počivati približno eno eno uro, nato iz mase oblikujmo kroglice v velikosti orehov. Z razmikom približno 4 cm jih razporedimo po papirju za peko in pečemo približno 10 do 12 minut na 200° C.
 3. Po želji jih ohlajene premažemo z glazuro iz sladkorja v prahu in beljaka/limoninega/pomarančnega soka.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.