Slavnostna večerja – nekaj za popiti

Na meniju so se zvrstile že vse jedi, ki smo jih pripravile za našo slavnostno večerjo, zato je skrajni čas, da vam zaupamo, katere pijače smo si pripravile, da smo poplaknile tiste grižljaje, ki smo jih iz nestrpnosti malo prehitro pogoltnile. Odločile smo se za pripravo treh koktajlov, a na koncu pristale pri dveh, ker tretjega enostavno ne bi uspele skonzumirati, saj je bilo hrane toliko, da enostavno ne bi šlo. Sploh ker je bil tretji malce bolj nasitna zadeva, ki bi za nekatere lahko celo nadomestil sladico. Pa ga kar pustimo za kakšno drugo priliko, danes je čas za dva osvežilna koktajla: kivi bellini in ice bite.

Ko sem listala po knjižici s 500 recepti (500 Cocktails avtorice Wendy Sweetser), sem imela za vodilo najprej to, da ne vsebujejo preveč eksotičnih sestavin ali prevelikega števila različnih alkoholnih pijač, ki jih nobena od nas nima na zalogi. Dodatno sem upoštevala še izbiro svežega sadja ali sadnih sokov in drugih sestavin, ki so nam dosegljivi v trgovinah. Izbira koktajlov se je tako iz 500 zmanjšala na 10, med katerimi smo potem izbrale tri oz. dva taka, ki se bosta kar najbolje podala k naši večerji in bila tako ali drugače slavnostna. Prvi, kivi bellini je alkoholen, drugi, ice bite, pa brezalkoholen in tako primeren tudi za tiste, ki alkohola ne pijejo (in ne govorim samo o najmlajših).

_DSC9959

Kivi bellini je precej enostaven koktajl, ki je sestavljen iz treh sestavin: kivija, pomarančnega soka in penine. Za približno sedem kozarcev koktajla oziroma, da sem porabila celo penino (0,75 l), sem potrebovala še 3 kivije in 1 pomarančo. Pomarančo sem ožela na ožemalniku, sok prilila v mikser/smoothie-maker/multipraktik in dodala olupljene kivije. Dobro sem zmešala, da sem dobile gladko, a gosto tekočino. Sadni del sem nalila v približno 1/4 do 1/3 kozarca (na oko) in dolila penino.

IMG_0164

Vsebino v kozarcu sem še malce premešala, da sadje ne sedi na dnu kozarca. To je to. Edino, na kar je potrebno biti pozoren je, da se nam penina med nalivanjem ne peni preveč (in posledično polije po prtu). Prijetna mešanica okusov, ki niso premočni in se podajo k različnim jedem. Zaradi penine ima koktajl prav prijetno osvežilen okus.

_DSC9696

Tudi priprava brezalkoholnega koktajla ice bite ni bila pretirano težavna, vsaj tako je izgledalo, ko ga je pripravljala Sanja. S pomočjo ožemalnika je stisnila sok 3 limet in 3,6 dl soka rdečih grenivk ter primešala 7,2 dl ribezovega soka (uporabila je Furc: ribez in aronija).

_DSC9886

V kozarce je dala kocke ledu in jih polila s pripravljenim koktajlom. Tudi ta je bil zaradi limete in grenivke prijetno osvežujoč, ribezov sok pa je dodal tisto malo sladu, da ni bil pregrenak. Tudi ta se je izvrstno podal k različnim jedem, edino k sladicam ga ne bi priporočale.

_DSC9938

Čin-čin.

koktajla: kivi bellini in ice bite
kivi bellini
  1. 3 kiviji
  2. sok 1 pomaranče
  3. 7,5 dl penine
  4. Kivije zmiksamo s pomarančnim sokom in nalijemo do 1/4-1/3 kozarca ter do vrha dolijemo penino.
ice bite
  1. sok 3 limet
  2. 3,6 dl soka rdečih grenivk
  3. 7,2 dl ribezovega soka (ali ribez-aronija)
  4. kocke ledu
  5. Vse sokove zmešamo in koktajl nalijemo v kozarce z ledom. Okrasimo jih z rezino limete.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.