Meta-objava, ki ni recept z meto

Vsakič, ko se znajdem pred novo objavo, se hočem na vsak način spomniti neke fine teme ali dogodka, o katerem bom pisala. Po možnosti tako, da bo zabavno in da ne bom ponovno pisala neke refleksije na neko temo. Za današnji vnos sem se jih kar nekaj spomnila. Vsakič, ko sem začela tipkati, sem se zavedla, da gre ponovno za refleksijo nečesa. In tako sem se odločila, da bom napisala meta-refleksijo, refleksijo mojih refleksij.

S tem se toliko obremenjujem zaradi tega, ker bi rada stopila ven iz svojega okvirja in naredila korak v neko drugo smer, ki mi bo omogočila malo več širine. Rada bi se učila novih stvari in rada bi ponudila več, ker vem, da sem tega zmožna. Tako da to je naloga za vnaprej. Prvi del te naloge bo, da v svojem vsakdanu najdem teme, ki bile vredne deljenja z drugimi. (Saj ne da jih trenutno ni, imam dve, ki mi pobirata veliko časa in misli, vendar o njih (še) ne bi rada pisala.) Potem pa, vaja, vaja, vaja, ne? Tako kot v kuhinji. Danes sem se vadila v pripravi sladice v lončku, ki ni panna cotta. Med Julijinimi recepti sem našla slavno in njej ljubo pomarančno bavarsko kremo.

043

Bom poskusila poenostaviti, ker res ni bilo težko. Recept namreč vsebuje cel kup majhnih korakov, ki pa niso težki.

Na pult sem si pripravila vse sestavine, da sem potem mirno sledila korakom. (V spodnjem receptu najdete vse lepo naštete.) V manjšo posodico sem dala 55 g sladkorja in nanj naribala lupino ene pomaranče. Iz pomaranče sem v kozarec iztisnila sok in mu primešala 3/4 žlice želatine. Sestavine sem dala na stran in se lotila jajc. Ločila sem 4 rumenjake in 3 beljake, četrtega pa sem dala na stran za beljakove poljubčke. 😉 150 ml mleka sem dala na štedilnik greti. Medtem sem rumenjakom primešala sladkor s pomarančno lupino in jih z metlico mešala par minut, da sem dobila bledo kremo. Dodala sem še žličko gustina in premešala. Mleko je tačas zavrelo. Odstavila sem ga in čisto počasi, med mešanjem prilivala k rumenjakovi kremi.

008

Vse skupaj sem postavila nazaj na štedilnik in na srednji temperaturi kuhala in mešala, dokler se krema ni začela gostiti. Odstavila sem jo z ognja, da se je začela hladiti. Lotila sem se beljakov. S ščepcem soli sem jih stepla dokler nisem dobila nekoliko mehkejšega snega, nato sem mu dodala pol žlice sladkorja in ga stepla, da sem dobila trd sneg. Počasi sem ga primešala rumenjakovi kremi in ga še malce ohladila, vendar ne preveč (torej se ne sme še začeti strjevati).

012

Med hlajenjem jajčne mešanice sem stepla 50 ml sladke smetane in s hladno vodo splaknila skodelice (ostanke vode sem odcedila, vendar ne popolnoma osušila). Skupaj z žlico pomarančnega likerja sem jajčni kremi primešala še smetano. Kremo sem zlila v lončke, jih pokrila s papirjem za peko in dala za 4 ure v hladilnik, da se je strdila.

030

Za dekoracijo sem stopila nekaj Mercatorjeve temne čokolade s pomarančo in jo razmazala po krožniku. Morda malce premočen okus za h kremi.

Pomarančna bavarska krema
sestavine
 1. 55 g sladkorja
 2. pomaranča
 3. 3/4 žlice želatine
 4. 4 rumenjaki
 5. 1 žlička gustina
 6. 150 ml vrelega mleka
 7. 3 beljaki
 8. ščep soli
 9. pol žlice sladkorja
 10. 50 ml stepene sladke smetane
 11. žlica pomarančnega likerja
postopek
 1. V manjšo posodico damo sladkor in nanj naribamo lupino pomaranče. Iz pomaranče iztisnemo sok in mu primešamo želatino. Ločimo 4 rumenjake in 3 beljake. Mleko zavremo. Medtem rumenjakom primešamo sladkor s pomarančno lupino in z metlico mešamo par minut, da dobimo bledo kremo. Dodamo ji žličko gustina in premešamo. Mleko čisto počasi, med mešanjem prilivamo k rumenjakovi kremi. Vse skupaj sem postavimo nazaj na štedilnik in na srednji temperaturi med mešanjem kuhamo, dokler se krema ne začne gostiti. Odstavimo jo z ognja, da se začne hladiti. Beljake s ščepcem soli stepamo, dokler ne dobimo nekoliko mehkejšega snega, mu dodamo pol žlice sladkorja in ga stepemo do trdega. Počasi ga primešamo rumenjakovi kremi in ga dodatno ohladimo, vendar ne preveč (torej se ne sme še začeti strjevati). Stepemo sladko smetano in jo skupaj s pomarančnim likerjem primešamo jajčni kremi. Kremo zlijemo v lončke, jih pokrijemo s papirjem za peko in damo za 4 ure v hladilnik, da se strdi.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.