Mafin kruhki

napisano v ponedeljek zjutraj

Mafin kruhek je čisto navadno testo za kruh, natlačeno v modelčke za mafine. Enkrat poleti sem pridno mesila, da bi jih jeseni odmrznjene lahko pridno mlatila za malico. Končali so v mojem želodcu, se preden so se zares ohladili, česar pa za današnjo jutranjo kavo ne morem trditi. S popečenim jezikom in nemirnim želodcem se poskušam koncentrirati na zapis, misli pa se podijo nekje med potni list-dežnik-polnilci-dežnik relacijo. Čez 12 ur bom izgubljeno stala na letališču v drugem koncu Evrope in iskala javni prevoz do Londona.

*vstavi krik navdušenja, ki se sčasoma prelevi v krik histerije* Samo redkim (pha) je znano moje katastrofalno prenašanje potovalnega stresa …..

1

sreda zvečer, na tleh zraven vtičnice s telefonom v roki

Takole je. Med začetnim delom zapisa in tem nadaljevanjem sem se v leteči jekleni lupini (moj prvič) prestavila na drugi konec Evrope. Z razbolelimi nogami in sorazmerno utrujena urejanje vtisov prestavljam na obdobje postpotovalne depresije, zdaj pa poskušam v spomin priklicati neko septembrsko popoldne, ko sem odkrivala skrivnosti vzhajanega testa.

Če sem popolnoma iskrena, sem točni recept za kruhke nekje … No, založila. Ampak glede na to, da je to bil moj prvi samostojni projekt peke kruha, sem se obrnila na veteranko, ki me je po gurujsko usmerjala po krušni poti. Tole, kar boste brali, je v njen recept, jaz sem testo namesto v večji pekač razdelila na manjše kepice in z njimi nafilala nameščen pekač za mafine. Primerno za vse z zdravimi zobmi in naklonjenostjo do skorje. In za tiste, ki potrebujejo malo ogljikovih hidratov za malico.

3

Delala sem pirine kolačke, za katere sem zmešala pirino in krušno moko v razmerju 1:1, in ajdove z orehi, za katere sem ajdovi dodala krušno moko v razmerju 1 : 2 v prid krušni.

Za količino 800 g moke gredo ostale sestavine takole – po občutku, je rekla Bernarda. Dodajaš vodo, dokler ne dobiš pacaste zmesi, dve žlički soli in dve zravnani žlički suhega kvasa. Masi damo čas, da v miru vzhaja in pazimo, da se ne prehladi. Saj veste, s krpo pokrijemo in postavimo na toplo. Ajdovim dodamo se jedrca orehov.

4

Čez kakšno uro (ali dve) jih razdelimo v kupčke in jih zapremo v gospo pečico na 210 stopinj in pečemo, dokler ni pečeno. Poznano, kajne? No, ja, če bi pekli celo maso, bi trajalo kakšno uro, zdaj ko pa je količina majhna, bo peka trajala dobre pol ure.

In to je to. Jaz sem jih polovico požrla se vročih, drugo pa zamrznila za prigrizke med predavanji.

2

 

5

Sem pa nekatere oplemenitila tudi s špinačnim maslom. Na hitro takole, točne sestavine, pa ko srečno pristanem nazaj v kotlini. Špinačo zblanširamo, spasiramo in čim bolj odcedimo. Nato vmešamo z maslom, pa brez česna seveda ne bo šlo, še poper in sol in to je vsa umetnost. 

6

7

One comment

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.