Čarobni december in mini burgerji

Ah, ti prazniki. Čas, ko se nam vse stvari zdijo preprosto čarobne in nepopisno lepe. Čas, ko se hitenje po Čopovi spremeni v počasno potikanje in opazovanje lepot naše prestolnice. Čas, ko se nadležni kitajski turisti, ki z ogromnimi iPadi slikajo ljubljanske viseče spermije in vrhnje dele glav svojih soturistov, spremenijo v pozorne in hvaležne opazovalce slovenskih lepot. Ko fušajoče strune kitar pouličnih glasbenikov postanejo nežna simfonija, ki nas spremlja na poti do božičnega čudeža, naporni sorodniki pa prijetna popestritev prazničnih dni.

December pa je ob enem tudi čas, ko so nenapovedani obiski prej pravilo kot izjema in čas, ko vsi po vrsti pričakujejo, da jih bomo po gosposko postregli. Ja, čisto vsi po vrsti. Tudi tista teta iz Spodnjega Dupleka, za katero se nihče več natančno ne spomni kakšne družinske vezi nas družijo, da o imenu niti ne govorimo, in ki nas naslednji dve uri po prihodu dolgočasi z zgodbicami iz svojega otroštva in tako počasi a vztrajno ubija božični duh vseh prisotnih mlajših družinskih članov. Saj ne rečem, obiski so lahko čudovita stvar. Če so napovedani in posledično zaželjeni. Ali pa, če gre za redke posameznike, katerih družbe se nikoli ne branimo. Okej, pa če imajo darila. V tem primeru spregledam nenapovedanost in težak karakter, priznam.

burger1

Stvar je taka. Med prazniki se ljudje delimo v dve skupini. Lahko spadate med tiste posameznike, ki si med prazniki radi prostovoljno otežujejo življenje, ustvarjajo nepotreben stres, uživajo v samouničevanju in se posledično sami javljajo za organizacijo prednovoletnih zabav. Ali pa ste na drugi strani tisti nesrečnež, ki se je organizaciji spretno izogibal pet let zapored, zdaj pa ga je prav tista teta iz Spodnjega Dupleka, za katero ste mislili, da se ne spomni niti kaj je jedla za kosilo, razkrinkala in vas prikrajšala za nestresno požrtijo pri bratrancu v tretjem kolenu. Ne glede na to, kam spadate, vam danes ponujam dve možnosti.

Prva je, da se opredelite za svojevrstni božični čudež in naznanite, da ste se odločili za posebno decembrsko dieto in posledično na svojo zabavo vabite le sotrpine, ki bodo z vami grizljali korenček in zeleno. Priprava prigrizkov je v tem primeru izredno preprosta, moram pa vas opozoriti, da zna biti družba precej depresivna, z malo življenjskimi znaki. Na tem mestu se globoko opravičujem (in klanjam) vsem, ki ste med dieto sposobni obdržati pozitivno naravnanost in svoj pravi obraz. Zase sem prepričana, da v času diet nisem zaželjena družba. Januarja se me izogibajte, samo povem.

Druga pot pa zahteva malce več priprave. Ampak obljubim, da je vredno. Če želite prav po božično blesteti in prejeti naziv kralja/kraljice prednovoletnih zabav, vam svetujem, da se držite navodil za ‘prstkanje’ a.k.a. finger food, s katerimi vam že cel teden strežemo Bormašince. Danes pa v vrsto receptov svojega prispevam tudi jaz. Na meniju so Mini burgerji, ki imajo sicer kar nekaj korakov ampak je vsak izmed njih prav otročje lahek. Kuhanja se lotimo v naslednjem zaporedju:

Brioš:

Za sladek kruh v 250 mililitrov mlačne vode, ki smo ji dodali tri žlice mleka in dve žlici sladkorja raztopimo 25 gramov kvasa. Vse skupaj premešamo in postavimo na stran, da vzhaja. V drugi posodi zmešamo 450 gramov moke, čajno žličko soli in 60 gramov masla. Maslo naj bo v kockah, saj ga moramo s konicami prstov enakomerno razporediti v moko, da je na koncu zmes podobna drobtinam. Na sredini moke naredimo jamo in vanjo zlijemo kvas ter dve jajci. Vse skupaj zmešamo nato pa zvrnemo na dobro pomokano površino in gnetemo 10 minut. Testo je pripravljeno, ko je na dotik mehko in prožno, tako vemo, da je gluten, ja tista packarija, ki se je zadnje čase vsi izogibajo, začel delovati. Testo postavimo v skledo in pustimo, da vzhaja na dvojno velikost, to vam bo vzelo eno ali dve uri.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Ko je testo primerno veliko, vanj močno boksnemo, da se znebimo odvečnega zraka, nato pa ponovno gnetemo dve minuti. Testo nato razdelimo na štiri dele, in vsako četrtino na osem manjših kroglic.

burger2

Kroglice zložimo na s peki papirjem obložen pekač in pustimo vzhajati še slabo uro. Na dno pečice postavimo pekač v katerega zlijemo kozarec vode. Ko kroglice vzhajajo, jih premažemo s stepenim jajcem, posujemo s sezamom in postavimo v pečico za približno 15 minut.

Burgerji:

V en kilogram mletega mesa zmešamo žlico gorčice, sol, poper in česen v prahu. Oblikujemo majhne kroglice na sredino vsake pa postavimo košček sira brie. Po želji ga lahko nadomestimo tudi s kakšnim drugim sirom, ki se na vročini dobro stopi. Burgerje skupaj z rezinami bučk opečemo na olju.

burger3

burger4

Tatarsko omako lahko po želji pripravite sami. Na kulinarika.net kar mrgoli dobrih receptov, sama pa sem tokrat vzela kar tisto v tubi … khm khm.

burger5

Sledi še zadnji del, sestavljanje. Štručke prerežemo, namažemo s tatarsko omako, po želji jo lahko nadomestimo z majonezo, gorčico ali ketchupom, nanjo položimo burger, bučko, rezino sira, list solate in polovico kisle kumarice. Na koncu pokrijemo z zgornjo polovico štručke in po želji okrasimo z zastavico ali pa kar z zobotrebcem, ki bo poskrbel, da vse ostane na svojem mestu.

burger6

burger7

Pa dober tek!

mini burgerji
Brioš
 1. 450 gramov moke + dodatna moka za gnetenje
 2. 2 jajci + jajce za premaz
 3. 250 mililitrov mlačne vode
 4. 3 žlice mleka
 5. 2 žlici sladkorja
 6. čajna žlička soli
 7. 25 gramov kvasa
 8. sezam
Burgerji
 1. 1 kg mešanega mletega mesa
 2. gorčica
 3. sol
 4. poper
 5. česen v prahu
 6. sir brie
 7. olje za pečenje
Priloge
 1. tatarska omaka
 2. sir
 3. kisle kumarice
 4. bučke
 5. listi solate
postopek
 1. Vodo, mleko, sladkor in kvas zmešamo in pustimo vzhajati. V drugi posodi zmešamo moko, sol in maslo, da dobimo drobtinasto maso. Dodamo ji vzhajan kvas in jajci. Pusti vzhajati 1-2 uri, nato dobro zgnetemo in razdelimo na 8 manjših kroglic. Zložimo jih na pekač obložen s papirjem za peko in jih pustimo vzhajati še slabo uro. Pečico segrejemo na 180°C, vzhajane kroglice namažemo s stepenim jajcem, posujemo s sezamom in jih pečemo približno 15 minut.
 2. V mleto meso zmešamo gorčico, sol, poper in česen v prahu. Oblikujemo majhne kroglice na sredino vsake pa postavimo košček sira brie. Burgerje skupaj z rezinami bučk opečemo na olju.
 3. Štručke prerežemo, namažemo s tatarsko omako, po želji jo lahko nadomestimo z majonezo, gorčico ali ketchupom, nanjo položimo burger, bučko, rezino sira, list solate in polovico kisle kumarice. Na koncu pokrijemo z zgornjo polovico štručke in po želji okrasimo z zastavico ali pa kar z zobotrebcem, ki bo poskrbel, da vse ostane na svojem mestu.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.