Zelenjavna juha z okusom poletja

Kot sem že omenila, ko sem pisala o vroči čokoladi, mraza ravno ne maram. In vedno hladneje postala. Kljub temu me je dragi prejšnji vikend le zvlekel v hribe. Na sneg. Na pol metra snega. Moram priznati, da je bilo takooo lepo. Razgled je bil čudovit, nedotaknjen sneg se je bleščal v soncu in prav z veseljem sem gazila po njem. Tudi hoja me je sprostila in mi dala veliko energije in motivacije za naprej. Rada hodim v hribe. Utrudim svoje telo in poživim duha, kot se bojda reče. V glavnem, fino se imam in bolje se počutim. Še lepše pa je, če me po takem izletu doma čaka topla juhica.
 

Tole zelenjavno juho, za katero vam bom danes napisala recept, sem sicer kuhala že kar nekaj časa nazaj, ampak sem prepričana, da si jo bom kmalu spet privoščila. Sploh ker danes res ni problem v trgovini dobiti vseh sestavin, tudi če so nekatere malo bolj poletne. Lahko jih seveda zamenjate s poljubno drugo, bolj sezonsko zelenjavo. Na primer, por nadomestite z nekaj čebule, bučke s cvetačo ali brokolijem, čičeriko z dodatnim krompirjem in tako naprej. Po okusu in kolikor vam omogoča vaša domišljija.

Sama sem si jo tokrat pripravila tako, da sem narezala cel por na kolobarčke in ga podušila na maslu. Vmes sem ga posolila in dodala timijan in drobnjak.

Na kocke sem narezala dve bučki, 1/4 kolerabe, en večji krompir in dva korenčka ter jih dodala podušenemu poru in vse skupaj dušila še par minut.

Vse skupaj sem nato zalila z vodo, toliko da je voda pokrila zelenjavo. Počakala sem, da je voda zavrela, nekoliko znižala temperaturo plošče, dodala še majaron, poper in nekaj soli ter na pol pokrila in pustila kuhati, dokler se zelenjava ni zmehčala. Dodala sem pest kuhane čičerike (ki sem jo predhodno celo noč namakala v vodi in kuhala dve uri, lahko pa izberete enostavnejšo različico in uporabite tisto iz pločevinke) in vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksala, da sem dobila kremasto zelenjavno juho. Če si želite, da bi vam nekaj zelenjave še hrustljalo med zobmi medtem, ko juho jeste, jo pred miksanjem nekaj odstranite iz juhe in jo potem dodajte nazaj. Gostoto juhe lahko prilagajate vašim navadam, enostavno ji dodajte še vodo, če vam je redkejša ljubša. Jaz imam rada gosto. Za piko na i lahko na juho dodate malo praženih mandljevih lističev in olivnega olja ali popečene kocke kruha.

 

zelenjavna juha
sestavine
 1. 1 por
 2. 2 bučki
 3. 1/4 kolerabe
 4. 1 velik krompir
 5. 2 korenčka
 6. 1 pest kuhane čičerike
 7. maslo
 8. majaron
 9. timijan
 10. drobnjak
 11. sol in poper
postopek
 1. Na maslu podušimo na kolobarje narezan por, dodamo timijan in drobnjak ter posolimo. Medtem na kocke narežemo preostalo zelenjavo in jo še kakšno minuto dušimo skupaj s porom. Vse zalijemo z vodo, da pokrije zelenjavo, dodamo majaron, sol in poper ter kuhamo na zmerni temperaturi, da se zelenjava zmehča. Za konec vanjo damo čičeriko in vse skupaj zmiksamo. Po želji dodatno razredčimo z dodajanjem vode.
zapiski
 1. Na juho lahko dodamo popečene kruhove kocke, pražene mandljeve lističe in olivno olje ali druge poljubne dodatke.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.