Slavnostna večerja – losos z belo čokolado, topla predjed

Vsak tematski sklop, ki se ga s puncami na bor mašini za punce lotimo, si poskušam narediti za izziv in iščem recepte, ki jih še nisem preizkusila ali samo sebe testiram v pripravi jedi, ki jih običajno ne pripravljam. Slavnostna večerja. Spet sem bila sprva malce prestrašena, ko smo se dogovorile, da bomo kuhale večerjo (ali kosilo) s petimi hodi. V resnici mislim, da sem od ‘slavnostnih’ stvari najbolj izkušena v sladicah. Slane jedi so navadno bolj preprosti in moram priznati, da čisto prave slavnostne večerje še nisem pripravljala. Vsaj po mojih standardih ne. Če pa že sem kaj pripravljala, sem to delala za svoje prijatelje ali dragega, tako da sem zaupala v njihovo razumevanje, če zadeva ni bila popolna.

_DSC9854

Tokrat je bilo drugače. Morala sem se potruditi, predvsem sem bila zahtevna do sebe pri izbiri jedi. Kot sem omenila, sem si zadala izziv, torej nisem izbrala ‘varne’ sladice. Vseeno pa nisem bila dovolj pogumna, da bi se lotila priprave glavne jedi. Tako da sem pristala na topli predjedi. Ok, kaj pa zdaj? Kaj spada pod tople predjedi? Kaj lahko pripravim? Že nekaj časa razmišljam o česnovi ali čebulni juhi, tako da je bila vsekakor to moja prva zamisel. Ampak nisem bila z njo najbolj zadovoljna. Iskala sem še kakšne druge okuse juh in vse mogoče druge ideje za predjedi. Vsaj dva tedna so mi po stanovanju ležale knjige z listki, ki so označevali morebitne zmagovalne recepte. Pa še kar nisem bila zadovoljna ali popolnoma prepričana v katero koli od njih.

Dva dni pred našim druženjem v Bernardini kuhinji sem si rekla, da je skrajni čas, da se odločim za svojo izbrano jed. Iz knjižne omare sem povlekla še vse tiste knjige, ki jih še nisem pregledala, ker so se mi zdele manj primerne, in jih listala v upanju, da najdem kaj, kar pritegne mojo pozornost. Našla sem nekaj zanimivih stvari, po večini prilog, ki jih nikakor nisem znala pokombinirati,  da bi nastala ena harmonična jed. Tako sem obdelala čisto vse knjige, ki jih premore in vsebujejo recepte za slane jedi. Še kar nič. Za konec me je počakalo nekaj starih revij z recepti. ‘No, pa dajmo,’ sem si rekla in se zakopala v listanje. Ko sem prijela zadnjo v roko in se že skoraj vdala, da bom kuhala čebulno juho, sem na zadnjih straneh revije našla nekaj receptov za slane jedi, začinjene s čokolado. To je to! Nekaj posebnega, a hkrati enostavnega. Med recepti je bil tudi losos z omako iz bele čokolade in samo upala sem, da mi ga bodo punce dovolile skuhati. Nekatere namreč ne marajo preveč morskih stvari, predvsem morskih sadežev. Naslednje jutro sem dobila ‘dovoljenje’ in si oddahnila, da sem našla tisto pravo jed, ki sem jo iskala.

Kot smo že večkrat začele s pisanjem recepta: stvar je sila preprosta. Sicer sem za pripravo porabila celo goro posode, a nisem sem pretegnila (no, o reševanju omake malo kasneje).

_DSC9735

Na deski sem na čim manjše koščke narezala eno majhno čebulo (ali približno 1/3 večje) in jo skupaj s približno 1 dl vina pokuhala v posodici. Medtem sem na kocke oz. kvadre, če sem natančnejša, narezala 300 g lososa (približno 2*4 cm), ga popoprala z mešanico poprov (rdeči, črni, zeleni in beli), posolila in ga popražila v drugi ponvici, brez dodajanja maščobe. Najprej me je to malce skrbelo, da se losos ne bi prijel na ponev, ampak je le spustil vodo in se lepo zapekel.

IMG_0191

Ko je vino povrelo do približno 1/3, sem ga skupaj s čebulo ‘prestavila’ v drugo posodo, ji na hitro dodala rumenjak in dobro premešala z metlico. To posodo sem posadila na drugo posodo, v kateri je že po malem vrela voda, ter dobro mešala, dokler nisem dobila kremaste zmesi (tako bi moralo biti, kasneje razložim zaplet). Dodala sem še žličko olivnega olja in že prej, nad soparo stopljeno belo čokolado (8 koškov oz. 2 vrstici). Dobro sem premešala in dobila gosto omako. Na krožnik sem postavila nezačinjeno solato (bolj za okras, malo pa tudi za svežino), nanjo naložila nekaj koškov popečenega lososa in po Tininih navodilih nadevala ali ‘oblikovala’ še čokoladno omako.

_DSC9813

PhotoGrid_1419285695420

No, tako bi vsaj moralo biti. Po večini je sicer šlo brez zapletov, edino pri omaki se mi je nekje zalomilo. Čebula se nekako ni prav dobro razpustila v vinu in tudi rumenjak ni najbolje zakrknil, tako da omaka v resnici ni bila nič kaj kremasta (krivim gnečo za štedilnikom in hitenje, da ne bi predolgo trajalo vse to kuhanje). Seveda sem potem pozabila tudi dodati olje. Na koncu omaka ni bila ravno najlepša. Zato je prišla na vrsto rešiteljica Tina in svetovala, kako dalje. Omako sva zmiksali, tako da je postala gladka, a ker je bila še preredka, sva jo še malo zgostili z nekaj škroba (dodali dve noževi konici škroba, ga zmešali s pljuncem vode, vlili v omako in še malo pokuhali, da se je lepo zgostila). Na koncu sva v omaki stopili še malo masla in dodali tisto malo maščobe, ki sem jo ponesreči izpustila. Brez skrbi, okusi so bili na mestu, samo tekstura sprva ni bila prava. Tako se je vseeno kuhanje malo zavleklo. Dobra lekcija: ne hiti, vsaka stvar potrebuje svoj čas.

_DSC9847

Kljub spodrsljaju so bile punce s toplo predjedjo zadovoljne in všeč jim je bil okus omake, ki se je lepo povezal s popečenim lososom in solato.

 

 Recept sem priredila po receptu iz revije Lisa (december 2012).

losos z omako iz bele čokolade
sestavine
 1. 200 g lososa
 2. mešanica poprov (ali rdeči ali beli poper)
 3. sol
 4. 1 dl belega vina
 5. ena majhna čebula ali 1/3 večje
 6. 1 rumenjak
 7. žlička olivnega olja
 8. 2 vrstici bele čokolade
 9. solata za solatno posteljico
postopek
 1. Losos operemo pod mrzlo vodo in ga narežemo na večje kocke. Posolimo in popopramo ter na zmernem ognju popečemo na vseh straneh.
 2. Stopimo belo čokolado. Čebulo na drobno zrežemo in pokuhamo v vinu, da se njegova vsebina zmanjša na 1/3 prvotne. Posodo odstavimo s štedilnika in na hitro z metlico primešamo rumenjak. Nato nad soparo z metlico mešamo, da postane zmes kremasta. Primešamo olivno olje in stopljeno čokolado.
 3. Losos postrežemo na solati in dodamo omako iz bele čokolade.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.