Kita. Janeževa.

Sibirske temperature so se malo omilile, snega pa je ostalo samo še toliko, da si naša Pesjanka obriše tace, na katere se že z največjim veseljem in radostjo lepi blato na sosednjem kakališču (t.j. sosednji travnik delno znanega lastnika, ki služi kot dežurna postaja polnih mehurjev in črevesij okoliških štirinožcev). Še vseeno pa Bormašince nadaljujemo z našimi krušnimi prispevki v tem in prihodnjem tednu – kruh gor ali pa dol, topla pečica, ki prijetno pogreje naše bivalne sobane je tista, ki nas pri tem projektu še najbolj osrečuje.

1

Je pa naju z Bernardo zadnjič hudo osrečil nek lokal ob Ljubljanici, ki je bil, za razliko od desnega in levega soseda, presenetljivo prazen. Ampak vtičnica je bila na dosegu roke in bilo je dovolj toplo, pa tudi vroča čokolada je bila dobra. Še boljše pa je bilo dogajanje. Ha, jaz sem velik people-watcher (opazovalec naključnih mimoidočih) in dogajanje v omenjenem lokalčku je bilo kot nalašč za moj dotični hobi. Po tem, ko sta lokal zapustili dve mladenki, se ozrem naokoli in opazim, da so, poleg naju z Bernardo, edine stranke lokala moški. Parkrat sem ujela brhko postavo gospodične, ki je stregla čaj in ostale dobrote, pa njene dolge črne lase, popoln make-up in zavidljivo številko košarice, potem pa res ni bilo več težko sešteti ena plus ena. Prav zanimivo mi je bilo opazovati spogledovanje, nasmihanje in vse, kar paše zraven, po drugi strani pa si nisem mogla kaj, da se ne bi malce zgrozila ob tej novodobni prostituciji

Gremo raje nazaj k našim kruhom.

Švedska, smo rekli. Spodnji recept je bil, tako kot sirovi obročki, zagledam v knjigi Warm Bread and Honey Cake in če že sama nimam dolgih las, iz katerih bi lahko spletla kito, potem se moram izživeti vsaj na kvašenem testu! Tale janeževa kita je tako puhasta in mehka in dobra, pa še lepo izgleda in je brez problema lahko darilo. Priprava pa povsem preprosta.

2

V dveh posodah si pripravimo suhe in moke sestavine. 500 gramov moke3 žlice sladkorja, 1 zavitek suhega kvasa, 2 žlički zdrobljenega janeža in 1 žličko soli. Premešamo, nato pa v sredino dolijemo prav tako premešanih 250 ml mleka, 100 gramov stopljenega masla in 1 jajce. Vklopimo našega najljubšega pomočnika in naj kruhek gnete vsaj 5 minut, sicer pa damo priložnost našim bicepsom. 

Testo oblikujemo v hlebček in ga damo v posodo na toplo mesto, prekrijemo s čisto krpo in pustimo vzhajati vsaj 1 uro ali še bolje, dokler se testo ne podvoji.

3

Po vzhajanju pa – testo pregnetemo in razdelimo na tri dele. Vsak del oblikujemo v cca. 50 cm dolgo kačo, klobaso, trak, whatever. Vse tri dele testa na enem koncu stisnemo skupaj, nato pa spletemo rahlo kito. Na koncu zopet stisnemo skupaj tri dele testa. Pustimo vzhajati še kakšno uro. Medtem segrejemo pečico na 200°C.

4

In potem nas do omamno dišečega vonja in božanskega kruha loči le še 30 minut. Peko spremljamo – ko je barva taprava, kruh vzamemo iz pečice in po njem potrkamo – če votlo zadoni, potem je to to. Pazite na jezike, preden se zapodite vanj, kruh je vroč.

5

Janeževa kita
sestavine
  1. 500 g moke
  2. ena zavitek suhega kvasa
  3. 3 žlice sladkorja
  4. 2 žlički zdrobljenega janeža
  5. 1 žlička sladkorja
  6. 250 ml mleka
  7. 100 g stopljenega masla
  8. 1 jajce
postopek
  1. V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi pa mokre. Nato s kuhinjskim robotom ali na roke zamesimo gladko in voljno testo. Pustimo, da vzhaja, dokler se količina ne podvoji (ali vsaj 1 uro). Ko testo vzhaja, ga pregnetemo in razdelimo na tri dele. Oblikujemo cca. 50 cm dolge trakove in jih združimo na enem koncu, nato pa spletemo rahlo kito. Pustimo, da kita vzhaja še vsaj 30 minut. Kito pečemo cca. 30 minut na 200°C.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.