Slavnostna večerja – nadevani šampinjoni, hladna predjed

Tako, najlepši čas v letu se bliža vrhuncu – slavnostni večerji. S puncami smo staknile glave in prišle do spoznanja, da se v ta namen spodobi, da vam postrežemo z našo verzijo prazničnega menija. Ker nas je 5 smo za vas pripravile 5 hodov. In vse smo tudi z veseljem pojedle. V enem dnevu. No v bistvu popoldnevu … no če smo čisto iskrene v razmiku parih ur, ampak ne bodimo malenkostni. December je namenjen izključno prehranjevanju, slaba vest pa pridno čaka v januarju. Kot rečeno smo pripravile pet jedi, odločitev, ali boste na vaš praznični meni uvrstili vse ali le nekatere izmed njih, pa prepuščamo vam.

1

 

 

Kuharske aktivnosti so se za nas začele razmeroma zgodaj. Zbor pri Bernardi je bil že ob enajstih. Vsaka s svojo škatlo potrebne in nepotrebne kuharske in božične krame smo bolj ali manj pravočasno prispele. Sama sicer spadam med turbolentne voznike ampak priznam, da sem s polnim prtljažnikom Tininih krožnikov peljala precej v slogu tistih upokojencev, ki bi jim morali že zdavnaj vzeti vozniški izpit. Taktika je obrodila sadove, saj je vsa dragocena roba prispela v polnem in neobrabljenem sijaju. Bernarda je iz svojega avta potegnila še novoletno smrekico in kup okraskov, Ana svojo škatlo dragocenosti, Sanja pa se je, v slogu pravih mestnih gospa, z dvema vrečkama v rokah, pripeljala z avtobusom.

Ko smo vso kramo postavile v kot kuhinje, se je ustvarjanje lahko pričelo. No pred tem nas je gostiteljica izkoristila še za zastonj delovno silo in nas prosila, da okrasimo smreko, ki bo do sredine januarja njo in njene cimre spominjala na glasne obiske, ki so požrli čisto vse, kar so prinesli.

2

 

 

Lahko si predstavljate, da je bilo v kuhinji zelo zabavno. Pet nadpovprečno zgovornih posameznic, ki se v popolni zasedbi niso videle že cele 4 dni! Ko bi vedeli koliko smo si imele povedati! Ob vsem čvekanju smo vseeno pridno poprijele za kuhalnico, nož, bormašino in lonce in se lotile kuhanja. Po dobrih petih urah so bile jedi pripravljene, pojedene, posoda pa že varno shranjena v omaro. Ne nujno tja kamor spada, ampak ne dvomimo, da se bo Bernarda s svojimi cimri noro zabavala, ko bo iskala manjkajoče dele pribora.

Moram priznati, da težko rečem, kako so nam jedi uspele, saj sem se ‘sestanka’ udeležila s težjo obliko trebušne gripe in bila posledično prikrajšana za testiranje stvaritev. Po polizanih krožnikih in bolečih trebuhih ostalih članic pa sklepam, da ni bilo slabo. Še dobro, da sem svoje porcije radodarno razdelila, drugače bi bile reve še lačne!

Torej, vse sestavine v spodaj zapisani prvi jedi, hladni predjedi, so zapisane za pet ljudi. Do konca tedna pa vas bomo na blogu razveseljevale še s štirimi hodi in dvema okusnima koktajloma. Splača se nas brati.

Za polnjene šampinjone potrebujemo:

 • 10 srednje velikih šampinjonov
 • 175 gramov kremnega sira
 • 2 stroka česna
 • 1/2 žličke čebule v prahu
 • Sol
 • 50 gramov parmezana (ali sir po želji)
 • Poper
 • Rukola
 • Granatno jabolko
 • 5 mini mozzarellic
 • Balzamični kis
 • Olivno olje

Desetim šampinjonom odrežemo stebla in izdolbemo sredino, da dobimo prostor za nadev. Ker je ta zelo okusen predlagam, da luknja ni ravno majhna . Trde dele stebel odrežemo, mehke pa skupaj z izdolbeno sredico sesekljamo. Sesekljamo tudi dva stroka česna, ki ju nato skupaj s stebli prepražimo na olju. Mešanico na ponvi solimo in pražimo dokler gobe ne spustijo vode. Prestavimo v drugo posodo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

3

 

Med tem ogrejemo pečico na 180 stopinj, naribamo 50 gramov parmezana in spravimo pest tiste okusne rdeče malenkosti iz granatnega jabolka. 5 mozzarellic narežemo na četrtine. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo izdolbene šampinjone. Ko se mešanica gob in česna malce ohladi dodamo 175 gramov kremnega sira, poper, ½ žličke čebule v prahu, sol po okusu in parmezan od katerega prihranimo dobro žlico za posip. Vse skupaj premešamo v gost nadev. Z majhno žličko nadevamo šampinjone in jih po vrhu potresemo s prihranjenim parmezanom. Postavimo v pečico za dobrih 20 minut in nato pustimo, da se na pladnju ohladijo.

4

5

6

 

Rukolo začinimo z balzamičnim kisom, olivnim oljem in soljo. Na sredino krožnika postavimo pest rukole in po njen, in okoli, posujemo semena granatnega jabolka in rezine mozzarelle. Na sredino solatne posteljice postavimo dva polnjena šampinjona. Nato sledi le še postrežba, uživanje in upanje, da čimprej pride tisti del večera, ko lahko odpremo darila.

78

9

 

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.