Slavnostna večerja – Snežne kepe

Božični nemir (da ne rečem panika) je mimo, zapozneli božički tu in tam še tečejo šprint, da pustijo darilca pod jelko. Božično prenajedanje je prav tako mimo, izgovorov za pretirano posvečanje hrani in pijači pa je še vedno dovolj. Vendarle je treba biti gostitelj, kot se šika. Družina je svoje delo kot poskusni zajček za nove recepte opravila, prijateljem zdaj lahko serviramo preizkušene in izboljšane recepte. Sicer sem sama naredila ravno obratno, nihče pa se ni pretirano zgražal (razen nekaj godrnjanja ‘kam naj spravim še sladico’, ki pa ga gladko preslišim).

Zakaj sem za slavnostno večerjo izbrala ravno snežne kepe? Ker so tako retro, da so že zato vedno ‘in’, pa tudi zato, ker smo si sneg želeli že par tednov nazaj, pa ga ni bilo od nikoder. Sladica je preprosta, lahko jo pripravite malo vnaprej, dobra je topla in mrzla, ostala pa tako ali tako ne bo! 

IMG_0350

 Količina je prilagojena 5 pridnim jedcem.

 • 1 l mleka
 • vanilijev strok

Zavremo mleko, v katerega smo dali kuhati tudi vanilijevo palčko.

kepe1

 Kepe:

 • 4 beljaki
 • 110g mletega sladkorja
 • ščep soli

V mehkejši sneg stepemo beljake in ščep soli, postopoma dodajamo sladkor in naredimo trd sneg.

Mleko, ki je zavrelo, damo na najmanjši ogenj. Mleko zdaj ne sme več vreti, mora pa se greti še naprej, da se bodo kepe kuhale. Z žličo zajamemo kepice snega in položimo na mleko. Pokrijemo in kuhamo najprej 4 minute, kepice obrnemo in jih pokuhamo še dobri 2 minuti. Pazite, kepice so krhke. Poberemo iz mleka in ponovimo postopek, dokler nam ne zmanjka snega.

 

 

IMG_0358

Vanilijeva krema:

 • 4 rumenjaki
 • žlica moke
 • žlička mletega sladkorja

V polovico mleka(cca 0,5 l), v katerem so se kuhale snežne kepe, z metlico vmešamo žlico moke, rumenjake in sladkor. Konstantno mešamo na srednjem ognju, spet ne sme zavreti krema, mora pa se počasi trditi in šele, ko ima teksturo pudinga, jo odstavimo.

kepe2

Sadna omaka:

 • skodelica gozdnih sadežev
 • žlica sladkorja

V kozici zavremo dve pesti gozdnih sadežev, dodamo malo sladkorja, da nastane lepo prelivajoča omaka. Je krasna pika na i in presenečenje za brbončice ob tej sladki sladici.

 kepe3

Ravno zdaj, ko pišem objavo, padajo prve letošnje snežinke. In zima je končno tu!

 

Snežne kepe z vanilijevo kremo in gozdnimi sadeži
Snežne kepe
 1. 1 l mleka
 2. vanilijev strok
 3. Zavremo mleko, v katerega smo dali kuhati tudi vanilijevo palčko.
 4. -----
 5. 4 beljaki
 6. 110g mletega sladkorja
 7. ščep soli
 8. V mehkejši sneg stepemo beljake in ščep soli, postopoma dodajamo sladkor in naredimo trd sneg.
 9. Mleko, ki je zavrelo, damo na najmanjši ogenj. Mleko zdaj ne sme več vreti, mora pa se greti še naprej, da se bodo kepe kuhale. Z žličo zajamemo kepice snega in položimo na mleko. Pokrijemo in kuhamo najprej 4 minute, kepice obrnemo in jih pokuhamo še dobri 2 minuti. Pazite, kepice so krhke. Poberemo iz mleka in ponovimo postopek, dokler nam ne zmanjka snega.
 10. -----
Vanilijeva krema
 1. 4 rumenjaki
 2. 1 žlica moke
 3. 1 žlička mletega sladkorja
 4. V polovico mleka (cca 0,5 l), v katerem so se kuhale snežne kepe, z metlico vmešamo žlico moke, rumenjake in sladkor. Konstantno mešamo na srednjem ognju, spet ne sme zavreti krema, mora pa se počasi trditi in šele, ko ima teksturo pudinga, jo odstavimo.
 5. -----
Sadna omaka
 1. 1 skodelica gozdnih sadežev
 2. 1 žlica sladkorja
 3. V kozici zavremo dve pesti gozdnih sadežev, dodamo malo sladkorja, da nastane lepo prelivajoča omaka. Je krasna pika na i in presenečenje za brbončice ob tej sladki sladici.
zapiski
 1. Količina je za 5 porcij.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.