Gozdna zelenjavna priloga h kosilu

Julia Child. Nimam nekega posebnega odnosa do nje in njene kuhinje, zato sem bila bolj ali manj ravnodušna, ko smo se odločile za nov tematski sklop receptov. Ko pa sem ‘prijela’ digitalno knjigo v roke, je moja ravnodušnost prešla v ne-navdušenje. Prvo, strani je bilo enostavno preveč, da bi se čez knjigo prebila. Drugo, razen ilustracij tehnik v knjigi ni fotografij. Kako naj vem, kako naj izgleda končna jed?! Tretje, ko sem se podrobneje lotila pregleda receptov, da izberem tiste, ki jih bom sama preizkusila … Po hitrem pregledu poglavij se mi je zdelo, da nič ne bo šlo skozi. Pa tako obsežna knjiga! Nisem hotela delati sladice, pa nekako nisem našla pravega poglavja zase. In sem obupala. Kar nekaj časa datoteke sploh nisem več odprla, ker nisem vedela, kaj sploh bi. Nakar je bil čas, da se odločim, kaj bom in sem elektronsko različico knjige ponovno odprla in jo prelistala. Začela sem s sladicami in med njimi našla nekaj zanimivih. Malce sem si oddahnila in zbrala pogum, da sem ponovno šla na ‘slani’ del knjige. Med zelenjavnimi recepti sem našla nekaj takih, ki bi jih lahko preizkusila. Fju. Glede na sestavine v mojem hladilniku sem se na koncu odločila za korenček po gozdarsko (Carottes à la Forestière).

034

Recepta sem se lotila zelo podobno kot Tina. Iz zastrašujočega zapisa z opisom vseh posod, kuhalnic in količin sestavin, za katere sem na neki točki začela dvomiti, da vem, katere so in kako jih pretvoriti, sem sestavila ‘svoj’ recept oz. njegov zapis. Najprej sem morala količino sestavin zmanjšati, saj sem kuhala kosilo za dva (in ne za šest, kot je veleval recept), od katerih eden te priloge sploh ne bo jedel. Kljub temu sem skuhala večjo količino korenja po gozdarsko, saj ga bom uporabila jutri za malico.

Najprej je bilo potrebno nekaj pozornosti nameniti korenčku. Vsega, ki sem ga imela doma sem natehtala približno 250 g in temu prilagodila tudi količino preostalih sestavin. Korenje sem olupila in ga narezala na četrtine, ki sem jih naprej narezala še na kolobarje.

005

V plitvo kozico sem dala na koščke narezano korenje, pol žlice sladkorja (kot pravi Julia, da ojača okus), 20 g masla, ščepec soli in popra ter 275 ml vode. Vse skupaj sem zavrela, nato pa znižala temperaturo in delno pokrito kuhala 30-40 minut.

Lotila sem se preostalih sestavin. Odločila sem se, da bom prilogo postregla poleg kuhanega krompirja in popečenega piščanca, precej klasično (dolgočasno?). Olupila sem krompir in ga dala kuhati v slano vodo. Nato sem nadaljevala s korenčkovo prilogo. Na drobno sem narezala eno majhno čebulo in ji dodala na manjše koščke narezano eno kuhano artičoko (uporabila sem kar že kuhane, saj svežih v trgovini nisem našla). Kašnih 10 minut preden je bilo pripravljeno korenje, sem narezala še 150 g šampinjonov (lahko pa uporabite katerekoli gobe, ki bodo bolj ‘gozdne’) in jih približno 4 minute pražila na 20 g masla in malce olja. Posolila in popoprala sem jih ter jim dodala čebulo z artičokami ter pražila še dodatne 3 minute. Vse skupaj sem nato dodala korenju in zalila z 250 ml vode ter noter nadrobila malce (mogoče 1/8) jušne kocke (seveda je veliko bolje, če namesto tega uporabite jušno osnovo). Kuhala sem še približno 5 minut, na koncu pa dodala peteršilj in po okusu dodala še malo soli in popra. In to je Julijino korenje po gozdarsko.

020

Da ne izpustim preostalega dela kosila … v četrti ponvi sem segrela maslo in na njem spekla piščanca, ki sem ga začinila z malce česna, kajenskega popra in soli. Ker moja boljša polovica ni jedla slastne Julijine zelenjavne priloge, sem mu pripravila sirovo omako. Ko sem vzela piščanca iz ponve, sem vanjo vlila nekaj smetane za kuhanje in ji dodala nekaj naribanega sira. Malce sem še posolila in med segrevanjem mešala, da se je sir lepo stopil, ostanki mesa in masla pa so dodali okus omaki, za katero priznam, da je bila zelo okusna.

032

Poleg okusnega kosila je bila rezultat današnjega kuhanja gora posode, ki jo bo potrebno pomiti. Še dobro, da imava v stanovanju pomivalni stroj!

korenček po gozdarsko
sestavine
 1. 250 g korenja
 2. pol žlice sladkorja
 3. 20 g masla
 4. ščep soli in popra
 5. 275 ml vode
 6. --
 7. majhna čebula
 8. kuhana artičoka
 9. 150 g šampinjonov
 10. 20 g masla
 11. malce olja
 12. 250 ml vode
 13. 1/8 jušne kocke ali 250 ml jušne osnove
 14. peteršilj
postopek
 1. V plitvi kozici na srednji temperaturi 30-40 minut kuhamo olupljeno in na koščke narezano korenje, sladkor, maslo, sol, poper in vodo.
 2. Na koščke narezane šampinjone pražimo na maslu približno 4 minute. Solimo in popramo. Dodamo na drobno narezano čebulo in artičoko ter pražimo še dodatne 3 minute. Vse skupaj dodamo korenju, zalijemo z vodo in noter nadrobimo jušno kocko oz. uporabimo jušno osnovo. Kuhamo še približno 5 minut, dodamo peteršilj in po okusu še malo soli in popra.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.