Novoletne (ne)zaobljube in egipčanski prispevek kruhom sveta – flatbread

Ko smo s puncami v zadnji polovici decembra posedale za polno obloženo mizo je beseda nanesla tudi na januarske kuharske podvige. Čeprav smo, ko je govora o hrani, ponavadi precej enotne in složno odpiramo usta vsem dobrotam, pa se je okrog novoletnih prehranjevalnih navad vnela precej vroča razprava. Pa brez skrbi, nismo se lasale, krožniki so ostali celi in še vedno ostajamo nerazdružljiva, pretirano glasna in nenavadno požrešna petperesna deteljica. Vendar pa so si nekatere izmed nas zadale, da bodo januarja malce bolj pridne, kar se tiče vnosa kaloričnih dobrot v svoje želodčke, medtem ko s(m)o jih druge le postrani pogledale in zagovarjale prehranjevanje po načelu: če ti paše, jej.

1

Kot vsaka princeska, ki je našla svojega princa na belem konju in z njim srečno živela do konca svojih dni, pa je tudi naša debata doživela pravljični konec – odločitev, da se upremo januarskim klišejem o tem, kaj moramo jesti po ‘debelem’ decembru, da bomo spet čili in zdravi, kot smo bili novembra. Kar pa ne pomeni, da zdravih receptov tu ne boste našli. Prav nasprotno! Tudi kruhi sveta lahko zaživijo v precej zdravih oblikah in ena izmed njih vas čaka spodaj. Polnozrnati flatbread.

2

Flatbread je precej nizek kruh, ki izvira iz Egipta. Menda so Sumerci po dolgotrajnem iskanju na območju Mezopotamije odkrili užitno žito in ga spremenili v kruh a.k.a. križ in težava vsake hujšajoče gospodinje in zlo pretežke mladine enaindvajsetega stoletja. Pa da ne bo pomote, tako pravi Wiki, moje srednješolsko znanje zgodovine je že zdavnaj pospravljeno v  zadnji možganski predal ‘ne rabim’ in vloženo v mapo ‘ni hrana’.

Torej, ne glede na to, ali spadate med tiste, ki so si že tako suhoparni januar še bolj otežili ali med tiste, ki prvi skupini pod nosom maha z vrečko čipsa in milko in v njih zbuja zavidanje, kakršnega čuti vsaka sodobna ženska ob ogledu modne revije Victoria’s Secret, spodnji kruh si lahko privoščite vsi.

Za flatbread potrebujete: (1 lonček = 240 ml)

  • 2 lončka pirine polnozrnate moke (po želji katerakoli druga moka)
  • ¾ lončka vode
  • 3 žlice olivnega olja
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • Sol
  • Po želji začimbe (origano, majaron, rožmarin, česen v prahu …)

Stvar ne bi mogla biti bolj preprosta. Vse suhe sestavine stresemo v posodo in premešamo. Dodamo olje in vodo ter združimo v precej zbito testo, ki ga nato za vsaj pol ure položimo v hladilnik.

x

Ko je testo spočito, ga razdelimo na 8 – 10 delov in na rahlo pomokani površini razvaljamo v ovalne kruhke. Če želite, da so kruhki bolj debeli, jih ne razvaljajte preveč na tenko, če želite nasprotno lahko valjate dokler vas je volja.

4

Segrejemo ponev in jo s papirnato brisačko na hitro malo naoljimo. Na vročo ponev polagamo po dva kruhka naenkrat in ju na vsaki strani pečemo dve minuti oziroma dokler ne narastejo in na določenih mestih rahlo porjavijo.

5

Kruhke lahko postrežete z dobrim humusom, jih z nekaj sira in salame zapečete v pečici ali pa si z njimi popestrite z novoletnimi zaobljubami zabeljeno solato.

6

V vsakem primeru vam želim dober tek!

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.