Sladki kruhki za ob čaju

V petek sem zaključila izobraževanje, ki sem ga obiskovala tekom preteklega meseca. Po eni strani sem vesela, da sem zaključila z delom, saj me ni pretirano veselila in veliko dvomov sem imela o celotni zadeve že pred začetkom. Po drugi strani pa sem bila ob zaključku kar malo žalostna. Z menoj so se v to izkušnjo spustili še trije, v družbi katerih je bil pretekli mesec ne samo znosen, ampak prijetna izkušnja. Od njih sem se veliko naučila in predvsem spoznala ljudi, s katerim se bom z veseljem kdaj dobila tudi v prihodnosti. Delo smo si namreč olajšali z veliko mero druženja ob kavah in čajih, na katerih smo presedeli skoraj polovico časa. Izmenjali smo si kopico izkušenj, mnenj in priporočil za dobre filme, glasbo in zabavne nadaljevanke. V četrtek zvečer sem se zavedla, da bi lahko kaj dobrega spekla za pod zob za zadnji dan, ampak sem bila enostavno prepozna, da bi se česa lotila. No, včeraj sem ugotovila, da bi lahko pripravila simpatično angleško čajno pecivo.

2015-01-17 20.29.02

Njegova priprava mi namreč ni vzela veliko časa, vse sestavine sem imela pri roki in okus je resnično prijeten, kljub njegovi preprostosti. In ker je tudi sladek kruh še vedno kruh, je nujno, da te prigrizke za ob čaju delim z vami.

Preden sem se lotila priprave, sem dala maslo iz hladilnika. Natehtala sem ga 38 g in ga narezala na kocke, da se je hitreje zmehčalo. V posodi sem penasto zmešala eno jajce in eno žlico sladkorja v prahu. Dodala sem zmehčano maslo in še to dobro vmešala. Naribala sem za dobro polovico žličke pomarančne lupinice in na drobno nasekljala slabo žličko svežega ingverja. Oboje sem dodala jajčni zmesi, ji primešala 50 ml hladnega mleka in ščepec soli. Dodala sem še 130 g moke in pol žličke pecilnega praška. Maso sem do gladkega zamesila, jo zavila v folijo in dala počivati za 30 minut v hladilnik. Pečico sem ogrela na 200°C. Pekač sem obložila s papirjem za peko, maso pa na pomokani površini razdelila na 5 približno enakih delov in jih zgnetla v kroglice. Pekla sem jih nekje dobrih 15 minut in dobila odlično pecivo za ob čaju. Lahko ga zmažete kar pustega, ali pa nanj namažete pomarančno ali kakšno drugo marmelado.

2015-01-18 08.46.00

angleški čajni kolački
sestavine
 1. 1 jajce
 2. 1 poravnana žlica sladkorja v prahu
 3. 38 g masla
 4. 1 žlička pomarančne lupine
 5. 50 ml hladnega mleka
 6. ščep soli
 7. 1 poravnana žlička svežega ingverja
 8. 130 g moke
 9. 1/2 žličke pecilnega praška
postopek
 1. Jajce in sladkor penasto vmešamo, dodamo zmehčano maslo in dobro premešamo. Naribamo pomarančno lupino in na drobno nasekljamo ingver ter ju dodamo jajčni mešanici, prilijemo mleko in posolimo. Na koncu primešamo še moko s pecilnim praškom. Damo v hladilnik počivati vsaj 30 minut.
 2. Pečico ogrejemo na 200°C, maso na pomokani površini razdelimo na 5 delov in oblikujemo kroglice ter jih položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo 15-20 minut.
zapiski
 1. Postrežemo z marmelado in čajem.
Prirejeno po Kruh in kruhki (Kristiane Müller-Urban, Mladinska knjiga, 2007)
Adapted from Kruh in kruhki (Kristiane Müller-Urban, Mladinska knjiga, 2007)
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.