Otvoritev tedna smutijev a.k.a. zeleni smuti s kivijem in jabolkom

Nič, zgleda, da smo tudi Bormašince podlegle januarskemu trendu generalnega čiščenja telesa. Če se zanj že na začetku meseca nismo odločile same, so nas zdaj na to opomnili kolegi iz Mercatorja. Več kot očitno so opazili, da se trenutno na našem blogu čisto preveč pogosto pojavlja beseda Nutella, ki ji občasno družbo dela kakšna torta pa sladoled in naprej v tem stilu. Čisto nič januarsko. Bomo pa zato mesec zaključile z očiščevalnimi smutiji! V tem tednu tako poskušamo popraviti grehe, ki se nabirajo že od decembra in smo jih pridno prenesle v novo leto.

1

Med mano in smutiji vlada nek tak poseben odnos. Včasih se imamo zelo radi, spet drugič nimamo časa en za drugega, pogosto pa se le pretvarjamo, da smo si všeč. Sama spadam med tiste posameznike, ki ob gledanju raznih oddaj o pripravi smutijev zmajujejo z glavo ob glasnem hvaljenju končnega produkta s strani kuharjev in složnim ‘Mmmmmm’ s strani poskuševalcev. Kako lahko nekdo izraža takšno navdušenje, kot ga sama ne niti, ko ližem polno žlico Nutelle, ob zmiksani špinači z nekaj vode??!! Fuuuj!

Da sem s svojim razmišljanjem precej na pravi poti sem ugotovila tudi, ko sem si na nedavnem potovanju po Škotski v navalu razmišljanja ‘zdej bom pa jst zdravo jedla‘ kupila prekleto drago flašo zelene brozge. Odprla sem jo z navdušenjem, misleč da bo tako dobro, da me bo vrglo na rit, maščobne blazinice pa bodo naslednji dan le še preteklost. No, ni bilo tako. Pet požirkov mi je po grlu steklo brez težav. Mogoče zaradi lakote, mogoče zaradi žeje, morda le zaradi navala navdušenja v smislu ‘jst sm eno poosebljeno zdravje‘ … definitivno pa ni bilo zaradi neverjetno dobrega okusa. Ker je bila zadeva precej draga sem jo sicer spila polovico, drugi del pa sem podtaknila Marjani, katere obraz mi je dal jasno vedeti, da se ji stvar gabi še bolj kot misel na žvečenje alg s strani Kitajcev, ki sva ga slab mesec dni poslušali na potovanju po Kaliforniji.

Od takrat moj eden in edini ‘smuti’ sestoji iz banane, mandljevega mleka, zmrznjenega sadja, cimeta in merice proteinov. Vse skupaj zmiksam, privijem pokrov in tečem na avtobus, kjer se nato ob počasnem pitju pretvarjam, da je stvar nadvse dobra in da v zdravem zajtrku neskončno uživam. Mislim pa, da s počasnimi mililitrskimi požirki ne preslepim nikogar.

In kaj je nauk te zgodbe? To, da je vredno poskusiti. Mogoče vam vsak prekleto zdrav smuti ne bo najbolj všeč, če pa se ravnate po svojih željah, boste tudi vi ustvarili nekaj, v čemer boste vsaj približno uživali, ali pa se boste vsaj zmogli pretvarjati, da uživate. Sama sem odgovor našla v zelenem smutiju s kivijem, ki je zaradi visoke vsebnosti vitamina C kot nalašč za nizke januarske temperature in boj proti prehladu. Ne bom vam lagala, to ni nekaj, po čemer bi hrepenela vsako jutro in niti približno ni tako dobro kot žlica Nutelle, je pa dovolj okusno, da z lahkoto steče po grlu. In prav je, da dan začnemo kot se spodobi. Zeleno.

2

Zeleni smuti s kivijem in jabolkom (za eno osebo):

  • 1 srednje veliko olupjeno in izkoščičeno jabolko
  • 2 manjša olupljena kivija
  • 120 ml vode
  • Pest špinače
  • Žlica limoninega soka
  • Pol srednje velikega korenčka

3

V mikserju najprej zmešamo vodo, limonin sok in špinačo. Dodamo korenček, zmiksamo, dodamo na kose narezano jabolko, spet zmiksamo in na koncu dodamo še kivi. Smuti prelijemo v kozarec ali flaško za ‘transport’ in ga NUJNO zaužijemo ob obsojajočem gledanju sodelavke, ki si za zajtrk v usta baše še vroče slane štručke.

4

Pa na zdravje!

 

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.