Sladko kot limona

Jaz sem en tak seljak, sem si mislila in sekundo kasneje te dotične misli izrazila še njemu, potem pa se z glavo zakopala v svežo preoblečeno blazino in si iz spomina skušala izbrisati rahlo razočaran obraz bellboy-a, ki naju je od hotelske recepcije vodil skozi labirint hodnikov in za sabo potiskal kovčka, polna kopalk in poletnih sandalov, med tem ko sva se midva borila s softshell-i in puloverji, v katerih je bil še vedno ujet ljubljanski zrak. (Okej, najdaljši stavek vseh časov, se oproščam!) Torej – ležim z glavo v blazini, si mislim zgornje misli, hkrati pa se sprašujem, ali je gospodič v zelenem puloverju pričakoval napitnino ali sem si njegov rahlo razočaran izraz v poltemi samo narobe intepretirala. Ampak se ne zadržujem dolgo pri tem problemu, na obzorju se v spremljavi simfonij mojega praznega želodca že riše še hujša dilema: kako za vraga izgleda večerja na all-inclusive počitnicah? V šolah nas učijo integrale, priredja in podredja, a tega, kako se pritožiti na izračun dohodnine in kako preživeti na all-inclusive počitnicah nam ne pove nihče.

Še enkrat ponovim mojo mantro tistega večera – jaz sem en tak seljak – in naju hrabro spodbudim: “Se bova že nekako znašla.”

IMG_20141214_095946

Verjamem, da mnogi ne razumete točno, kako sem lahko prvo uro najinih počitnic v Egiptu preživela v takem strahu in grozi. Mogoče je zato najbolje, da kar takoj razčistimo dve stvari: sem še precej mlada in neizkušena v teh rečeh, poleg vsega pa še hudo sramežljiva in s strahovito težavo vprašati kogarkoli kadarkoli kjerkoli za karkoli. Ampak sva preživela. Hitro sva osvojila prvo lekcijo počitnikovanja oz. se vrnila nazaj k starim osnovam, ki so naju (kar precej živih bitij, v resnici) v preteklosti že tolikokrat pripeljali do pozitivnega rezultata – učenje z opazovanjem. Tako kot se z opazovanjem mame, ki z žlico sega v krožnik juhe in si jo nese k ustom, tudi sami osvojimo ta pomemben gib, tako sva tudi midva ugotovila, kakšen je protokol v hotelski jedilnici in kako utišati želodčne pošasti.

Upam, da se vam z zgornjim opisom prvih dveh ur, preživetih na all-inclusive počitnicah, nisem preveč zasmilila, kajti v resnici je potem vse potekalo gladko. Potem, ko sva enkrat osvojila prehranjevanje, sva se lahko res posvetila izležavanju ob bazenu ali na plaži, kjer sva imela še več prostora za učenje z opazovanjem kakšen je protokol glede napitnin. Ugotovitve so sledeče: če si bogat Nemec ali še bogatejši Rus, potem lahko evrske kovance deliš vsakemu, ki si zate vzame 20 sekund časa, pa četudi ti samo odpre senčnik ali prinese pijačo. Če si Slovenec – po možnosti še študent! – potem je pač potrebno zamižati na eno oko in se tolažiti s tem, da so oni za svoje delo itak že plačani in ne živijo samo od napitnin.

Kakorkoli že – all-inclusive počitnice v Egiptu so bile zanimiva izkušnja. Pa niti ne bo omenjala lepot Luxorja in adrenalinskega dirkanja po puščavi s štirikolesniki, še najbolj sem se v tem tednu naučila, da sem ponosna na to, da si ne želim biti tako kot v vsakem trenutku dneva popolno naličene Rusinje, ki svoje otroke posadijo za mizo s tabličnimi računalniki v rokah, ali pa kot Nemci, ki ne znajo drugega kot jesti, ležati in dajati napitnine. Če sem čisto iskrena – komaj čakam poletje 2015 in našo Barbarigo, pa kaotično planiranje jedilnika in pakiranje vse prtljage. Na koncu te za nagrado pričaka drugi dom.

***

Sedaj pa nazaj v zimo. Dekleta so bila pridna in pripravila kar nekaj predlogov za decembrska darila iz kuhinje. Jaz sem nekaj paketkov piškotov že razdelila, ampak v celofanasto vrečko nametati nekaj piškotov in jih zavezati s trakcem res ni ne-vem-kakšen ustvarjalni presežek, zato sem se poslužila druge ideje. Limonin sladkor. Že nekaj časa nazaj sem na to idejo naletela v neki reviji/knjigi starejšega letnika, priprava je res preprosta, rezultat pa še boljši, če te mami preseneti z domačimi limonami iz Lošinja. 

Osnovni recept gre takole: ena limona in 240 gramov sladkorja. Limono operemo in čim tanjše olupimo. Poskusimo odstraniti čim več bele kožice, da ne bo grenilo. Potem olupke grobo nasekljamo in zmešamo v mešalniku z rezilom skupaj s 120 grami sladkorja. Fino zmešamo, da se limonina lupina čim bolje seseklja med sladkor. Na koncu z vilico vmešamo še preostali sladkor in vse skupaj pretresemo na pekač, ki ga pustimo na sobni temperaturi kakšno uro oziroma toliko, da se mešanica malce osuši.

IMG_20141214_191130IMG_20141214_191058 IMG_20141214_191221IMG_20141214_191203Limonin sladkor pretresemo v kozarčke, ki jih nepredušno zapremo, mešanico pa lahko v hladilniku shranjujemo nekaj mesecev.

Aja in, seveda, kako limonin sladkor uporabljamo? Namesto limonine lupinice, kot dodatek kremam, pitam, lahko tudi kot posip, kar vam srce poželi in domišljija spodbudi.2014-12-15 12.54.15

 

Limonin sladkor
sestavine
  1. ena limona
  2. 240 g sladkorja
postopek
  1. Limono čim tanjše olupimo in iz olupka odstranimo bele dele lupine. Olupke grobo nasekljamo in sesekljamo v mešalniku z rezilom, skupaj s 120 g sladkorja. Potem mešanici z vilicami vmešamo še preostali sladkor in pretresemo v pekač. Pustimo eno uro (ali dlje) na sobni temperaturi, da se osuši.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

2 comments

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.