Bučkin čatni

V svojem prejšnjem zapisu sem omenila, kako sem se lotila raziskav o ozimnici in da sem naletela na recept, ki sem se ga lotila danes. Seveda vsebuje bučke. Moje prvo leto kot vrtnarka jih je obrodilo toliko, da jih imam še vedno poln hladilnik, polno skrinjo in zdaj jih bom še vložila. Letos sem na eni od internetnih razprodaj, kjer se moraš v minuti odločiti, ali te knjiga pritegne in ali jo boš kupil, saj če predolgo razmišljaš, jo enostavno razgrabijo drugi, kupila simpatično knjižico, zakladnico receptov za pripravo ozimnice. V njej je veliko receptov za marmelade, džeme, vloženo in zmrznjeno zelenjavo in za čatnije, za katere nisem imela pojma, kaj so. Pa sem si rekla, da bom ugotovila in sama poskusila pripraviti svojega. Nisem se mogla upreti dejstvu, da bi svoje eksperimentiranje zapeljala še nekoliko dlje, zato sem se odločila za čatni, ki vsebuje meni še neznane ali redko uporabljene začimbe. Pred vami je recept za bučkin čatni z jabolki in ingverjem.

Pripravila sem kozarčke za vlaganje, jih umila in postavila ‘razkužiti’ v vročo pečico. Iz omare sem vzela največji lonec, ki ga premore moja kuhinja. Potem sem se lotila rezanja sestavin. Na kocke sem narezala  1,2 kg bučk (navadnih in patišon belih bučk, vi lahko seveda uporabite tiste jedilne, ki jih imate na vrtu), 650 g čebule, 320 g jabolk in jih stresla v lonec. Dodala sem 100 g posušenih brusnic, ker so mi veliko boljši nadomestek rozin, 3 dl jabolčnega kisa, 60 ml limoninega soka in 260 g rjavega sladkorja. V malem mikserju sem na drobno ‘narezala’ 1/2 manjšega česna in 35 g svežega ingverja ter ju dodala na ‘kup’. Vse skupaj sem začinila še z 8 g koriandra, 1 žličko kajenskega popra, 1 žličko kumine v prahu in 2 žličkama začimbne mešanice Garam masala (ne, nimam pojma, kaj to je, se jo pa najde tudi v naših trgovinah, seveda tistih z bolj pestro ponudbo).
Vse skupaj sem dobro premešala in prižgala štedilnik na nekoliko višjo temperaturo, počakala, da zavre in seveda sem pa tja zadevo pomešala, saj veliko sestavin še ni bilo pokritih s tekočino. S časom se je tudi voda iz zelenjave razpustila, tako da se je vse skupaj kuhalo v tekočini.
Ko je tekočina zavrela, sem temperaturo plošče nekoliko znižala in kuhala še dobri dve uri, da so se vse sestavine zmehčale in dodobra prekuhale.
V mlačne kozarce sem nadevala še vroč čatni in kozarce tudi takoj zaprla. To je to. Bučkin čatni z jabolkom in ingverjem.
Ko sem ga poskusila, ko sem ga nadevala v kozarčke, je bil okus precej zanimiv, sladko-kisla kombinacija z nekaj okusa po dodanih začimbah. Okusa nisem navajena, mislim pa si (no, upam), da bo čatni čez nekaj časa, ko bo lepo ‘uležan’, še nekoliko boljši. Prebrala sem, da se ga servira kot priloga k raznim jedem, predvsem da paše k mesu. Ko sem ga poskusila, bi si ga z lahko predstavljala zraven kakšnega svinjskega mesa.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.