Tarte aux Pommes

Takole gre. S police vzameš tisto ta debelo, modro bukvo; ali v mojem primeru odpreš neskončno velik pdf dokument in zavzdihneš, ko ugotoviš, da ima knjiga Mastering the Art of French Cooking več kot 700 strani. In samo o prvem delu govorimo. : ) Julia je bila pridna. Zavzdihneš drugič, ko ugotoviš, da za polovico receptov potrebuješ bourbon. Za katerega nimaš denarja. In pol tone masla, ker, kot pravi Julia, ni je stvari, ki ne bi bila dobra z zadostno količino masla.

Tako kot Tina sem jo tudi jaz prvič srečala v filmu Julia & Juliet. Po tem se morala obrisati lužico sline s tipkovnice in si obljubiti, da nekoč pa čisto zares pripravim čisto zaresno burgundujsko govedino. Ampak danes, danes ni ta dan. Na plano sem privlekla kompulzivni nakup, ki sem ga razdevičila za slavnostno večerjo. Se še spomnite zelenjavnega quicha? Vsaj še enkrat bo tako moj pekač s snemljivim (ali lažnim?) dnom uresničil svoje poslanstvo in postal pekač za tart. Ali pito, če hočete. Jabolčno. Francosko. Tart aux Pommes.

pita2

Na strani 635 najdete recept za pito, ki pravi, da morate na stran 634 po recept za testo. Dotična stran vas pošlje nekam na začetek knjige, na 140. stran, ki bi vam naj olajšala mešanje in valjanje krhkega testa. Ampak tukaj sem jaz, ki vam bom olajšala delo. Ampak samo delno, ker količin “ameriških posodic” (cup) nisem pretvarjala v nam lažje razumljive grame. Recept pa gre nekako takole:

za količino testa, ki bo napolnilo pekač s premerom približno 30 cm potrebujete 2 posodici presejane moke (kar je približno 473 ml – vem, nisem preveč pomagala), 8 žlic masla, 3 žlice rastlinske maščobe, 1/4 čajne žličke soli in 6 žlic mrzle vode. V receptu sta predpisani tudi dve žlici sladkorja, ki po mojem mnenju, sploh če sta lastnik sladkih jabolk, nista nujno potrebni. No, ko sem končno razvozlala Juliine uganke, sem vzela veliko posodo, v kateri sem najprej zelo na hitro s konicami prstov zmešala maščobo z moko, da sem dobila nekakšne mehke kosmiče. Nato sem dodala še ostale sestavine in testo na hitro pregnetila; paziti je namreč potrebno, da se maslo ne raztopi. Ko sem dobila nekakšno približno gmotasto kepo, sem je po navodilih ilustracij iz knjige po kuhinjskem pultu na hitro, kolikor se je pač dalo, raztegnila s dlanjo in jo spet oblikovala nazaj v kepo. Zavila sem jo v folijo za živila in jo za eno uro dala na hladno. V skrinjo. Če imate čas, testo lahko čez noč pustite v hladilniku.

pita3

Medtem ko se je testo spoznavalo z razrezanim brokolijem, kurjimi hrbti in govejimi zrezki, sem se lotila priprave nadeva. Zanj sem umorila približno kilogram precej sladkih jabolk. Dve veliki sem olupila in narezala na približno 4 mm debele rezine. Začinila sem jih z žlico limoninega soka (da jabolko ne porjavi na zraku) in dvema žlicama sladkorja. Preostala jabolka prav tako olupimo in narežemo. Na kako velike kos? To sem se spraševala tudi jaz, ko sem si razbijala glavo, kaj točno pomeni “rough slices”. So to četrtine? Šestnajstine? Zaupala sem notranjemu glasku in sadje oskrunila na približno kubični centimeter velike kocke. In bilo je prav.

Kompotno osnovo sem na nizki temperaturi v ponvi pokuhala do mehkega (približno 25 minut) in zalila s 1/4 skodelice ruma. Po Julijinem receptu naj bi dodala še vanilijev ekstrat, vendar ga lokalna prodajalna ni držala, zato sem pogoljufala z vanilijevim sladkorjem z bourbonsko vanilijo. Čez sito sem pretlačila še 1/3 skodelice mareličnega kompota in tvegala s ščepom cimeta in limonino lupino. In bilo je prav. : )

Vmes je že minila ura, zato sem kepo testa rešila iz ledenega primeža in hladni kupček po navodilih iz knjige dobro premlatila z valjarjem. Brez heca. Gre valjanje en malček lažje. Ampak še vedno počasi in testa meni ni uspelo raztegniti, da bi v celoti pokrila tisti nesrečni pekač. Pa sem malo štuklala, ni panike. Nato pa končno – z dišečo masleno jabolčno čežano obložiš testo in poiščeš tiste rezine, namočene z limono. Se jih še spomnite? To je naš ”okras” ki ga bomo v koncentričnih krogih enakomerno porazdelili po vrhu pite in jo nato za pol ure – dokler okrasna jabolka niso rahlo rjava in mehka – zapremo v pečico. Na 180° C jo grejemo.

In čisto na koncu, ko jo vso dišečo in drhtečo vzamemo ven, jo po vrhu nalahno prelijemo s pretlačenim mareličnim kompotom. Julia doda še ”heavy cream”, ampak jaz sem si ta del drznila izpustiti.

In krasna je, tale madame francoska.

pita1

Tart aux Pommes
sestavine
  1. Testo (za pekač s premerom 30 cm)
  2. 2 posodici moke
  3. 8 žlic masla
  4. 3 žlice rastlinske maščobe
  5. 1/4 čajne žličke soli
  6. 6 žlic mrzle vode.
Nadev
  1. kilogram jabolk
  2. 1/4 skodelice ruma (ali bourbona)
  3. 1/3 skodelice pretlačenega mareličnega kompota
  4. 2/3 skodelice sladkorja
  5. 3 žlice masla
  6. vanilijev ekstrakt
  7. po želji: cimet in limonina lupina
Okras
  1. 2 jabolki
  2. žlica limoninega soka
  3. 2 žlici sladkorja
Preliv
  1. pretlačen marelični kompot
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

 

3 comments

  1. Beletrist says:

    Hmm, tako mal random komentar/vprašanje. Se za tart aux pommes ne uporablja tradicionalno pâte sucrée?
    Mislim, na koncu itak obstaja tisoče inačic recepta za tarte aux pommes, ker je precej razširjena, a vendarle.

  2. Tina says:

    Ja, saj dejansko tole je Pate Brisee Sucree – tehnično enako kot Pate Brisee, samo da je tu še dodan sladkor.
    Piše pa v knjigi tudi da se uporablja za pite, sploh sadne, tudi Pate Sablee, še bolj krhke (več sladkorja, jajce).

    • Beletrist says:

      No, kot pate sucree sem mislil na zadevo, ki je precej bolj sladka. Recept, ki ga imam sam (iz Le Cordon Bleu – Cuisine Foundations) je:
      200 g moke
      100 g sladkorja v prahu
      ščepec soli
      limonina lupina
      100 g masla
      3 rumenjaki

Dodaj odgovor