Največji sladoledni overdose mojega življenja – SIGEP 2015

Ko sem se danes zjutraj ob četrti uri kašljajoč opravičevala mojemu sospalcu, ki se je resno poigraval z idejo romanja na kavč, sem se spomnila, kako sem se pretekle tri dni mastila s sladoledom. Odprla so se mi nebesa. Za sladkosneda mojega kalibra, je bil tale tridnevni obisk enega večjih, če ne celo največjega sejma slaščičarstva in pekarstva v Evropi, precej drzna poteza. Je kdo kdaj obiskal GAST Expo, ki se zadnjih par let konec januarja odvija v Ljubljani? Pomnožite to z 10 in dobite SIGEP v Riminiju.

3

Sejem je, kot že rečeno, ogromen. Vsega skupaj je bilo šestnajst ogromnih hal, približno polovica je bila namenjena sladoledu, druga polovica pekarstvu. Vmes se je našla še ena hala za kavo, ena za sladoled, ena, ki je bila namenjena bolj restavracijam, v glavnem, veliko vsega. Predstavljala so se podjetja, ki se ukvarjajo s slaščičarstvom, sladoledarstvom ali pekarstvom v kakršnem koli smislu – od proizvajalcev strojev, embalaže, plastičnih žličk, vrečk, takšnih in drugačnih pripomočkov, do gigantov, ki ponujajo proizvode za sladoled in druge sladice. Nekatera podjetja so imela razstavni prostor v obliki cele restavracije ali lokala, nekatera so bila opremljena in dovršena do take potankosti, da se vprašaš, koliko truda je bilo dejansko vloženega v samo pripravo prostora. 

1

Veliko je bilo priložnosti tudi za opazovanje raznih prezentacij novih izdelkov in produktov – slaščičarski mojstri (večinoma moški!) so v pravih slaščičarskih delavnicah ustvarjali dobrote in povzročali potoke sline. Sejem je bil vsak dan odprt ob pol desetih dopoldne pa do šestih zvečer in v vsem tem času si se lahko izgubil na tisoč in eni lokaciji, saj se je dogajalo res veliko.

2

In trendi? Tortice – majhne, nizke, svetleče, minimalistične. Na zunaj lepe, čiste linije, svetleči prelivi, barve, v notranjosti pa kompleksnost okusov. Veliko je bilo sladic v lončkih, tudi tortice na palčkah v takšnih in drugačnih oblikah so se našle. Malo manj pa je bilo mafinov in cupcakesov. Predvsem pa je bilo veliko sladoleda. Najbolj drznega sem poskusila tistega z okusom gorgonzole, pa mi je bilo hitro žal, hehe. Če potegnem črto – bilo je lepo, dobila sem veliko informacij, tudi novega znanja, je pa vse skupaj kar naporno. Ampak, se splača. Širi obzorja in želodec. 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.