Je mimo leto

Včasih gledam na spomine z melanholijo, drugič z nasmeškom na obrazu. Včasih mi je žal, da smo se z nekaterimi ljudmi odtujili in pogrešam njihovo družbo. Ali družbo tistih ljudi, ki so mi ostali v spominu, čeprav so se (najbrž) spremenili in niso več isti ljudje. Lepi spomini pa ostajajo. In prav na te ljudi in čas me je spomnila pesem Je mimo leto, ki jo seveda izvajajo Čedahuči. Malce melanholična, ampak hkrati pozitivna, vesela.

Čas bolečino vzame stran
stopi jo v spomin

Ob pesmi sem si zaželela nečesa sladkega, nečesa, ob čemer obujam spomine. Tudi na tiste čase, ko sem prvič pripravljala to dobroto. Panna cotta. Tokrat sem se odločila, da ne bom delala poliva, ampak ga bom vključila v samo sladico. Pripravila sem jagodno panno cotto, ki je tako nedolžna in hkrati vesela in zame polna spominov.

028

Panno cotto sem prvič srečala na obisku in se nad sladico navdušila. Prepričana sem bila, da je njena priprava precej težka in ko sem se le opogumila in jo pripravila, sem bila kar malce razočarana. Pa ne nad okusom, ampak na tem, kako jo je enostavno pripraviti.

Tokrat sem se je lotila tako, da sem zjutraj iz skrinje vzela zmrznjene jagode in jih pustila odtajati. Popoldne sem se le spravila k pripravi. Skoraj celo vsebino (okoli 350 g), sem zlila v kozico in jagode skupaj z njihovo tekočino in 2 žlicama sladkorja malo pokuhala. Kot da bi pripravljala vroč poliv.

007

Dodala sem jim slabo žlico vanilijevega ekstrakta in 500 ml sladke smetane. Vse skupaj sem skoraj zavrela, medtem pa sem v hladni vodi namočila 6 listov želatine. Jagodno smetano sem odstavila s plošče, ji dodala želatino in dobro premešala, da se je želatina lepo stopila. Pripravila sem si kar kozarce, ki sem jih poplaknila s hladno vodo in vanje vlila svojo ‘kuhano smetano’ (kar je, mimogrede slovenski prevod imena sladice). Kozarčke sem še pokrila s folijo in jih dala hladiti v hladilnik. Po nekaj urah, dajte ji vsaj kakšne 3 do 4, smo se že sladkali z njo. Tokrat sem jo ‘zapakirala’ kar v kozarce, sicer pa jih lahko seveda lepo zvrnete na krožnik in dodatno polijete s poljubnim sadnim ali drugim polivom (čokolada, karamela, vanilijeva …).

015

jagodna panna cotta
sestavine
  1. 350 g jagod
  2. 2 žlici sladkorja
  3. 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  4. 500 ml sladke smetane
  5. 6 listov želatine
postopek
  1. Jagode in sladkor pokuhamo. Dodamo jim vanilijeve ekstrakt in sladko smetano. Grejemo toliko, da skoraj zavre. Želatino namočimo v hladni vodi. Jagodno smetano odstavimo s plošče, ji dodamo želatino in dobro premešamo, da se želatina lepo stopi. Vlijemo jo v kozarce ali modelčke in 'kuhano smetano' hladimo vsaj kakšne 3 do 4.
zapiski
  1. Polijemo jo lahko s poljubnim sadnim ali drugim polivom (čokolada, karamela, vanilijeva ...).
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.