Ko se preprosto … ne moreš ustavit.

Zadnjič sem v roke dobila Oreo piškote. Uf, slabo se je končalo, hudo slabo. Kupila sem jih z namenom, da z njimi oplemenitim wannabe Oreo torto, pa sem jih na koncu morala prelomiti na polovičke, da sem komaj zbrala dovolj koščkov samo za dekoracijo. Hja, ko je kriza, je pač kriza. Nekateri se ne morejo upreti mesu, spet drugi alkoholu, mene bo najverjetneje pokopal sladkor. Lani takle čas sem bila že globoko v mojem abstinenčnem podvigu, letos pa pač … ne gre. Konstantno hočem izboljšati moje prehranjevalne navade, ki same po sebi res niso katastrofalne (dokler po kosilu ne napadem česarkoli sladkega), pa nič ne kaže na izboljšanje, kvečjemu je iz leta v leto slabše, hehe. Optimistično zrem v prihodnost in potencialne boljše čase, čakam na čudež bodisi v obliki hude discipline, ki bi me zaobjela, bodisi na izpad vseh zob, na primer, do takrat pa se sladkam kolikor se morem. 

2015-01-16 16.36.13-1

Wannabe Oreo torta torej. Če ne že po okusu, se je Oreo piškotom približala vsaj po izgledu. Tole je ena taka klasična biskvit – krema – biskvit – krema – biskvit – krema torta, in čeprav se sicer sama raje poslužujem malce bolj minimalističnih po eni in kompleksnih tort po drugi strani, je tole bila prijetna popestritev klasičnega repertoarja. 

Biskvit je pripravljen po receptu za tako imenovano Hershey’s čokoladno torto in čeprav se je ta recept v zadnjem letu kar nekajkrat znašel na naših krožnikih, sem še vseeno malce skeptična. Mislim, ob skoraj pol kilograma sladkorja me pa vendar lahko upravičeno zadane kap, kaj ne? No, zadeva je ameriška in posledično sem jaz okoli raznih ameriških pogruntavščin, ki so vedno veliko bolj enostavne kot pa dobre, hudo previdna. Ampak tale biskvit se čisto fajn obnese v tortah, v katerih je krema bolj nežna, nespecifična. Kadar pa hočem malce bolj fino torto, potem se pa raje zatečem k klasičnemu puhastemu biskvitu. Nekako doma nismo najbolj pristaši težkih tort, in tale biskvit se vsekakor nagiba v to smer. 

Sestavine in postopek si preberite na koncu, vse je identično kot na povezavi, objavljeni zgoraj, edino količina sladkorja je razpolovljena. Tudi s samo kremo nisem hudo komplicirala – alpsko smetano (super pa se obnese tudi Hoferjeva v rumeno-belem lončku, tista s 36 % maščobe – Lidlova in Eurospinova v modri embalaži jih ima “samo” 30 % in se posledično malce rahleje stepe) stepemo do treh četrtin, potem v drugi posodi stepemo še maskarpone sir skupaj s tremi žlicami sladkorja, med stepanjem dodajamo smetano, še žlička ali dve vanilijevega ekstrakta (sama ga delam na enak način kot kolega z bloga Easy recepti) in to je vsa umetnost.

Hitro za narest, okus pa povsem soliden. 

2

P.S.: Za ekstra dodatek lahko med plasti torte nadrobite Oreo piškote, če vam jih kaj ostane po tem, ko jih odprete, hehe.

 

Oreo torta
sestavine
  1. 220 g kristalnega sladkorja
  2. 235 g moke
  3. 70 g kakava v prahu (Hofer)
  4. 5 g pecilnega praška
  5. 8 g sode bikarbone
  6. 5 g soli
  7. 2 jajci
  8. 235 ml mleka
  9. 120 ml olja
  10. 5 ml vanilijevega ekstrakta
  11. 235 ml vrele vode
  12. 400 ml sladke smetane
  13. 250 g maskarpone sira
  14. 100 g sladkorja
  15. 5 ml vanilijevega ekstrakta
postopek
  1. Za biskvit najprej v eni posodi zmešamo vse suhe sestavine, v drugi pa vse mokre, razen vrele vode. Nato suhim sestavinam dolijemo mokre sestavine, dobro premešamo. Na koncu dodamo še vrelo vodo, premešamo, vlijemo v pomaščen pekač premera 22 cm in pečemo na 170°C približno 45 minut oz. manj, če želimo, da je biskvit bolj "pacast".
  2. Za kremo stepemo smetano na tri četrtine, nato v drugi posodi stepemo maskarpone in sladkor ter vanilijev ekstrakt. Potem maskarpone siru dodamo smetano in vse skupaj dobro stepemo.
  3. Pečen in ohlajen biskvit prerežemo na tri plasti. Prvo plast položimo na krožnik in vpnemo v tortni model. Namažemo z 1/3 kreme, nato postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh plasti in kreme. Ohlajamo vsaj 4 ure, še bolje čez noč.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

4 comments

  1. DB says:

    Ta Hershey biskvit je za prave manijake na sladko. Prvič sem ga naredil po originalnem receptu, takoj naslednjič je bila samo še polovica sladkorja, pa je biskvit še vedno dovolj sočen ampak ne presladek.
    Glede kreme pa ne kompliciram z dvema posodama in naredim vse kar v eni v enakem vrstnem redu. Mi je pa tvoje krema vizualno všeč, ker po izgledu pride malo bolj rahla.

    • Tina says:

      Hehe DB, saj sem jaz tudi vse v eni, ampak sem potem morala malce dlje stepat, da maskarpone ni bil več grudičast. 😉

  2. Nataša Makovšek says:

    Ojla,
    samo eno vprašanje – glede na to, da imam malo večji pekač (premer 25 cm) in me zanima kako bi najlažje preračunala sestavine za biskvit, da bi ga bilo vseeno dovolj za tri plasti? Pa ti režeš biskvite s sukancem al kako je najlažje?

    Hvala 🙂

    • Tina says:

      Nataška 😉 Za premer 25 cm bi jaz dala eno maso + še polovico. Mogoče tudi iz dvojne ne bi bilo slabo, pa si potem kakšno plast prihraniš za naslednjič. 😉
      Biskvit pa jaz režem z dolgim nožem za kruh – najprej zarežem samo malo naokoli in naokoli torte, potem pa grem po tej liniji še skozi torto. 🙂

Dodaj odgovor