Celi dnevi v kuhinji

Zadnji teden sem preživela toliko časa v kuhinji kot še nikoli. Poleg packarij, ki sem jih pripravljala za bor mašino, sem pekla še tri runde piškotov, kuhala kosila, pekla mafine in najbrž še kaj, česar se ne spomnim več. V glavnem, cel delovnik sem dnevno preživela v kuhinji. Poleg tega, da sem bila veliko v kuhinji, se mi zdi, da sem tudi ogromno pospravljala in pomivala. Sploh pri pripravi sladic mislim, da je veliko čiščenja in pomivanja posode. Sploh, ker je veliko take posode, ki se ne pomiva v pomivalnem stroju, ampak jo je treba pomiti na roke. Če pa se že pomiva v pomivalnem stroju, sem jo pa tako ali tako mogla pomiti na roke, ker sem jo potrebovala prej, kot bi stroj opral. Pred časom sem razmišljala, kako bi se obnesla v kuhinji cele dneve, pa mislim, da bi mi kar šlo. Najbrž bi bil tempo veliko hujši in bi morala delati bolj stvari, ki mi niso všeč, kot tiste, ki so mi. Bistveno pa je, da bi zdržala.

Tudi danes, kot pretekle dni, sem se po dveh obiskih trgovine – ker sem pač prvič pozabila kupiti nekaj stvari, utaborila v kuhinji. Danes sem pripravljala moje tretje darilo iz kuhinje: čokoladni namaz (ja, govorimo o domači različici Nutelle).

032

Tako kot pri vročih čokoladah se tudi tu nisem zadovoljila z osnovno različico, ampak sem jih naredila nekaj različnih. Malce sem se zgledovala po popularnih čokoladicah in čokolatinih in poleg osnovnega namaza, pripravila še takega s kokosom, z dodatnimi grobo mletimi lešniki in enega z arašidi in karamelo.

Začela sem z lešniki. Oziroma s pečico, ki sem jo segrela na 150°C. Potem sem pa 300 g lešnikov oprala, jih odcedila in razporedila na s papirjem za peko obložen pekač. Dala sem jih ‘greti’ v pečico in jih tam pustila 10-12 minut, da so se posušili in malce popekli. Zunaj sem jih pustila malo počivati in še mlačne ‘slekla’. Po nekaj lešnikov sem podrgnila med dlanmi, da se je ovoj oluščil.

001

Medtem, ko so se lešniki pražili v pečici, sem na štedilnik postavila posodo z vodo in jo na srednjem ognju grela. Nanjo sem postavila stekleno posodo, v njo pa nadrobila 680 g mlečne čokolade in jo stopila. Nato sem jo pustila, da se malce shladi.

009

Vključila sem svojo novo bor mašino (podedovano od none), torej mešalnik, v katerega sem stresla lešnike in jim dodala 5 žlic repičnega olja. Miksala sem, dokler nisem dobila gladke mase.

003

Dodala sem 50 g sladkorja v prahu, dve žlici nesladkanega kakava, žličko vanilijevega ekstrakta in dve žlički soli ter še enkrat premešala. Zdaj je prišla na vrsto čokolada. Dodala sem jo lešnikovi mešanici in še malo pomešala,da so se sestavine spojile. To je to, osnovna različica čokoladnega namaza. Enostavno ga lahko napolnite v lončke poljubnih oblik in velikosti. Omenjene količine zadostujejo za kozarčke s skupno prostornino približno 1,2 l.

024

 Potem pa sem se še malo igrala z okusi. Olupila sem nekaj arašidov in skuhala karamelno omako. To dvoje je bila priprava za čokoladni namaz z arašidi in karamelo ala snickers. Za en lonček s prostornino 230 ml, sem dodala 35 g grobo mletih arašidov in dobri dve žlici karamelne omake, preostalo pa čokoladni namaz, dobro zmešala in prelila v kozarček. Čokoladni namaz sem dodajala po občutku, tako da sem na koncu dobila želeno količino v kozarčku.

Drugi je bil na vrsti čokoladni namaz z lešniki ala čokolatini baci. Enostavno, nekaj dodatnih lešnikov sem popražila, oluščila in na grobo zmlela. V en kozarček (230 ml) sem poleg čokoladnega namaza dala 26 lešnikov.

Naslednjemu kozarčku pa sem dodala kokos in dobila čokoladni namaz s kokosom ala bounty. Za prej omenjeno velikost kozarčka sem čokoladnemu namazu dodala 8 žličk kokosove moke in seveda dobro premešala.

Sladilo je samo še okraševanje. Na zamaške sem enostavna dala na kvadrate narezan papir za peko in ga pod pokrovčkom zavezala z barvnim trakom ter dodala etiketo z napisom, kateri čokoladni namaz sem pripravila. Pa sem pripravila še eno zelo okusno darilo iz kuhinje. Letos se bomo sladkali! 🙂

028

čokoladni namaz
Čokoladni namaz
  1. 300 g lešnikov
  2. 680 g mlečne čokolade
  3. 5 žlic repičnega olja
  4. 50 g sladkorja v prahu
  5. 2 žlici nesladkanega kakava
  6. 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  7. 2 žlički soli
Dodatki (vsak za kozarček po 230 ml)
  1. 8 žličk kokosove moke
  2. 35 g grobo mletih arašidov + 2 žlici karamelne omake
  3. 26 grobo mletih lešnikov
postopek
  1. Lešnike pražimo v pečici na 150°C 10-12 minut. Ko so še mlačni, jih oluščimo (drgnemo jih med dlanmi). Nad parno kopeljo stopimo čokolado in pustimo, da se malo ohladi. V mikserju zmešamo lešnike in olje do gladkega. Dodamo kakav, sladkor, vanilijo in sol, zmešamo. Na koncu primešamo še čokolado.
  2. Za preostale okuse dodajamo kokos ali lešnike ali arašide s karamelno omako. Količine dodatkov so primerne za po en kozarček po 230 ml.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

4 comments

  1. Teja Dolgan says:

    Zdravo,
    a mi lahko poveste, a to ste uporabili kar navadno mlečno čokolado? Ali mogoče mlečno čokolado za glazuro/kuhanje?
    LP, Teja

    • Ana says:

      Zdravo Teja,

      uporabila sem navadno mlečno čokolado. Je pa tako, da postane namaz precej trd, tako da ti priporočam, da dodaš vsaj 2 žlici olja več (tudi več ne bo narobe), če želiš imeti namaz. Ker se čokolada strdi. Je pa sicer tudi na žlico odličen posladek. 😉

Dodaj odgovor