Ko se veliki noči zrola

Mercator nam jo marsikdaj zagode. Pa ne v slabem smislu – izzivi, ki v razmišljanje spravijo tiste možganske celice, ki so odločilne za kreativnost in so včasih malce preveč zakrneli, so še kako dobrodošli. Bormašince smo se tokrat spet usedle za mizo in se skupaj podale v boj pri iskanju inovativnih in drugačnih receptov za pripravo velikonočnih dobrot. No, Sanja je grela domačo posteljo, ostale pa smo zavihale rokave. 

Moja velika noč odkar pomnim izgleda nekako takole: hren z jabolki, prekajena šunka, pirhi, orehova potica in kruh. Klasika, ki je super okusna in sploh se ni za pritoževati. Letos, pa bo malce drugače. Včeraj smo uspele naumiti kar nekaj zanimivih receptov, ki imajo še vseeno tisti pravi velikonočni okus, po drugi strani pa je se počutiš, kot da si odkril nekaj novega. Začnimo kar z Velikonočnimi polžki oz. rolicami.

2015-03-22 12.48.35

Inspiracija za tele rolice je vsekakor klasičen recept za cimetove polžke. Za testo sem uporabila recept, po katerem sem pekla janeževo kito, ker pride testo res polno, bogato, mehko in se kar stopi v ustih. V eni posodi zmešamo suhe sestavine: 500 g moke, 1 zavitek suhega kvasa, 3 žlice sladkorja in 1 žlička soli. V drugi posodi odmerimo 250 ml mleka, ga segrejemo (v mikrovalovki ali kako drugače), v njem raztopimo 100 g masla, nato pa dodamo še eno jajce. Dobro premešamo, pazimo, da zmes ni prevroča, vseeno pa mora biti topla. Nato tekočino dolijemo suhim sestavinam in zamesimo testo. Če imate planetarni mešalec, ga gnetite kakšnih 5 minut, sicer pa na roke, dokler testo ni voljno in gladko. Ne se ustrašit, testo pride kar mehko in na trenutke tudi lepljivo, ampak nikar naj vas ne premami, da bi še dodali moke, hehe. Končni rezultat bo super mehek in slasten. Testo oblikujemo v hlebček, ga damo v posodo, pokrijemo s krpo in pustimo na toplem mestu, dokler ne vzhaja oz. podvoji svojega obličja, vsaj kakšno uro.

2015-03-22 11.17.48

 

Testo nato pregnetemo in razvaljamo na približno 3-4 mm debeline. Poskusimo ga razvaljati kar se da v pravokotno obliko, pri čemer je ena stranica daljša od druge (v razmerju 2:3). 

Pripravimo tudi nadev. Me smo zmešale 200 g polnomastne pasirane skute, 100 g navadnega jogurta, 1 beljak, nariban svež hren in prekajeno šunko, narezano na majhne koščke. Količina hrena in šunke je povsem odvisna od vaših preferenc in okusov, mi smo dale približno 3 pesti hrena in vsaj toliko šunke. Je kar fino, če je nadev bogat, gre le za velikonočne rolice. Ne pozabite tudi na ščep soli. Nadev dobro premešamo in namažemo po celi površini razvaljanega testa. Nato testo zvijemo – po daljši stranici! Ker mene taka navodila vedno zmedejo, sem pripravila sliko, kako zvijemo, hehe!

testoKo imamo testo zvito v dolgo klobaso, ga narežemo na enake kose, široke približno 3 cm. Me smo iz te količine dobile 12 rolic. Rolice polagamo na pekač, naj se ne držijo preveč skupaj, saj se med ponovnim vzhajanjem in peko še dodatno razlezejo. Spet jih damo na toplo mesto za kakšne pol ure, med tem pa segrejemo pečico na 180°C. 

2015-03-22 11.47.04

Pečemo jih med 20 in 25 minut oziroma ko bodo lepo porjavele in slastno zadišale. In naj vam povem, najboljše so še tople in zares so hudo velikonočne. Tudi hren ni prehud, se v pečici malo razdiši, čeprav sem na začetku jokala samo, ko sem ga sveže naribanega povohala. 

2015-03-22 13.03.50

 

 

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.