Ljubo doma

Prvi korak: odstranite vse moteče elemente okoli vas (beri: zvončkljajoče pametne telefone, štirinožce s polnimi mehurji, itd.).

Drugi korak: udobno se namestite.

Tretji korak: pritisnite play na spodnjem posnetku.

Četrti korak: zaprite oči. 

Peti korak: poslušajte. 

Šesti korak (ne, ni še konec): nekaj skuhajte.

Za tokratnji tematski sklop smo si Bormašince izbrale oz. zadale nekaj precej nenavadnega … kuhanje po navdihu glasbe. Pa ne kar ene glasbe, ampak ob spremljavi fantastičnih melodij, ki prihajajo izpod prstov članov zasedbe Čedahuči. Če še ne veste, o kom točno govorim, boste več o njih lahko prebrali jutri, za danes pa samo pokušina v tale eksperiment, ki smo si ga zastavile.

V mestu luči iščem tvoj vonj.

Prazen je hrup tujih ljudi.

Album skupine Čedahuči, Severnica, se imenuje tudi Zgodbe o odhajanju. Sama sem 14 let nazaj doživela odhod meni ljube osebe, zaenkrat je bil to vsekakor odhod, ki me je najbolj pretresel in zaznamoval. Ne vem zakaj, ampak pesem Ljubo doma mi je naslikala zgodbo o tem, kako se stvari spreminjajo, kako življenje teče naprej in se ne ozira kaj dosti, kakšne posledice pusti. Ampak že mora biti tako.

Moja mami je sedaj že upokojena, ampak včasih je delala v lekarni. Ob tistih sobotah, ko je ni bilo doma, ampak je bila v službi, je bil za kosilo zadolžen moj oči. In takrat smo največkrat jedli musako. In če že moram nekako povezati Ljubo doma + spomine, ki mi jih pričara + hrano … vsekakor je rezultat krompirjeva musaka

1

Krompirjeva musaka je podobna lazanji, samo da je manj dela. Najprej pripravimo mesno omako: na malo olivnega olja prepražimo nasekljano čebulo, počakamo, da postekleni, nato pa ji dodamo tri naribane korenčke. Na tej točki lahko v omako dodate tudi še kakšno drugo zelenjavo (bučke, papriko, itd.). Nato zelenjavi dodamo pol kilograma mletega mesa (svinjsko, telečje, mešano) ter pražimo in mešamo, da ne nastanejo velike kepe mesa, ampak da se meso lepo razbije v manjše koščke. Pražimo in mešamo par minut, toliko, da meso zakrkne, nato pa vse skupaj posolimo, popramo, dodamo lovorjev list ali dva ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Kot da bi delali omako za bolognese ali lazanjo. 

Nato olupimo krompir (jaz sem za dva manjša pekača porabila 6 srednje velikih krompirjev) in ga naribamo na rezine. Nato v pekač zlagamo – ena plast krompirja, ena plast mesa, ena plast krompirja, ena plast mesa … Toliko časa, da nam zmanjka surovin. Na koncu zmešamo 3 jajca in cca. 2 dl mleka (še bolje kisle smetane, če jo imate) in s to mešanico prelijemo musako. Pečemo od pol ure do 1 uro na 180°C, dokler ni musaka po vrhu lepo zapečena.

2

In upam, da tam imaš še svoj mir

in da najin vrt še vedno diši.  

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.