Naj se dviga!

Julia je sila sistematična ženska. Njena knjiga je res pisana optimizirano – izhaja iz baze, zato da so variacije kratke in jedrnate in jih je veliko. Mastering the Art of French Cooking je res enciklopedija francoske kuharije in ko se enkrat prebiješ čez recept, pogruntaš sistem, potem je vse veliko lažje.

Jaz sem se danes za večerjo odločila pripraviti špinačni soufflé, predvsem zato, ker je souffle ena taka osnovna tehnikalija, ki jo je fino obvladati. Ja, saj je malce strašljiv, ta souffle, je pa hkrati izjemno zabavno buljiti 15 minut v pečico in čakati da … se dvigne.

1

Souffleji po receptih Julie Child so sestavljeni iz treh komponent: baze, snega in “nadeva“. Gremo kar lepo po vrsti.

1. Baza (The soufflé sauce base)

V kozici raztopimo 3 žlice masla (mimogrede, kako neumna je merska enota žlica za maslo?!), ki jim dodamo 3 žlice moke. Zmes mešamo in pražimo približno dve minuti, ne sme pa porjaveti. Med tem v mikrovalovki ali na štedilniku segrejemo 240 ml mleka. S tem vrelim mlekom zalijemo mokamaslo mešanico, ki smo jo odstavili s kuhalne plošče in intenzivno mešamo. Ne se ustrašit, zmes bo zelo gosta. Tudi jaz sem se panično zatekla po nasvet v knjigo, pa tudi Julia opozarja, da je to povsem normalno in pričakovano. Ta gosti bešamel posolimo in popramo, Julia omenja tudi kajenski poper (jaz ga nisem imela), dodamo tudi muškatni orešček. Posodo postavimo nazaj na kuhalno ploščo, mešamo in kuhamo še 1 minuto, nato pa enega po enega z metlico vmešamo 4 rumenjake.  To je to. Baza pripravljena. Lahko jo tudi pripravite vnaprej in počaka, ni problema.

2

2. Beljaki

Simpl k pasulj. 5 beljakov stepemo v trden sneg, skupaj s ščepcem soli. Julia piše, da je sneg dovolj stepen takrat, kadar lahko nanj ubijemo eno celo jajce, in se ne bo pogreznilo v sneg. Če ne želite žrtvovati enega jajca, priporočam, da po stari navadi obrnete sneg nad glavo. Če vaša pričeska ostane neomadeževana je to nekako to. 

3. Nadev

Lahko naredite sirov soufflé in naribate 1 skodelico okusnega sira (Julia omenja švicarskega ali pa parmezan), za takega z okusom šunke lahko drobno nasekljate kos prekajene šunke, za špinačnega pa potrebujete, kdo bi si mislil, špinačo. In čebulo. Jaz sem nasekljala eno manjšo čebulo (fino je, če je nasekljana kar na drobno), jo popražila, ji dodala 2 kocki zamrznjene špinače, sicer pa lahko šop sveže zblanširate, grobo nasekljate in dodate čebuli. Potebujemo še eno pest naribanega sira in šprint pred finišem se lahko začne!

Ključna točka naših soufflejev je to, kako vse skupaj zmešamo. V bazo vmešate nadev – v mojem primeru popraženo špinačo in del sira. (Malo si ga prihranite za posip po vrhu.) Potem eno četrtino snega na hitro vmešamo v bazo in špinačo, samo toliko, da zmes malo razredčimo in razbijemo. Nato pa z lopatko previdno vmešamo še preostali sneg. Uporabljajte krožne gibe okoli posode in sredinske potege po dnu posode. Fino je, če si že prej pripravite modelčke, v katerih boste suffleje pekli. Namastite jih z oljem in potresite s krušnimi drobtinami. Pečico segrejemo na 205°C. V trenutku, ko suffleje položite v pečico, pa jo zmanjšajte na 190°C. Jaz sem jih pekla na tej temperaturi 13 minut, nato sem pečico zmanjšala na 170°C in jih pekla še 2 minuti.

3

Ko je soufflé pečen, na sobni temperaturi pade skupaj. Bolj kot je pečen, počasneje pade skupaj. Ampak pade skupaj pa v vsakem primeru. Tako da ga je potrebno kar hitro pojesti, če želite uživati v vsej njegovi veličasnosti. Čas peke je sicer odvisen tudi od velikosti modela, v katerem ga pečete. Manjši bodo, logično, pečeni hitreje. Opazujte jih in ko dovolj narastejo ter se po vrhu zlato-rjavo obarvajo, je to to. Lahko ga pečete tudi v enem kosu, tak bo potreboval vsaj 25 do 30 minut.

4

2 comments

 1. easyrecepti says:

  Zanimivo, da si se ustrašila pri kuhanju baze – bešamela 😉 (brez rumenjakov)

  To je čisto običajen recept za bešamel, ki ga lahko uporabil za lazanjo ali podobne jedi.

  Vidim, pa da vas je fiml čist očaral, da ste se vrgle na Julio Child 😉

  • Tina says:

   Hehe vem, da je to recept za bešamel, ampak ravno ta gostota mi ni šla v račun, zato sem malo po strani gledala. 😀

   Bolj kot sam film nas je navdušili toz da je francoska kuhinja podlaga za tehnično ogromno enih pristopov v kuhariji, ki jih je praktično treba poznati, če ne vsaj obvladati, hehe. 😉

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.