Js in ti … in čokoladna pita.

Priznam, ko je Tina udarila z idejo, da bi v naslednjih dneh kuhale po glasbenem navdihu sem bila prepričana, da se ji je dokončno odpeljalo. Ob sporočilu na Facebooku, ja, tako smo zaposlene, da se ne utegnemo pogovoriti na deset oči, sem z očmi zakrožila tako močno, da sem še nekaj dni čutila posledice. Sledili so novi pretresi. Vse ostale so se strinjale! Okej, punce očitno jedo nekaj, kar sama še nisem odkrila, je bil moj obupan izgovor, ko sem se počasi sprijaznila z mislijo, da bomo to res počele. V vsej zmedi me je pomirjala misel, da si bomo izvajalce izbirale glede na lastni glasbeni okus. Ne, ne, Tina je bila drugačnega mnenja. Tudi izvajalca nam je določila in to skupino za katero prej še nisem slišala … no, če ne štejemo Tininega konstantnega pripovedovanja o Čedahučijih, za katere je z lahkoto navdušila tudi ostale tri. Tako smo pogosto sedele za mizo, jedle in se pogovarjale o njihovi glasbi. No, so se pogovarjale. Ker mi ženski firbec ni dal miru in ker sem se morala pripraviti na izziv, sem se lotila poslušanja albuma. Lahko rečem, da danes vem, zakaj tako navdušenje. Tega jim še nisem priznala, saj sem se dolgo upirala in zavijala z očmi ko je pogovor nanesel na Čedahučije in njihovo fanatično blebetanje. No punce zdaj veste in ko se naslednjič vidimo se prosim pretvarjajte, da tega niste prebrale in da še verjamete v mojo močno voljo.

1

Js in ti
sva kot rit in srajca.

Sedaj pa na izziv. Lahko rečem, da se trenutno nahajam v čudnem obdobju življenja. V obdobju, ko me na eni strani prevzema pozitivna miselnost in neizmerna volja do življenja, ki pa jo občasno zmoti zavedanje, kako je lahko življenje včasih nepošteno oziroma se nam tako vsaj zdi. Zakaj slabe stvari doletijo ljudi, ki so dobri? Zakaj se slabe stvari sploh dogajajo? In bolj specifično, zakaj se dogajajo ravno njemu, ki mi pomeni največ? Večina vas je seznanjena z dejstvom, da na ta svet nisem prišla sama. Že od samega začetka sem vajena družbe brata Nejca, za katerega vsem brez sramu priznam, da je moja skala. Oseba, na katero se lahko vedno zanesem, nekdo, ki me drži nad gladino, ko bi lahko že zdavnaj potonila in tisti, ki mi takrat, ko je to najbolj potrebno, pove, da vse, kar lahko ponudim svetu, nekaj šteje. Ni skrivnost, da samozavest ni moja močna točka in Nejc je tisti, ki mora najpogosteje gledati moj objokan obraz z maskaro do brade, zabasanim nosom in hlipanjem v smislu »to ni fer, sej jst nism nč kriva«. Lahko rečem, da si je v petindvajsetih letih prislužil najmanj potrdilo o opravljenem izobraževanju z naslovom Kako postopati s čustveno nestabilnimi predmenstrualno naravnanimi osebami ženskega spola. His future wife, you’re welcome.

Js in ti in ti in js sva najin svet.

Če bi morala na kratko opisati najin odnos bi rekla, da gre za relacijo vroče-hladno. Ko nama stvari tečejo gladko, se eden z drugim ne ukvarjava veliko. Popolnomo nasprotno pa se zgodi, ko se življenje na hitro zakomplicira in enemu ali drugemu pod noge nastavi polena. Takrat se začneva zavedati, da sva skupaj močnejša. In tako je tudi danes, ko tole pišem doma in je Nejc na drugem koncu mesta. Ne dvomim, da se stvari dogajajo z razlogom in da se dogajajo ravno njemu zato, ker nekdo nekje ve, da jih je sposoben premagati. In jaz z njim. In ne dvomim, da naju bo to naredilo samo še močnejša.

2

In kaj ima tale solzava izpoved opravka s hrano in glasbo? Obe izhajata iz srca in čustev. Glasba ni dobra, če ni posneta s srcem in čokoladna pita ni dobra, če jo delam na silo. Ko smo se včeraj z nekaterimi člani skupine ob skodelici čaja zapletli v pogovor me je najbolj zanimalo, če se nikoli ne naveličajo preigravanja enih in istih melodij. Pravijo, da ne. Zakaj? Ker je njihova glasba napisana s srcem in stvari, ki izhajajo iz tam, se preprosto ne moreš naveličati. Danes, ko že stotič pečem čokoladno pito, se ob tem smejim in navdušeno mečem sestavine v lonce, se zavedam, kako plehko je bilo moje vprašanje. Čeprav bi pito lahko spekla z zaprtimi očmi, se je nikoli ne naveličam. In pekla jo bom dokler jo bodo jedli.

3

Pesem Js in ti je tista, ki me od vseh najbolj spomni na Nejca, najin odnos in posledično na njegovo najljubšo sladico, za katero me prosi vsak teden – čokoladno pito. Mogoče kdo misli, da je takole »na prvo žogo« že zaradi naslova, vendar je resnica daleč od tega. Besedilo je tisto, ki me je prepričalo. Interpretacij je nešteto. Nekaterim se zdi, da govori o zaljubljenem paru, o prijateljstvu ali pa nečem čisto tretjem. Meni se zdi, da opisuje nas, dvojčke, čudno mutacijo narave, ki leti čisto v svojo smer. Ki išče energijo en v drugem in ki s pomočjo drug drugega vstane tudi, ko nas življenje tišči ob tla. Damn, we’re awesome!

Recept sicer ni zrasel na mojem zelniku, pred leti sem si ga namreč sposodila iz Žurnala24, ga malce modernizirala in od takrat pito veselo pečem skoraj vsak teden.

4

P.S.: Nejc, vem, da se ti bo ta objava zdela totalno solzava in pretirana ampak saj veš, na koncu dneva sem samo ženska, v konstantnem PMS ciklu, od katere valda ne moreš pričakovat, da je čustveno stabilna.

Čokoladna pita
Testo
 1. 125 g zmehčanega masla
 2. 90 g sladkorja v prahu
 3. 250 g moke
 4. ščepec soli
 5. 1 jajce
 6. 2 veliki žlici mleka
Nadev
 1. 250 ml sladke smetane
 2. 90 g sladkorja
 3. 400 g jedilne čokolade
 4. 100 g zmehčanega masla
 5. 2 žlici mrzlega mleka
 6. ščepec soli
Dodatno
 1. sladka smetana
 2. čokolada
 3. sadje in/ali marmelada po želji
postopek
 1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Okrogel pekač premera 26 centimetrov namažemo z maslom. Nato v mutipraktiku zmešamo najprej maslo in sladkor, dodamo jajce in nazadnje moko s soljo. Ko je testo pripravjeno ga zavijemo v plastično folijo in za 15 minut postavimo v zmrzovalnik. Nato testo razvaljamo na velikost pekača ali pa ga oblikujemo z rokami kar v pekaču … glede na stopnjo moje lenobe verjetno veste, kako se stvari lotim sama ;). Testo prebodemo z vilico in postavimo v pečico za 12 do 15 minut. Pečeno testo pustimo, da se nekoliko ohladi.
 2. Medtem pripravimo nadev. V kozici zavremo smetano s sladkorjem. Ko zavre odstavimo in v tekočino stresemo na koščke nalomljeno čokolado. Pustimo 2 minuti, da se čokolada stopi, premešamo, dodamo maslo in mleko ter mešamo toliko časa, da se zmes poenoti.
 3. Po želji lahko testo namažemo z marmelado (sama to največkrat izpustim) in nato vanj prelijemo čokoladno mešanico. Poljubno okrasimo s sadjem in smetano in postavimo v hladilnih za štiri ure oziroma v zamrzovalnik za dve.
 4. Pa dober tek!
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

 1. frue says:

  tole je pa tako preprosto za nardit in tako dobro, da sem jo naredila že kar nekajkrat. mogoče za koga malo overload čokoladno, ampak jz bi jo lahko jedla vsak dan. hvala za recept!

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.