Pomlad.

Jaz se rada stvari lotevam čim bolj preprosto. Zame je najboljše kosilo tisto, ki ima samo en hod in ne več kot tri sestavine. Popečen krompir z brokolijem in cvetačo, ne rabim več dosti drugega. Tako logiko sem osvojila, ko sem bila na študijski izmenjavi v Španiji in je bila kuhinja v stanovanju skromno opremljena, skromna pa je bila tudi vsebina moje denarnice. In to logiko z veseljem uporabljam še danes. Strah me je receptov z nešteto alinejami, zato vam tudi jaz danes ponujam takega, ki kliče po le petih glavnih sestavinah. Spomladanski zavitki s tistim, kar najdemo doma.

3

Saj vem, da so tradicionalni spomladanski zavitki narejeni oziroma zaviti v riževo testo, ampak le-to ne gre z roko v roki z mojo idejo o nekompliciranju, hehe. Vlečeno testo bo povsem v redu. Zavitkov sem se lotila na sladek način – na kockice sem narezala mango, zraven dodala še nasekljane brazilske oreščke in to dvoje premešala. Če bi radi bolj sladko, lahko dodate žlico ali dve medu. V ta nadev lahko dodate tudi katere koli druge sestavine – suho sadje, ali pa koščke čokolade, katero koli sveže sadje, zamrznjeno jagodičevje, itd. 

Za ta recept boste potrebovali še vlečeno testo v listih – liste po dolgem razdelite na tri dele, nato pa trakove premažite z jajcem, v en kot položite žlico nadeva, nato pa zvitke zvijte oziroma prepognite v trikotnike (tako kot sem pripravila spanakopite, postopek priprave pa si lahko ogledate tudi na tej povezavi). Na koncu trikotnike premažite po vrhu z jajcem in pecite na 180°C približno 15 – 20 minut oz. dokler niso zlatorjavi po vrhu.

2

Da pa vse skupaj ni presuho, zavitke pospremimo z omako. Jaz sem v kozici zavrela pljunec mleka, nato pa v njem raztopila temno čokolado. Nato po želji z mlekom ali čokolado uravnavamo konsistenco omake. Čokoladno omako lahko naredite tudi s smetano, da bo res pravi ganache, ampak jaz je ravno nisem imela pri roki. In to je vsa umetnost.

1

Spomladanski zavitki s čokoladno omako
sestavine
  1. mango
  2. brazilski oreščki
  3. vlečeno testo
  4. jajce
  5. mleko ali smetana
  6. temna čokolada
postopek
  1. Mango narežemo na manjše koščke, brazilske oreščke pa nasekljamo. Vlečeno testo po dolgem narežemo na trakove, široke približno 8 cm in jih premažemo z jajcem. V spodnji kot vlečenega testa položimo žličko nadeva, nato pa zvijemo trikotnike. Trikotnike po vrhu namažemo z jajcem. Pečemo na 180°C med 15 in 20 minut.
  2. Čokoladno omako pripravimo tako, da zavremo malo mleka ali smetane in v njem raztopimo čokolado. Gostoto uravnavamo z dodatnim mlekom ali čokolado, dokler ne dobimo željene konsistence.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.