Društvo anonimnih mehovčkov

 

Meh. Saj se trudim biti pozitivna in ne razmišljati o stvareh, ki me tarejo, predvsem zato, ker so tako zelo banalne, da me je sram že samo, ko o njih razmišljam, ampak nekako se vedno znova vrnejo nazaj in me ulovijo med čakanjem avtobusa, brisanjem ploščic pod tušem do suhega, čakanjem, da se Pesjanka na travniku pokaka in tako dalje. Mislim, da sem v zadnjih petih, šestih letih, ko je bila ponovoletna motivacija moja zvesta spremljevalka, izčrpala svoje zaloge le-te … motivacije torej. Presedam se iz enega stola na drugega in samo sanjam o dneh, ko je bila rutina moja najboljša prijateljica, tesno za petami pa ji je sledila disciplina.

IMG_20150111_213416

Se vi sploh zavedate, da sem si včasih tako dolgo ponavljala “Ne živiš zato da ješ, ampak ješ zato da živiš!“, dokler nisem bila sposobna hladnokrvno odkorakati mimo maminega jabolčnega štrudlja? Misli sem dala v neko x prestavo, kjer so bile na hibernaciji in niso uhajale k takšnim in drugačnim motečim elementom. Bolj se trudim dobiti spet to mentaliteto nazaj, bolj se mi izmika. Pa poskušam res vse. Se popolnoma držati načrta. Pa spet popolnoma odklopiti. Pa odklopiti še bolj. In potem se še bolj držati načrta. Pa nič ne pomaga. Pomaga edino to, da si rečem, da je jutri nov dan in bom lahko poskusila znova. Predvsem biti manj stroga do same sebe. Ne bom rekla, da bo že, ampak bom raje rekla … NEKOČ bo že. Bolje.

Ne mi zamerit zgornjih jamrarij, ampak … pisanje res pomaga. Zelo pa pomaga tudi ajdov kruh z orehi. Temu bi lahko rekli da je tak, slovenski, kaj ne? Recept je tokrat z Kulinarike, sem se pa sama vseeno kar malce namatrala. Moje testo je prišlo namreč hudo HUDO lepljivo, zato sem morala dodati še kar veliko moke. Tako da bom recept malce oklepajlila, pa sami presodite, kaj se vam zdi smiselno.

V posodi stehtamo 200 gramov ajdove moke in jo poparimo s 300 ml vrele vode. Premešamo in pustimo, da se zmes ohladi na sobno temperaturo. Nato v posodo dodamo še 200 gramov bele moke, 1 zavitek suhega kvasa, 1 žličko soli in 3 žlice olja. Recept na Kulinariki veleva še 125 ml vode, ampak kot sem rekla, jaz sem morala na ta račun dodati še kar nekaj moke, tako da odsvetujem. Kakorkoli že – vse dobro zamesimo, samo na hitro, potem pa naj gmotica vzhaja na toplem toliko časa, da se podvoji. Medtem v ponev stresemo pest orehov, jih popražimo in grobo nasekljamo. Vgnetemo v vzhajano testo, izoblikujemo hlebčič, ga pustimo še pol ure, da se ponovno razbohoti, nato pa, hop!, v pečico na 190°C za dobre pol ure

2015-01-11 21.31.56

Dobro je, zelo je dobro.

Ajdov kruh z orehi
sestavine
  1. 200 g ajdove moke
  2. 300 ml vrele vode
  3. 200 g bele moke
  4. 1 zavitek suhega kvasa
  5. 1 žlička soli
  6. 3 žlice olja
  7. (125 ml mlačne vode)
  8. pest orehov
postopek
  1. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, premešamo in pustimo, da se zmes ohladi na sobno temperaturo. Potem dodamo ostale sestavine (razen orehov). Zgnetemo v testo in pustimo na toplem, da vzhaja in se masa podvoji. Orehe prepražimo in grobo sesekljamo ter vgnetemo v teso. Oblikujemo hlebček in pustimo, da vzhaja še pol ure. Pečemo dobrih 30 minut na 190°C.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.