Pomarančice

Rada imam, ko pridejo prijatelji k nama na obisk. Še raje, če le imam čas, zadnje pripravim kakšen domač prigrizek. Najmanj pri srcu mi je, da v ta namen odprem čips ali kakšen drug, v trgovini kupljen, prigrizek. Tako sem nekoč sama pripravila slane ribice. Ali pa spekla male pice. Enako, kot bi pripravljala pico za kosilo, sem zamesla testo, ga vzhajala in na koncu oblikovala male krogce (lahko s kozarcem, lončkom ali modelom za krofe) in jih nadevala s poljubnimi sestavinami. Prigrizek za v roko. Ne potrebuješ krožnika za vsakega od gostov, vilice ali drugega pribora. Praktično, simpatično, dobro in predvsem domače. S tem v mislih smo se lotile priprave našega naslednjega sklopa receptov: prstkanje. Prigrizgi in podobna hrana ‘na prste’, torej taka, ki jo lahko jemo z rokami in ponudimo našim gostom. Nekaj obiskov pa bo. 🙂

Tako sem se tudi danes lotila priprave nečesa slanega, majhnega in okusnega. Sicer bom tole danes snedla kar sama, ker nimam napovedanih obiskov, vsekakor pa bom tale prigrizek za ‘prstkanje’ še kdaj pripravila svojim gostom. Odločila sem se, da pripravim arancini-je oz. pomarančice v dobesednem prevodu iz italijanskega jezika.

029

Recept je precej preprost. Na drobno sem narezala eno manjšo čebulo in en strok česna ter ju popražila na olivnem olju. Dodala sem na manjše kocke narezano (oziroma naribano) polovico večje bučke. Pražila sem kakšno minuto ali dve, popoprala s kajenskim poprom, nato pa dodala približno 140 g riža (arborio), dobro premešala, dodala slabo polovico kokošje jušne kocke in zalila z vodo (na koncu sem je potrebovala približno 0,5 l). Pustila sem kuhati, dokler se riž ni skuhal, al dente, seveda. Pazila sem, da je dovolj vode v posodi in jo dodajala po potrebi. Na koncu sem pokuhala toliko, da rižota ni bila preveč mokra, a še vedno kremasta. Da sem presodila, kdaj je riž dovolj kuhan, sem ga vmes nekajkrat poskusila. Primešala sem 30 g naribanega parmezana in slabo žličko na drobno narezanih žajbljevih listov. Vse skupaj sem dobro zmešala in pustila, da se okusi povežejo ter riž pohladi. Nato sem ga prestavila v posodico in ga dobro ohladila še v hladilniku. Namig: enostavno lahko uporabite ostanke katerekoli rižote, ki ste je za kosilo skuhali preveč. Ampak tega ne povedati gostom, če jim boste postregli pomarančice. 😉

017

Ko je bil riž dobro ohlajen, sem si v tri krožnike pripravila sestavine za paniranje: eno razžvrkljano jajce, malo moke in malo drobtin. Na približno 0,5 x 0,5 cm velike kocke sem narezala sir. Izbrala sem poltrdega z malce več okusa, lahko pa uporabite katerega koli, ki vam je všeč in se topi. Pripravila sem si približno 15 takih kock sira. Zdaj pa se je začelo packanje! Iz riža sem oblikovala kroglice v velikosti žogice za golf, mogoče malenkost manjše, v sredino vsake sem vstavila košček sira. Ko sem oblikovala kroglice iz vsega riža, sem se lotila paniranja. Če boste panirali vsako kroglico sproti, po tem, ko jo boste oblikovali, si boste po vsaki kroglici umivali roke. 😉

021

Paniranje: kroglico sem povaljala v moki, nato v jajcu in na koncu še v drobtinah, tako da je bila z vsako od sestavin cela pokrita. V ponvi sem segrela malo večjo količino kokosovega masla (z lahkoto pa uporabite tudi rastlinsko olje), tako da je nekako pokrivala polovico moje kroglice. Kasneje sem sicer ugotovila, da temu ni bilo tako, malo je namreč pokrivalo zgolj tretjino kroglice, vi pa le poskrbite, da bo maščobe dovolj za polovico kroglice, ker se bodo tako lepše zapekle. Ko se je maščoba dovolj segrela, sem spekla kroglice na vseh straneh, da so postale lepo ‘oranžne’ (ko že govorimo o pomarančicah) in jih popivnala na brisački.

028

Zraven lahko postrežete tudi preprosto paradižnikovo omako, da pomarančice ne bodo tako suhe, vendar so v resnici čisto fino sočne, tako da po želji. Za omako sem na olivnem olju prepražila polovico na drobno narezane čebule in strok česna, dodala paradižnik v koščkih (eno pločevinko) in origano ter posolila. Če vam je všeč pikantna omaka, dodajte še čili po okusu. Kuhala sem kakšnih 5 minut in postregla v lončku.

027

Seveda lahko zraven pomarančic postrežete tudi kakšno drugo omako. Ko pa boste imeli že več omak, lahko pa pripravite še kakšen prigrizek za pomakat. Recimo grisine. 😉

033

Recept sem priredila po recptu iz knjige Little Italy, avtorice Nicole Herft.

 

pomarančice
sestavine
  1. manjšo čebulo
  2. 1 strok česna
  3. olivno olje
  4. polovica večje bučke
  5. kajenski poper
  6. 140 g riža (arborio)
  7. slaba polovica kokošje jušne kocke
  8. ~0,5 l vode
  9. 30 g naribanega parmezana
  10. slaba žlička na drobno narezanih žajbljevih listov
  11. sir
  12. jajce
  13. moka
  14. drobtine
  15. olje za cvrtje
  16. polovica čebule
  17. 1 strok česna
  18. pločevinka na koščke narezanega paradižnika
  19. origano
  20. čili po želji
postopek
  1. Na olju prepražimo čebulo in česen, dodamo bučke in jih še malo pražimo ter začinimo s kajenskim poprom. Primešamo riž, dodamo jušno kocko in zalijemo z vodo. Kuhamo, da je riž kuhan al dente in je še kremast, ne pa preveč moker. Odstavimo iz štedilnika, primešamo parmezan in žajbelj ter pustimo, da se ohladi.
  2. Sir narežemo na kocke 0,5 x 0,5 cm in ga vstavimo v sredino iz riža oblikovanih kroglic velikosti žogice za golf. Riževe kroglice paniramo in ocvremo.
  3. Za paradižnikovo omako na olju prepražimo čebulo in česen, dodamo začimbe in paradižnik ter kuhamo kakšnih 5 min.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor