Na kolesu že švicam

V novi službi imamo nekatere aktivnosti tudi popoldne, tako da si vzamem dopoldne prosto ali si razdrobim urnik. Tako sem naredila danes, ko sem lovila rok za pripravo nečesa dobrega za nov Mercatorjev izziv. Okoli 12. sem se odpravila domov, da bom v miru pripravila in ovekovečila nekaj pomladnega za kosilo. Recept sem imela nekako v mislih, vendar nisem bila prepričana, koliko časa mi bo priprava vzela, niti ali bo zadeva sploh uspela. Vendar, ko sem razmišljala o časovnem planu kuhanja, sem ugotovila, da sem veliko prezgodnja in da imam še kar nekaj časa. V kolesarnici sem parkirala kolo in skočila še do najboljšega soseda po nekaj zelenjave, da bom v naslednjih dneh zdravo jedla. Brez izgovorov. Kar nekaj sadja in zelenjave so imeli znižane, ker ji je ‘potekel rok uporabe’ oz. ni izgledala več tako sveža, kot ko je prišla v trgovino. To pomeni, da je bila še čisto ok in da nimam izgovorov, da si ne pripravim česa okusnega tudi v naslednjih dneh.

Kje sem se zgubila? Aha, hotela sem povedati, da sem imela še veliko časa. V bistvu toliko časa, da sem pred začetkom priprave kosila še pomila posodo od včeraj (ja, sem ena tistih) in pogledala en del nadaljevanke. Potem sem plačala še položnico za telefon in začela urejati eno Excelovo tabelo. Mhm, toliko časa. Naposled je le bil počasi čas, da se lotim kosila.

028

Ker se nezadržno bliža prvi uradni spomladanski dan (\o/), nam je Mercator dal simpatičen izziv – pripravo malce drugačnih spomladanskih zavitkov. Iskreno? Tokrat izvirnost ni bila moja vrlina. Pripravila sem spomladanske zavitke s špinačo in lososom.

Lotila sem se … no, nisem vedela, kje se lotiti, zato sem najprej na pult dala svežo špinačo in korenje. Špinačo sem oprala, korenje pa olupila in narezala na trakce. Iz hladilnika sem vzela še paket vlečenega testa, iz predala pa losos iz konzerve (seveda bi bilo še bolj okusno, če bi kupila svežega in ga popekla na olju). Testo sem narezala na kvadratke, ga nadevala s preostalimi tremi sestavinami, špinačo malce posolila in zavila zvitke.

016

Na tanko sem jih namazala s kokosovim oljem (nerafiniranim, ki je dal zavitkom azijski okus), jih razvrstila na pekač, ki sem ga predhodno pokrila s papirjem za peko in vse skupaj za približno 10 minut potisnila v pečico, ogreto na 175°C. Lahko jih vzamete iz pečice tudi kakšno minut prej.

020

Em, to je to. Moj najkrajši recept?

Pojma nisem imela, kakšen bo okus, niti ali bo surova špinača v tej kombinaciji v redu, ali bi jo morda morala prej poblanširati, ali kako se že reče tistemu, ko jo za par sekund vržeš v vrelo vodo in potem vzameš ven. Zavitki so izpadli okusni, lahko bi dodala še kakšne začimbe: česen, peteršilj, poper, morda kaj čilija. Kljub temu mi je bilo všeč, da je nerafinirano kokosovo olje pustilo svoj okus in mislim, da je okus jedi lepo zaokrožilo.

Pri kosilu se mi je pridružil moj dragi (zato tako ‘konservativne’ sestavine) in sva se kar malce začvekala. Nakar me vpraša, kdaj moram od doma. Ura je kazala 16.37, jaz pa bi morala biti v centru ob 17.00. Navadno za tako pot porabim okoli 20 minut + obuti sem se mogla, zapakirati računalnik … V glavnem, misija nemogoče. Zašvicala sem ful, na lokaciji pa sem bila 16.58. Rekordno.

spomladanski zavitki s špinačo in lososom
sestavine
  1. vrečka sveže špinače
  2. 2 srednje velika korenčka
  3. 3 listi vlečenega testa
  4. nerafinirano kokosovo olje
postopek
  1. Špinačo operemo, korenje olupimo in narežemo na trakce. Vlečeno testo narežemo na pravokotnike (en list na 4 dele), ga nadevamo s špinačo, ki jo malce posolimo, dodamo korenje in losos ter zavijemo zvitke. Na tanko jih namažemo s kokosovim oljem, jih razvrstimo na pekač, ki ga predhodno pokrijemo s papirjem za peko in pečemo v pečici na 175°C približno 10 minut ali kakšno minut manj.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.