Čokoladno-Nutellina pita

To, da obožujem Nutello, smo že razjasnili. Tudi o mojem najljubšem načinu uživanja v njej smo že govorili. Vendar pa na žalost vsi vemo, da se obiskov ne spodobi postreči le z veliko žlico in loncem Nutelle. No, če se sama kdaj znajdem pred vašimi vrati, si želim natanko in samo to, pa vseeno. Ko sem se nazadnje upirala, da ne bi iz na pol praznega lonca postrgala še preostanek te božanskosti, sem se odločila, da jo raje uporabim za kaj bolj koristnega. Saj ne, da se mi rast procenta maščobe v mojem telesu ne zdi koristno, ampak če je le možno, skušam ob enem še poskrbeti, da v začetku julija na plaži ne bo nerodno le meni.

1

Odločila sem se za eksperiment, ki sem ga poimenovala Čokoladno-Nutellina pita. Navdih za to stvaritev pa je bil nihče drug kot moj brat. Ko sem ga v soboto zjutraj iz postelje vrgla z vprašanjem, kaj si danes želi za sladico, mi je odgovoril, da mu je praktično vseeno in naj ga presenetim in pustim naprej spati. Ker pa sem bila, kot tipična predstavnica svojega spola, s tem odgovorom precej nezadovoljna, saj sem od njega želela več specifičnih podatkov, sem drezala naprej. Lahko vam je jasno, da se je na začetku miren pogovor končal s konkretnim razburjanjem s strani brutalno zbujenega, pripombo v stilu ‘baba zoprna’ in mojim loputanjem vrat. Vseeno pa sem se pred katastrofo dokopala do namiga: dej neki iz čokolade. Bila sem zadovoljna, odgovor mi je namreč nadvse odgovarjal, hkrati pa sem kljub neslavnemu koncu imela občutek, da sem to bitko dobila. Ah, te male zmage.

Da se boste vse (vsi), ki berete te besede lahko izognili/e morebitnim nepotrebnim prepirom z družinskimi člani in partnerji, vam v nadaljevanju zaupam končni rezultat najinega.

Za biskvit potrebujete polovico mase za čokoladni biskvit Hershey’s (Kulinarika.net):

  • 200 g sladkorja
  • 117 g moke
  • 35 g kakava v prahu
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 4 g sode bikarbone
  • Ščep soli
  • 1 jajce
  • 117 ml mleka
  • 60 ml olja
  • Žlička vanilijevega ekstrata
  • 117 ml vrele vode
  • Malinova marmelada

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 26 cm obložimo s peki papirjem. V prvi posodi zmešamo vse suhe sestavine, v drugi pa mokre, brez vrele vode. Nato mokre sestavine zlijemo v suhe in premešamo, da dobimo gosto maso brez grudic. Na koncu dodamo vrelo vodo, premešamo, zlijemo v pekač in položimo v pečico za dobre pol ure oziroma dokler se zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ne vrne čist. Ko je biskvit pečen ga pustimo, da se v modelu hladi 15 minut, nato ga previdno vzamemo iz modela, in odrežemo vrhnji del, da dobimo ravno površino. Biskvit vrnemo nazaj v model in ga po želji navlažimo in namažemo z marmelado.

Za nadev potrebujemo:

  • 500 ml sladke smetane
  • 2 žlici škroba
  • ¾ skodelice Nutelle ( približno 4 žlice)
  • Žlička vanilijevega ekstrata
  • Ščep soli

V posodici dobro zmešamo škrob s 150 mililitri smetane. Preostalo smetano skupaj z Nutello, vanilijo in soljo zmešamo v kozici in pristavimo na štedilnik. Dodamo smetano s škrobom in ob stalnem mešanju počakamo, da mešanica začne rahlo vreti. Ob mešanju nato vse skupaj na majhnem ognju vremo 2 minuti, da se zgosti. Nutellino maso nato vlijemo na pripravljen biskvit in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro.

2

Po želji pito okrasimo s sladko smetano ali Nutellino smetano (250 ml stepene sladke smetane zmešamo z dvema žlicama Nutelle).

Pa dober tek!

Dodaj odgovor