Zarečenega kruha (brez gnetenja) se največ poje (z zaseko in zelišči)

Danes vam predajam še druga dva recepta za kruh. Prvi je najenostavnejši kruh vseh časov, ki je tako brezvezen recept, da se ga dolgo sploh nisem lotila, ker se mi je zdel larifari. Ker, kaj točno naj bi dobrega prišlo iz recepta ‘vse nameči skupaj, zmešaj, pusti dolgo časa, potem pa speči’?

Beti_019-horz

No, ker nikoli ne reci nikoli ali še bolje, pazite, zarečenega kruha se največ poje, sem na tale recept naletela vsaj tri leta nazaj, od takrat delam to čisto po spominu in se prav točno ne spomnim, kje sem ga sploh zasledila. Vem, da sem ga prebrala že večkrat, že vsaka kuharca ga tako ali tako ima v svojem skrivnem rokavu.

Všeč mi preprostost merice, pa to, da ga naredim zvečer, zjutraj pa spečem. Skodelica, ki jo uporabimo, je lahko vsakič druga, važno je, da za moko in vodo uporabimo isto. Sol in kvas potemtakem malo prilagodimo, odvisno od tega, kako težko roko imamo ta dan.  Kot dodatke sem tu uporabila semena buč in lanu, zelo dober je tudi kruh z orehi, suhim paradižnikom, pa barvitimi popri, žafraniki, drobnjakom, praženo čebulo, kar vam pač pade v testo. Nič bat, kruh se poje preden gostje opazijo, da ste pospravljali po omarah.

 _DSC8565

_DSC8562

Kruh brez gnetenja
sestavine
 1. 2 skodelici polnozrnate pirine moke
 2. 1 skodelica ajdove moke
 3. 1 skodelica polbele pšenične moke
 4. 2 čž soli
 5. 2 čž suhega kvasa
 6. 2 skodelici tople vode
 7. pest bučnih semen
 8. pest lanenih semen
postopek
 1. V skledo presejte moke, dodajte vodo, sol, kvas, vsujte semena in dobro premešajte. Dobili boste precej lepljivo testo. Pustite vzhajati vsaj 6 ur. Po tem testo preganite iz zunanjih robov proti sredini in pustite vzhajati še 2 uri. Ogrejte pečico na 230°C, vanjo dajte pekač, v katerem boste pekli kruh, na dno pečice pa ognjevarno posodo, v katero vlijte liter vode. Tako bo dovolj vlage v pečici. Ko je testo pripravljeno, vzemite pekač iz pečice, vsujte testo vanj, ga poškropite z vodo in dajte nazaj v pečico. Prvih 30 minut pečenja pečete na 230°C, potem zmanjšajte na 200°C in pecite še 20 minut. Voila!
zapiski
 1. Poskusite eno peko tudi tako, da za prvi del pečenja (na višji temperaturi), kruh pokrijete (s pokrovom pekača, alufolijo,...), po tem času pečenja pa pokrov odstranite. Nekateri imajo rajši malo več skorje, nekateri manj. Naredite si takšnega, da bo vam najljubši;)
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Drugi je pšenični kruh z zaseko in zelišči iz Goljatove knjige Vsi pečemo kruh. Kot mi je v navadi, sem navodila za moke preslišala in v posodo vrgla, kar sem imela. Recept v originalu zakazuje belo in polbelo moko. Ker smo fensišmensi, tega pač ne jemo kar tako (samo vsako jutro, ko pešačim mimo Mlinarjeve pekarnice in se vsi rogljički, še topli, nesramno smejijo, drugače pa res neeee). Ker sem v isti rundi pekla tudi česnovega, je vse dišalo po zaseki in česnu in kruhu in tisti vabljivi domačnosti, ki se ji ne upre nobena dieta in vihan nos. Božansko!

 

_DSC2070

_DSC7477

 

Kruh z zaseko in zelišči
sestavine
 1. 500g pšenične črne moke
 2. 300g polnozrnate pirine moke
 3. 100g taboljše bele moke za kruh
 4. 100g ajdove moke
 5. 120g zaseke
 6. 1,5 zavitek suhega kvasa
 7. 1 čž soli
 8. 1 čž sladkorja
 9. cca 6dcl tople vode
 10. 2 žlici sesekljanih suhih zelišč in dišavnic(glej navodila)
postopek
 1. Nasesekljamo liste suhih zeliščč (jaz sem uporabila, kar je bilo pri roki: timijan, rožmarin, peteršilj). Nato v možnar damo poleg nasesekljanih zelišč še 10 zrn celega popra, 15 zrnc koriandra, baziliko, ščep drobnjaka in majaron. Dodamo sol in dobro stremo vsa semena v mešanici, zdrobimo sol in povežemo vsa zelišča.
 2. Pripravimo si kvasni nastavek z vodo in žličko sladkorja.
 3. Moke obvezno presejemo, dodamo tekočino, razpuščeno zaseko, kvasni nastavek, zelišča in zamesimo v srednje gosto testo. Dvakrat ga vzhajamo, damo na pekač in oblikujemo v hleb. Pustimo vzhajati še eno uro. Pečico ogrejemo na 200°C, zarežemo kruh, poškropimo z vodo po vrhu (če imate radi tršo skorjo) in pečemo približno 45 minut.
Prirejeno po Vsi pečemo kruh (A. Goljat, Kmečki glas, 2014)
Adapted from Vsi pečemo kruh (A. Goljat, Kmečki glas, 2014)
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.