Predbožična mrzlica okraševanja in obdarovanja

Če sem v prejšnji objavi tarnala, da si božično okrasje zaenkrat ogledujem le v centru Ljubljane in supermarketih, se lahko pohvalim, da od nedavnega tudi v moji sobi prevladujejo zlati in rdeči predmeti vseh (božičnih) oblik in odtenkov. Ne, ni se mi še popolnoma zmešalo in vem, da smo šele dobro zakorakali v december, ampak preprosto se nisem mogla upreti.

okraski

V ponedeljek, po poznem prihodu iz službe, sem se odločila, da je skrajni čas, da si tudi doma pričaram delček božičnega vzdušja. Iz najbolj skritega dela omare sem potegnila od prahu osivelo umetno drevo, ki je celo pri meni, na prah totalno odporni osebi, povzročilo manjši asmatični napad, in vrečko z naravnost nagravžnimi novoletnimi lučkami! Ena rumena, ena rdeča, ena modra, ena oranža, ena crknjena in še enkrat v enakem vrstnem redu! Če temu dodamo še temno zelen trak in plastične zvončke, ki krasijo posamezne lučke, si lahko predstavljate mojo grozo, ko sem stvar potegnila na plano. Po paničnem brskanju po omari, v upanju, da najdem drugo osvetljavo, sem razočarano ugotovila, da so to tiste lučke, ki jih pridno napeljujem vsa leta. Spomini na njih so bili zadnje leto zame očitno preveč boleči, zato sem jih potlačila globoko, globoko na dno.

Po hitrem okrevanju z žlico (ali petimi) Nutelle, sem se lotila iskanja okraskov. Sledil je šok številka dve. Še ena stvar, ki sem jo potlačila in nanjo popolnoma pozabila. Dva meseca nazaj, ko je Bernarda pripravljala svoj prvi božični projekt, sem ji radodarno posodila ves božični kič, ki ga premorem. Čeprav ga že zdavnaj ne potrebuje več, vmes pa sva se videli že neštetokrat, nama predaja še ni uspela. V popolnem obupu se mi je posvetila briljantna ideja! No, če sem iskrena, se ni posvetila meni pač pa fantom iz Sorted food, ki so jo nekaj dni nazaj objavili na svojem youtube kanalu. Sama si vseeno štejem v čast, da sem se je spomnila v pravem trenutku. Ker sem sestavine imela doma in ker je bila kuhinja prazna, sem se odločila, da si letos okraske za na smrekico spečem sama.

okraski2

Po koncu packanja so nastali res praznični in malce drugačni okraski, ki so moje ubogo prašno drevesce brez lučk spremenili v božični čudež. Ker sem bila na svoje delo izredno ponosna, sem jih nekaj podarila tudi prijateljem, ki so z mano delili, nevem če ravno pristno, navdušenje. Idejo za darilca, ki služijo dvojnemu namenu, saj krasijo vaš dom, ob napadu lakote, pa potešijo tudi to, zato delim tudi z vami.

Makovi piškoti z limono in ‘stekleno’ sredico:

Recept za piškotke je precej preprost. V multipraktiku zmešamo 175 gramov moke, čajno žličko cimeta in 100 gramov na kocke narezanega mrzlega masla. Vse skupaj s kratkimi presledki mešamo tako dolgo, da dobimo drobtinam podobno zmes. Dodamo naribano lupinico 1 limone, 40 gramov sladkorja v prahu, 1 vanili sladkor, dve žlici makovih semen in eno ali dve žlici mleka. Na hitro zmešamo nato pa maso zvrnemo na pomokano površino, kjer testo oblikujemo v enotno kepo, ki jo za pol ure položimo v hladilnik.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj, piškotno testo pa vzamemo iz hladilnika in razvaljamo na pomokani površini. Izrežemo piškotke poljubnih oblik, ki jim nato v sredini izrežemo ne premajhen in ne prevelik krog. Tako izrezane polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Nato potrebujemo dve sladkorni palčki ali pa pest trdih bonbonov, ki jih z valjarjem zdrobimo na manjše delce. Stres na delovnem mestu ali v šoli je tukaj koristno in zaželjeno orodje. Sladki prah nato vsujemo v sredino piškotov. Preden jih položimo v pečico, poskrbimo še, da jih bomo kasneje lahko obesli. Z zobotrebcem pripravimo teren za pirsing oziroma kičast trakec in pekač položimo v predhodno ogreto pečico za približno deset minut.

okraski3

 

okraski4

Pečene piškote vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Ko so ohlajeni, jih po želji še dodatno okrasimo in opremimo z napeljavo. Po končanem delu lahko razpolagate s tremi možnostmi zaključka. Lahko se s skodelico vroče čokolade zavalite na kavč in piškote hladnokrvno umorite. Lahko se lotite okraševanja božičnega drevesa, lahko pa izberete družbeno najbolj zaželjeno opcijo in izdelek podarite, pri čemer seveda ne pozabite dodati, da ste se ob izdelavi neskončno namučili iin vam v zameno pripada vsaj kozarec kuhanega vina na račun obdarovanca.

okraski5

 

S puncami vas ne bomo obsojale, ne glede na to, za kateri korak se odločite, ne bomo pa se branile, če nam nesebično podarite kakšen primerek! 🙂

Pa dober tek?!?

makovi piškoti z limono in 'stekleno' sredico
sestavine
 1. 175 gramov moke
 2. 1 čajna žlička mletega cimeta
 3. lupinica 1 limone
 4. 100 gramov na kocke narezanega hladnega masla
 5. 40 gramov sladkorja v prahu
 6. 1 vanili sladkor
 7. 1 do 2 žlici mleka
 8. pest 'trdih' sladkornih bonbonov ali 2 sladkorni palčki
 9. 2 žlici makovih semen
postopek
 1. V multipraktiku zmešamo 175 gramov moke, čajno žličko cimeta in 100 gramov na kocke narezanega mrzlega masla. Mešamo tako dolgo, da dobimo drobtinam podobno zmes. Dodamo naribano lupinico 1 limone, 40 gramov sladkorja v prahu, 1 vanili sladkor, dve žlici makovih semen in eno ali dve žlici mleka. Na hitro zmešamo nato pa maso na pomokani površini oblikujemo v enotno kepo, ki jo za pol ure položimo v hladilnik.
 2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, piškotno testo pa vzamemo iz hladilnika in razvaljamo na pomokani površini. Izrežemo piškotke, jim nato v sredini izrežemo ne premajhen in ne prevelik krog. Tako izrezane polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Sladkorni palčki ali bonbone z valjarjem zdrobimo na manjše delce. Sladki prah nato vsujemo v sredino piškotov. Preden jih položimo v pečico jim z zobotrebcem naredimo luknjico, skozi katero bomo kasneje napeljali trakec. Pečemo približno 10 minut.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.