Nedeljsko kosilo, ki to ni

Angleške čajne kolačke sem spekla, ker nisem bila prepričana, kako mi bodo uspele lepinje. Za vsak slučaj, ne morem ostati brez objave. No, zato pa imam zdaj dve. Nič hudega, ne? 🙂

2015-01-18 15.33.19

Kot pri večini kruhov, se tudi pri lepinjah sestavine kaj veliko ne razlikujejo: kvas, voda, moka, sol, sladkor, voda/mleko … Tudi pri lepinjah ni veliko razlike. Za recept tokrat nisem nič raziskovala, ampak sem ga vzela kar iz knjige Kruh in kruhki, ki sem jo podedovala od none. Zadeva gre tako …

Odmerila sem 100 ml mlačne vode, vanjo zdrobila polovico svežega kvasa, jima primešala žličko sladkorja in zmešala. Posodico sem pokrila in pustila počivati 15 minut. Medtem sem pripravila 500 g moke, pol žlice soli, 1/4 žličke mlete kumine, 100 ml mlačne vode, do mlačnega segrela tudi 50 ml mleka, vse dala v eno posodo, mešanici pa sem dodala še 3 žlice olivnega olja in seveda kvas. Zavihala sem si rokave in testo mesila 10 minut. Moje je bilo odtenek presuho (ni sem dobro prijemalo skupaj), zato sem dodala še pljunec vode, a ne preveč. Na koncu sem vseeno imela kar trdo testo. Z mesenjem se je sicer nekoliko zmehčalo in po dveh urah vzhajanja na toplem, je testo tudi lepo naraslo.

2015-01-18 09.45.03

Po prvem vzhajanju sem pripravila dva pekača. Nanju sem dala papir za peko, čeprav knjiga priporoča namaščen pekač, posut z moko. Testo sem razdelila na dva dela, kot je veleval recept (sicer za dvokratno testo!), z lahkoto bi naredila 3 ali 4 manjše lepinje iz te količine. Kakorkoli, razdeljeno testo sem razpotegnila v obliko lepinje in na debelino med centimetrom in dvema. Testo sem ponovno pokrila s krpo in vzhajala še nadaljnjo uro.

Pečico sem segrela na 230°C. Vsako lepinjo sem pekla posebej, najprej 7-8 minut na spodnji višini, nato pa še okrog 10 minut na srednji višini. Pred peko pa sem lepinjo premazala s tanko plastjo mlačne vode in nežno potresla z moko. Ko sem lepinje vzela iz pečice, je bila skorjica precej hrustljava, zato sem še toplo pokrila z vlažno krpo, da se je omehčala.

2015-01-18 15.36.42

 Za kosilo sem pripravila še čevapčiče, nekaj listov sveže solate in domač ajvar. Ni bilo slabo, vam povem. Nikakor standardno nedeljsko kosilo, a takega doma redko pripravljam. Mogoče pride to z leti. 🙂

lepinje
sestavine
  1. 21 g kvasa
  2. 1 žlička sladkorja
  3. 100 ml mlačne vode
  4. 500 g moke
  5. 50 ml mlačnega mleka
  6. 100 ml mlačne vode
  7. 1/2 žlice soli
  8. 1/4 žličke kumine v prahu
  9. 3 žlice olivnega olja
postopek
  1. V prvih 100 ml mlačne vode nadrobimo kvas in primešamo sladkor. Posodico pokrijemo in pustimo počivati 15 minut. Moki dodamo vse preostale sestavine ter kvas in testo gnetemo 10 minut. Pokrito pustimo vzhajati 2 uri. Testo razdelimo na dva dela (ali več, če želimo manjše lepinje) in oblikujemo lepinje. Postavimo jih na pomaščen in pomokan pekač (ali na papir za peko), jih znova pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečico segrejemo na 230°C. Lepinje premažemo s tanko plastjo mlačne vode in nežno pomokamo. Pečemo jih najprej 9 minut na spodnji višini, nato pa še 10-12 na srednji višini. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo počivati pod vlažno krpo, da se skorja zmehča.
Prirejeno po Kruh in kruhki (Kristiane Müller-Urban, Mladinska knjiga, 2007)
Adapted from Kruh in kruhki (Kristiane Müller-Urban, Mladinska knjiga, 2007)
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor