Crepés sucrées: Pâte â crépes ali nazaj k osnovam

Nedelja zvečer. Julia in Julie. Ker, kaj je boljšega, kot si osvežiti spomin in se pripraviti na težko pričakovano listanje debele kuharske biblije, kot ogled vsem dobro znane Meryl Streep v krasni interpretaciji Julie Child.

Po filmu pa mučno izbiranje recepta. Saj ne, da ne bi kuhala, bolj gre za to, da bi vse. Oziroma, na nekaj več kot 700 straneh naj izberem en recept? Okej, okej. Vdihizdih, pomisli malo. Ob takih primerih najraje preverim klasiko. Dobrega kuharja pač spoznaš po klasiki. In najprej sem pogledala na sladice, še bolje, palačinke. Ker še kar nisem našla popolnega recepta za palačinke, pa je že res čas, da v svoj črn zvezek kuharskih presežkov vpišem kaj novega.  In ker lahko sostanovalko razveselim, ko ji na vsake kvatre zvečer kaj skuham. Popravek. Kaj odličnega skuham.

image

Julia Child mi je že nekaj časa ne da miru. Markatna osebnost, ki je vihajoče nosove moških in žensk za štedilnikom spreminjala v instant kuharske mojstre. In toliko posebna, da je štrlela iz povprečja (pa ne samo zaradi svoje nadpovprečne višine) in si upala. Upala slediti željam in zaupati trmi. In dokazala, da se da.

 Julia ima natančna navodila in to mi je res všeč. Vse, kar se tiče ponev, lesenih kuhalnic, pa načina obračanja palačink, velikosti in debeline palačink, čas, priprava sestavin, mali triki, obrazložitev tega in onega, dodatni nasveti in ideje, vse. Ob vsem tem se mi ponavlja v mislih samo ena beseda. Idiot-proof. Kar je res. Tako v detajle je opisana priprava hrane, da se njenih receptov lahko loti vsak. Sploh žene brez služinčadi pa s kopico otrok in z velepomembnimi gosti, napovedanimi za sobotni večer, kar je v bistvu podnaslov kuharske biblije. In ker se ne spomnim, da bi imela osebnega chefa, je knjiga ravno zame.

image

Torej, francoske palačinke. Na treh straneh v knjigi je opisan samo osnovni postopek, da pridemo do prve pečene palačinke. Z narisanimi ponvicami, pa načinom obračanja. Resno. Julia svetuje uporabo dveh lesenih kuhalnic za obračanje, ali bolje, z roko. Primeš, obrneš, nič lažjega. Potem veli, da mora masa res počivati vsaj dve uri. Tako bodo palačinke res tanke in rahle.

Juliin recept za osnovno maso:

(Za 12 palačink)

1 skodelico mrzle vode

1 skodelica mleka

4 jajca

pol ČŽ soli

2 skodelici moke

4 Ž masla

Stanje je tako. Ubogala sem navodila, kolikor sem lahko. Namesto kravjega mleka sem dala riževo, in namesto velikih žlic masla, sem dala čajne žličke. Vse mokre sestavine damo v posodo, vmešamo, potem dodamo vse suhe sestavine in zmešamo. Julia priporoča električni mešalec. Masa (če lahko tako rečemo, ker je bolj teksture gostega soka) naj počiva vsaj dve uri v hladilniku.

Malo skeptična sem pogledovala proti masi, pa vendar, če Julia pravi, da mora tako biti, pač bo. Košček kokosove maščobe (Julia svetuje seveda svinjsko mast ali olje, pa sem malo priredila) sem raztopila na ponvi, potem počakala, da se skoraj zakadi iz nje (Julia je rekla, ne mene gledat postrani) in vlila maso prvič, drugič, tretjič, do zadnje palačinke. Prvo palačinko sem vmes kar pojedla, čeprav je bila perfektna in sploh ne za skrivat. Res so rahle, čisto tanke, nič sladkane palačinke in hitro narejene. Na vsaki strani sem jih pekla mogoče minuto.   

imageimageimage image image

Julia predlaga tudi par že na prvi vtis odličnih prelivov za palačinke. S svežimi breskvami, pa jabolki, pa enega s pomarančami, itd. Midve sva na hitro naredili tegale zelenca kar v blenderju in je bil super. Ni Juliin, ampak naj mu bo.

Mangov preliv:

polovica avokada

1 banana

polovica manga

Sadje olupiš, razrežeš in zmešaš v gosto pasto – omako. Krasno se poda k palačinkam, priporočam!

image

Po tem, ko sem pojedla nadpovprečno količino palačink, lahko iz prakse povem, da 

so z riževim mlekom prav tako odlične,

je res masa zelo tekoča, ampak potem nastanejo res rahle palačinke,

bi bile primerne tudi za slane nadeve, Julia omenja gobove omake, pa razne zelenjavne, sirove. 

gre tale preizkušen recept v črn zvezek. Ha! 

No, da pa me ne vržejo iz kluba vražjih ljubiteljic Nutelle, ko tako sveto objavljam sadne kašice in očiščevalne sokove, vam razrijem še en trik. Palačinke z Nutello IN mangovim prelivom so pa sploh božanske. Sem preverila, za vas. Večkrat. Sam povem.

image

 

5 comments

  • Tina says:

   Hej Špela! Hehe, super! Čeprav so le palačinke, se je tut tukaj včasih fino držat recepta, da še bolje uspe, ane? 😛

 1. Maja Kopinšek says:

  Hvala, hvala!!
  A boš zdaj redno objavljala recepte iz knjige? Če ja, potem super in hvala, ker si knjigo že dolgo želim, bo pa tvoj blog pomagal, da si jo še prej kupim.
  Kje si jo pa kupila? Amazon?

  • Beti says:

   Živijo! Dobrodošla na našem blogu, nas zelo veseli, da se naše bralke/ci tudi oglasijo. 🙂 Pri bormašincah je srečnica Tina, ona je edina, ki ima knjigo oziroma dve- v dveh delih je izšla. Kje jo je nabavila, pa ne vem. Moram vprašat:)
   Ko bom velika (pustimo leta ob strani), bo tudi na moji knjižni polici. Je pa res super, od osnov naprej, lepo razloži pomen določenih stopenj kuhe, uporabo posode, natančno opiše postopke. Sproti pravzaprav odgovori na vsa mini vprašanja. Med branjem kar slišim njen glas. Tako da toplo (no, kar vroče) priporočam.;)
   Tile Juliini recepti so objavljeni v tokratnem sklopu, ko vsaka od nas nekaj skuha na izbrano temo. Ponavadi trajajo 14 dni, potem sledi teden ‘off’, ko objavljamo čisto poljubne recepte, potem pa spet nov sklop. Nas je le 5 babnic, kar je bilo treba nekako spraviti v logično celoto.:)
   B.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.