Krof, ki to ni

Ko nas je Mercator razveselil s pustno novico in izzivom zdravih krofov sem se … prestrašeno zvila v dve gubi. Priznam, na trenutke iz dna srca preziram vse tisto, kar se dandanes prodaja kot zdravo, še bolj pa me jezi človeška pamet, ko bi povsem enostavno lahko marsikateri problem rešili s preprosto zmernostjo, pa se raje zatekamo v take ekstreme, da hudo bolita in srce in denarnica. Ob telih naših zdravih krofih sem se nevšečnostim enostavno izognila tako, da sem na tlako povabila Ano in Sanjo, potem pa sta packali in se matrali, jaz pa sem lepo tiho pomivala posodo in si mislila svoje. In ob vsakem poizkušanju zmajevala z glavo in mrmrala: “To niso krofi.” Pa saj smo se dekleta imela čisto fino, lepo smo se podružile, klepetale na dolgo in široko, jaz pa mislim, da bom do nadaljnjega zaključila s takšnimi in drugačnimi “zdravimi” različicami klasik – raje pojem samo enega. Eden je zdrav, nihče me ne bo prepričal v nasprotno. Tako, Tina se poslavljam, v branje vam prepuščam Anine pisarije.

Ko kuham s Tino/pri Tini sem iz neznanega razloga vedno živčna. Ne zaupam toliko v svoje kuharske sposobnosti in ves čas mislim, da bom nekaj naredila narobe. In neizbežno se to tudi zgodi, prav zaradi tega, ker me je strah. Sicer nič nerešljivega, sploh tokrat ni bilo skoraj nobenih zapletov, vseeno pa sploh nismo bile navdušene nad nalogo in smo ‘zdrave krofe’ že pred začetkom obsodile na propad. Sama sem bila najbrž še najbolj avanturistična in sem si želela nekega rezultata, tako da sem se lotila dela.

Najprej smo se lotile tistih krofov, za katere smo vedele, da bodo najbolj podobni krofom. V običajnem receptu smo zamenjale nekaj sestavin in spekle … (sladke) pirine žemljice z marmelado.

krofi3

Prvi korak je bil priprava kvasca. V posodico sem nadrobila polovico kocke kvasa, mu dodala ščep ali dva sladkorja in par ščepcev pirine moke. Deci mleka sem pogrela do mlačnega in z njim zalila kvas. Malo sem pomešala in pustila, da se kvas aktivira. Medtem sem se lotila mešanja preostalih sestavin. Čisto sem bila srečna, ko me je Sanja spomnila, da bomo lahko za mesenje testa uporabile Tinino bor mašino za punce!

Preostale sestavine … Lotila sem se z mokami. Po občutku sem zmešala 100 g ajdove, dodala 150 g pšenične polnozrnate in ji dodala 300 g pirine. Dodala sem še 10 g soli in 30 g nerafiniranega rjavega sladkorja. Kar je sicer naredilo krofe precej ne-sladke, ampak zdravi naj bi to bili, ne? V glavnem, če bi vseeno malo manj žemljice in bolj krofe, dodajte še kakšen gram sladkorja ali dva. V ločeno posodico sem ločila 3 rumenjake, jim primešala 2,5 dl mleka, 25 g kokosovega olja, 2 zamaška ruma, žličko vanilijeve esence in v mešanico naribala lupinico polovice pomaranče. Predlagam, da naribate kar celo, da bodo krofi še malce bolj okusni.

V tem času je bil kvasec že pripravljen. No, priznam, trajalo je malo več časa, ker smo vmes še veselo čvekale. Tako da je bilo vse pripravljeno, da se zmeša v testo. Sestavine sem vlila k mokam in vključila legendarno mašino, ki je maso lepo zmeslila,  vendar se je ta še malo lepila, tako da sem ji na roke primešala še nekaj moke. Vsekakor delajte po občutku in vsekakor imejte v mislih, da se vam testo ne sme prijemati prstov. Seveda lahko testo zmesite na roke že od začetka.

krofi2

Čas je za počivanje testa. Pokrito je vzhajalo kakšno uro. Potem me je čakalo iskanje dovolj velike površine, da sem nanjo položila v kroglice oblikovano testo. Pred tem pa sem pomokala površino, da se krofi niso sprijeli. In še malo počitka, dodatna ura, lahko tudi več, da lepo vzhajajo. Lenuhi, kako bi lahko bili zdravi? 😉

krofi1

krofi4

Nismo pričakovale, da bodo krofi toliko narasli, kot to naredijo tisti iz bele moke in dejansko je njihova velikost najbrž enkrat manjša od običajnih. (To pomeni, da na koncu niso tako puhasti, ampak malo bolj zbiti, da ne bo kdo slučajno podvomil.) Krofe smo ocvrle v kokosovem olju, ki smo ga segrele toliko, da je zacvrčalo, ko smo vanj pomočile ročaj kuhalnice. Vsako stran krofa smo cvrle po približno 3 minute. Lahko pa čas malce skrajšate in pokrijete posodo, medtem, ko se krof cvre na prvi strani. Krofe smo odložile na kuhinjske papirnate brisačke, da so popivnale odvečno olje. Krofe smo napolnile z domačo marmelado, lahko pa se odločite, da jih naredite še bolj zdrave in pripravite svoje nesladkano polnilo iz zmrznjenega sadja, ki ga pokuhate v posodi na srednji temperaturi, da se pokuha vsa odvečna voda.

krofi

Pirini krofi
sestavine
  1. 100 g ajdove moke
  2. 300 g pirine moke
  3. 150 g polnozrnate pšenične moke
  4. 3 rumenjaki
  5. 30 g rjavega nerafiniranega sladkorja
  6. 10 g soli
  7. 25 g kokosovega olja
  8. 0,25 dl ruma
  9. lupinica cele pomaranče
  10. 1 žločka vanilijevega ekstrakta
  11. 2,5 dl mleka
  12. 25 g kvasa
  13. ščepec sladkorja
  14. 1 dl mleka
  15. kokosovega masla ali olja za peko
  16. marmelada ali (zmrznjeno) sadje
postopek
  1. Kvas zmešamo s ščepcem soli, ščepcem moke in 1 dl mlačnega mleka ter pustimo, da se naredi kvasec. Medtem zmešamo posebej suhe in mokre sestavine, ki jih na koncu združimo in primešamo še kvasec. Gnetemo, dokler ne dobimo lepe kepe testa. V primeru, da je testo še vedno preveč lepljivo, po potrebi dodamo še nekaj pirine moke.
  2. Pustimo vzhajati vsaj 1 uro. Oblikujemo v kroglice (premer okoli 4-5 cm) in jih ponovno pokrite vzhajamo dodatno uro.
  3. Krofe pečemo v vroči kokosovi maščobi po 2-3 minute na vsaki strani in dodobra popivnamo. Nadevamo s priljubljeno marmelado, ali v primeru res zdrave različice, s pokuhanimm (zmrznjenim) sadjem, na primer gozdnimi sadeži.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Štrudl v obliki krofa. Med razmišljanjem o tem, kakšni bi bili res zdravi krofi in ne bi bili nekaj od modernega presnega ali veganskega ali pirinega, sem bleknila, da bi jih lahko naredile iz jabolk. Sredica gre ven, nareže se jih na rezine in dobimo ameriški donut. No, še poliv manjka, pa je. Sanja in Tina nikakor nista prenesli misli na nekaj, kar naj bi bilo krof, a ne bi imelo testa, zato je Tina iz hladilnika potegnila vlečeno testo, Sanja pa zmešala polnilo za krofe, tako da so bili po obliki vsaj malo bolj podobni našim.

Torej, jabolka smo narezale na 2 cm debele rezine in jim izrezale sredino s koščicami. V manjšem mešalniku smo po okusu zmiksale in do drobnega razkosale indijske oreščke, lešnike, sušene datlje, slive in brusnice. Za malo več sočnosti smo dodale sok polovice pomaranče. Oreščke in suho sadje smo porabile za polnilo, ki je lepo pasalo v luknjo v jabolčnih krhljih. Vsakega posebej smo zavile v kvadratek vlečenega testa, ki smo ga ob straneh malce namazale z vodo, da se niso odpirali. Pekle smo jih približno 20 minut v pečici, ogreti na 180°C.

krofi5

Ta-dam: štrudl, ki se dela, da je krof. Po pravici povedano, zadeva sploh ni bila tako slaba. Če bi polnjena jabolka posuli še z malo cimeti, bi bil to res dober štrudl. Že narezan na koščke!

japke

jabolčni krofi
sestavine
  1. večja jabolka
  2. suhe slive, datlji in brusnice
  3. indijski oreščki in lešniki
  4. sok polovice pomaranče
  5. vlečeno testo
postopek
  1. Jabolka narežemo na 2 cm debele rezine in jim odstranimo sredico s koščicami. V mikserju dobro zmešamo suho sadje, oreščke in pomarančni sok. Jabolka položimo na kvadratke iz vlečenega testa in za nadevom napolnimo sredico. Vogale testa namažemo z malo vode in zapremo okoli jabolka.
  2. Pečemo približno 20 minut v pečici na 180°C.
zapiski
  1. Za še malce bolj štrudlast okus, pred ovijanjem v vlečeno testo, jabolko rahlo 'pocimetamo'.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

2 comments

Dodaj odgovor