Če čebula …

… ne bi imela če, bi Julia Child ponujala recept za juho iz bule.

Ampak ne. Imamo kar dobro staro čebulo, katere omamen vonj se po moji vsemogočni napi širi vse do mamine kopalnice, ki se nahaja pod mojo kuhinjo. Praktično, kaj ne? Ena kuha, v odličnih vonjavah uživava pa obe. Malce se oproščam, ker tale receptura oziroma vtis čebulne juhe izpod peresa Julie Child prihaja na splet tako pozno, ni veliko takih dni, ko človek naredi dve torti, dokonča eno seminarsko, prevozi pol Ljubljane (ta potrebe oddaje omenjene seminarske naloge) in še skuha juho. Tako.

1

Večinoma so vsi recepti v Mastering the Art of French Cooking sprva malce strašljivi … Julia je zelo natančna, poleg sestavin so navedeni tudi pripomočki in posoda, ki jih bomo pri kuhi potrebovali, pa če dodamo še ameriške pounds in ounces in cups in tako dalje je vse skupaj ena mala zmeda. Ampak se da. Jaz sem si recept poenostavljeno napisala kar na en mali pildek, tako poenostavljeno različico pa predajam sedaj tudi vam.

Korak št. 1: Nasekljaj cca. 700 gramov čebule. Julia priporoča rumeno, jaz sem imela navadno belo. No, nasekljaj, v resnici jo je potrebno nareziniti. Fino je, če nož oster, pa tudi pozornost pri samem rezinjenju ne bo odveč, da bodo prsti ostali celi. Medtem v ponvi oz. večji posodi (Julia omenja litoželezno, jaz sem imela kar navaden lonec, primeren za indukcijo) segrejemo 3 žlice masla in 1 žlico olja. Dodamo čebulo, pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 15 minut. 

Korak št. 2: Posodo odkrijemo, temperaturo povečamo, čebuli dodamo 1 žličko soli in pol žličke sladkorja, ter jo med mešanjem karameliziramo. Ta proces traja približno 30 minut, fino pa je, da čebulo pridno mešamo, da se nam ne bo na dnu posode prismodila. (Verjemite mi, ko vam to rečem, hehe.)

2

Korak št. 3: Karamelizirami čebuli dodamo 3 žlice moke in dobro premešamo. Pražimo približno 3 minute, medtem pa zavremo slaba 2 litra vode (ja, na indukciji je to dejansko možno – a se vidi, da moje travme od kuhanja na steklokeramiki v mamini kuhinji še niso povsem ozdravljene?) in v njej raztopimo 2 jušni kocki (goveji ali kokošji). Tule malce goljufamo, ampak preprosto še nisem na tisti točki mojega življenja, ko bi bila sposobna v zamrzovalniku hraniti določeno količino doma kuhane jušne osnove. Na tej točki tudi dodamo 1 dl suhega belega vina – jaz ga nisem imela, zato sem za korak izpustila. Štedilnik zmanjšamo na nižjo temperaturo, posodo delno pokrijemo in pustimo da brbota slabih 40 minut. 

Korak št. 4: Juho poskusimo, dosolimo, še malo popopramo. Potem pa – poiščemo ljubke male skodelice, ali pa juho preložimo v ognjevaren pekač. Na drugi strani pulta narežemo francosko štruco na rezine, jo popečemo v toasterju ali v pečici, naložimo na juho, potresemo s sirom in zapečemo v pečici. Njam in mljask, boste rekli, kaj ne! Aja, Julia pravi, da v juho pred serviranjem vmešamo še pljunec konjaka, kakšno presenečenje, tudi to sem sama izpustila, pa ni bilo zato nič slabše. No, vseeno je bilo dobro, tako. 

3

Korak št. 5: Neznansko uživamo.

1

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.