Jed tisočerih posodic

Danes pa res nimam ničesar pametnega za napisati. Se pozna, da je izpitno obdobje. Čas, ko se pisarniški stol najbolj obrabi, čas, ko mora Pesjanka najbolj trpeti in zadrževati lulanje/kakanje, samo toliko, da jaz spišem so konca še tisti stavek teorije, čas, ko je na jedilniku predvsem kuhan krompir in zelje, ker za kaj drugega ni ne časa ne energije. Letošnje izpitno obdobje me je obdarilo s štirimi seminarskimi nalogami in ja, strinjam se, da je tipkanje kvazi znanstvenih besedil vseeno lažje kot učenje za izpite, a sama si moram še kako ponavljati, kako sem si včasih, ko sem ure in ure ponavljala snov za izpite, hrepenela po tem, da bi imela za napisat samo eno seminarsko nalogo. Potem je malo boljše. 

2Enkrat davno pred izpitnim obdobjem, ko sem še imela čas kuhati, pa smo se malce razvajali z mehiško kulinariko oziroma bolje rečeno – popularnim približkom le-te. Idejo za to jed sem našla pri Lauri, in ker vsa njena kuharija izgleda tako preprosta, sem si rekla, to bo to. Pa še ravno tisti vikend sva z mami pohajkovali po Leklerku in sem kupila tortilje in vsi planeti so se resnično poravnali v pravilno zaporedje. No in potem se lotim kuhanja, brskam po receptu in kaj hitro ugotovim, da je tale naša Laura ena velika lenobica. Kupila je že to paradižnikovo omako za enchiladas, pa tisoč enih bližnjic uporablja, tako da sem se morala kar znajti, ampak brez strahu, pa koncu je bilo odlično! Torej … piščančje enchilade smo jedli, stvar gre pa takole.

Jed ima ene par elementov. Potrebovali bomo tortilje (pšenične, koruzne, kakršne koli), nadev in paradižnikovo omako.

Tortilje: jaz sem jih tokrat kupila, če ste bolj ustvarjalni, se jih lahko lotite tudi sami.

Nadev: tole je povsem stvar navdiha in vašega hladilnika. Jaz sem naribala rdeče in belo zelje, korenček, sesekljala čebulo. Potem sem na koščke narezala dve piščančji bedri in še štiri piščančje filet mignone. Pa seveda, obvezno še sir. Jaz sem uporabila priložnostnega prebivalca mojega hladilnika, sicer bi bil pa kakšen cheddar odličen. 

Paradižnikova omaka: taprava enchilada sauce je sicer oplemenitena s piščančjim fondom pa enim kupom začimb – v ZDA jo seveda ponujajo v vsakem supermarketu, v Sloveniji se pa znajdemo. S piščančjim fondom nisem komplicirala, jaz sem paradižnikovi mezgi dodala le sol, čebulo in česen v prahu, mleto kumino, čili v prahu, nekaj vode. Na koncu sem omako malce zgostila – lahko jo z moko, ali s škrobcem, ali kakorkoli. 

To je to. In potem sestavljamo. Zavite tortilje polagamo tesno skupaj v pekač, vse skupaj na koncu prelijemo še z ostankom omake in potresemo s sirom (slika zgoraj).

1

Posodo deportiramo v pečico na 180°C za približno pol ure. Zraven ponudimo lahko pečen krompirček, lahko pa tudi samo veliko skledo zelene solate. In je kosilo pripravljeno. In zelo je dobro, believe you me. 

skledice

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.