Čedahuči: Ponoči so na jedilniku hotdogi

Ker lahko običajne faktografske podatke o skupini Čedahuči najdete na njihovi spletni strani, smo jih me povprašale o njihovih kulinaričnih preferencah ter dogajanju za odrom in štedilnikom.

kava

»Je kaj narobe, če rečemo, da nismo gurmani?« so vprašali, ko so rahlo zadihani sedli za mizo. Blaž, Romana, Matjaž in Danijel so pritekli naravnost s snemanja vtisov z njihovega zadnjega koncerta v enem od ljubljanskih lokalov. Tisti večer so bosih nog z melodijami napolnili prostor in skupaj z godalnim kvartetom zazibali občinstvo na notah skladb s Severnice, albuma, ki jim ga je v fizični obliki uspelo izdati s pomočjo zbiranja sredstev njihovih podpornikov. V času snemanja, ko so se zaprli v studio in nosove pomolili ven sredi noči, so ugotovili, da je odprt samo bližnji Petrol. Tam jih je navdušil hotdog s popolnim razmerjem gorčice, ki je rešil njihovo polnočno lakoto.

romana

In kaj bi našli v njihovih hladilnikih, če bi jih odprli sredi noči? »Mleko za kavo,« pravi Matjaž. »Kuhan pršut za toaste,« doda Romana, ki zagotavlja, da peče odlične palačinke. Vprašanju o tem, kaj najraje ustvarjajo za štedilnikom, se najprej skušajo izogniti s pisanjem slavospevov njihovemu bobnarju: »Škoda, da z nami ni Ivana, med nami je on največji kuhar. Če smo kdaj pri njem, nas razvaja s svojo kuho.« Ivan jim je pokazal nekaj trikov za hitro pripravo »paštic«, Romano pa pripravil, da se je prvič v življenju spopadla s školjkami, čeprav je ji to zdi »nekaj najbolj groznega na svetu«. Sedaj ko je končno velika, se trudi jesti bolj raznoliko: »Dve leti nazaj sem začela jesti paradižnik, pojem tudi kakšno ribo, ampak mora biti lepa in očiščena.«

rolice

Raje kot kuhajo, se naši sogovorniki kam povabijo: »Poiščeš nekoga, ki rad kuha, ti pa potem uživaš v hrani.« Matjaž se ob nedeljah povabi na kosilo k očetu, ki sta mu z bratom kupila knjigo z recepti Jamieja Oliverja: »Ponavadi pripravi dovolj hrane za 37 ljudi, jaz jo pa kosilu odnesem domov in jo nato jem še skoraj cel teden. Nakup te knjige je bila definitivno dobra naložba.« Matjaž sicer peče pice, Romana pa greje mleko za kavo. Ravno zadnjič sta se lotila priprave jogurtove strnjenke: »Se je strdila, dodala sva dovolj želatine.«

Med tem ko je naša Tina postregla s cimetovimi rolicami, je Blaž obujal spomine iz otroštva: »V živo se spomnim okusa zelenjavnega namaza.« »To je nekaj najboljšega,« ga prekine Romana. Sicer Blaž pravi, da še nikoli poskušal kuhati ob glasbi. »Glasba po navadi zadovolji oči – če gledaš videoposnetke – in ušesa, hrana vzpodbudi še druge čute. Najbrž bi bilo zanimivo, če bi na koncertu jedel kaj dobrega. Sem pa že razmišljal, kako bi lahko z glasbo poustvaril občutek vetra, na primer,« je razmišljal.

blaz

Kaj pa najljubša hrana? Matjaž je navdušen nad lastnimi picami in očetovo indijsko hrano, Danijel mlati rižote, Romana domač pomfri pospravi skupaj s skledo solate z olivnim oljem, Blaž pa ima rad »čudne kombinacije«, kot jih imenuje sam. Golaž ali enolončnico kombinira s sladico. In sploh ne nujno v tem vrstnem redu.

Na vprašanje, kako so videti njihove vaje, so najprej odgovorili s kratko tišino, nato pa s sinhronim smehom. Intenzivno so vadili pomladi lansko leto, pred snemanjem plošče. Takrat so tudi izoblikovali skladbe tako, kot sedaj zvenijo na albumu. Na vsakem nastopu pa dodajo »drugo začimbo«. Vsak nastop je slišati in čutiti malo drugače, pravijo, da je odvisno od njihovega razpoloženja in razpoloženja občinstva. Sedaj pred nastopi vadijo manj, čeprav si Blaž želi, da bi si za igranje na vajah lahko vzeli več časa: »Da gremo kot bend na višji nivo, da naredimo nekaj novega.« Vendar je usklajevanje sedmih članov včasih težko. »Za vsakega od članov je to dinamično življenjsko obdobje; iščemo svojo vlogo v družbi. To vpliva na naš projekt. Tudi mi se še iščemo,« ugotavlja. Matjaž pa ga prijazno opomni: »Do sedaj nam je še vedno uspelo vse, kar smo si zadali.«

IMG_0001 copy

 

Dodaj odgovor