Kaj za vraga pripraviti za ozimnico in žajbljevi bonboni

Najbrž sem ena tistih, ki jih Bernarda čukasto gleda, ker nimam pojma ne o vlaganju, kaj šele o pripravi prave ozimnice. Pa sem se vseeno, za potrebe tegale našega bloga, lotila te naloge. Začela sem s tem, da sem poiskala vse knjige, ki jih imam doma, ki vsebujejo kakršnekoli recepte za marmelade in druge vložene dobrote. Stvar je izgledala tako, da sem listala po knjigah in ugotavljala, kateri recepti so dovolj enostavni zame, pa jih je večina odpadla. Potem sem ugotavljala, katere sestavine imam na vrtu, ki bi jih bilo vredno ohraniti in sem ugotovila, da imam bučke, ki sem jih v velikih količinah že zmrznila, pa se mi je zdelo, da bo to malo premalo za ‘recept’ – opereš, narežeš ali zmiksaš, daš v vrečke, označiš in zmrzneš. Malo prekratko za eno objavo … Potem sem videla različne kise, od tistega z malinami, do takega z raznimi zelišči, pa nisem najbolje vedela, kje bi ga potem uporabljala. Srečala sem se tudi z raznimi žganji in sirupi, vendar je bil po večini postopek tako dolg, da ne bi bili pripravljeni niti po koncu naslednjega sklopa receptov. Potem sem naletela na recept za nekaj, kar bom pripravila v naslednjih dneh. Danes se ga enostavno nisem še upala lotiti. Sem pa v eni od knjigic, v katerih najdemo navodila za pripravo manjših daril in presenečenj, naletela na žajbljeve bonbone. To lahko tudi poskusim, sem si rekla. Postopek je skoraj tako enostaven, kot zmrzovanje bučk, ampak se mi je zdel vreden preizkusa. Samo še žajbelj sem potrebovala.

Kot naročeno, ga imam nekaj posajenega na vrtu, nekje med meto in meliso, ki ju imam toliko, da bi z njima lahko zalagala vse koktajl bare v okolici. Ko sem se do žajblja prebila, sem odrezala vse vejice, ki so še imele listke in upala, da bo listkov dovolj za pripravo nekaj bonbonov. Doma sem listke porezala iz stebelc in jih trepetajoč postavila na tehtnico, ki je le pokazala želenih 10 g. (Bojda je čisto v redu tudi, če bonbone pripravite s posušenim žajbljem. Takega boste potrebovali samo 5 g.)

Nato sem listke umila in osušila s kuhinjskimi brisačkami. Recept je veleval, da jih čim bolj na drobno nasekljam, in ker nisem tako spretna z nožem kot pravi kuharji, sem jih enostavna vrgla v mali sekljalnik, ki je delo opravil namesto mene.
Stehtala sem še 100 g sladkorja in ga stresla v kozico, ki sem jo postavila na srednjo temperaturo na štedilniku. Pa spet topim sladkor, sem si mislila, in upala, da ga bom tokrat stopila pravilno. Ne pa tako kot takrat, ko sem pripravljala bazilikin preliv za jagodno peno, ko nisem vedela, ali sem ga pravilno stopila, ali bi morala to narediti na kak drug način, biti bolj potrpežljiva ali karkoli drugega. V navodilih je tokrat namreč pisalo, da ga moram stopiti oziroma ga karamelizirati, vendar moram paziti, da ne postane preveč temen. O-o, spet bom potrebovala dober tajming. No, ja, sladkor sem stopila, ga vmes še fotografirala, v kozico stresla žajbelj in ga dobro premešala. Toplo vam priporočam, da v postopku izpustite fotografiranje in vse skupaj kar se da hitro premešate, saj se začne sladkor kar hitro nazaj trditi. No, ali pa sem spet nekaj narobe naredila, in se je samo meni.
Vse skupaj mešajte kar z navadno žlico, guma ni ravno prijateljica s strjujočim se sladkorjem.
Ko sta bila sladkor in žajbelj dobro premešana, sem vlila zmes v modelčke za pralineje, saj modelčkov za bonbone nimam (a jih sploh ima kdo kot obvezni repertoar v kuhinji?). Če pa tudi modelčka za pralineje nimate, mešanico z žlico vlivajte na manjše kupčke na peki papir. Zdaj pa je napočil čas za čakanje na to, da se bonboni shladijo, torej da ugotovim, ali sem sladkor pravilno stopila, ali bom na koncu jedla hecen približek žajbljevih bonbonov.
Bonboni niso ravno najlepša stvar, ki sem jo kdajkoli naredila, so pa dobri. Pozabila sem že, kaj je to žajbelj in kakšen okus ima, moram pa vam zaupati, da mi je všeč in da ga ne bom več zapostavljala, reveža. Ob okušanju bonbonov sem se ponovno spomnila na mamino prežgano mleko … počasi jo bom morala malo pobarati, kaj vse je noter, ker očitno še ne vem vsega.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.