Velikonočna solata

Kot je v prejšnjih ‘velikonočnih’ zapisih omenila že Tina, je za nami še ena prijetna, kulinarično obarvana nedelja. Zaradi kroničnega pomanjkanja inovativnih idej, sva se z Bernardo javili za vesti pomočnici Ane in Tine, ki sta kar prekipevali od bolj ali manj izvedljivih idej za velikonočno pojedino. Poleg tega sva z Bernardo v idejah prepoznali precej velik potencial in visok odstotek možnosti za uspeh, kar je pomenilo, da nekako morava priti zraven, saj nikakor nisva želeli zamuditi najboljšega dela – požrtije. Ker imava dve roki, se nama je ideja, da se ponudiva za pomočnici, zdela briljantna. Tako smo se na sončno nedeljo zbrale pri Tini, ki je svojo kuhinjo eno popoldne prijazno delila z nami. Po uvodnem sestanku in nekaj ukradenih bananah s strani tistih, ki so doma preskočili zajtrk, smo se lotile dela.

1

Delo je, kot se za proizvodnjo s samimi ženskami spodobi, potekalo v precej glasnem okolju, ki je nastalo kot mešanica multipraktika, štirih nadvse zgovornih babnic in Andreja Stareta, ki  nas je v ozadju poskušal preglasiti s fanatičnim dretjem ob skokih naših fantov. Čeprav se je Tinina boljša polovica poskušala osredotočiti na dogajanje v Planici in posledično višala volumen Staretovega glasu, smo bile vseeno uspešnejše. Revež se je moral sprijazniti s sliko na ekranu, me pa smo nadaljevale s štiriglasnim, precej neproduktivnim čeblanjem.

Vsi recepti, ki smo jih za vas pripravile, so precej nezahtevni in lahko izvedljivi, saj smo želele predstaviti jedi, ki jih lahko pripravite vnaprej, da lahko na dan pojedine poskrbite še za manjše popravke in nato brez slabe vesti uživate v pohvalah namenjenih v vašo smer. S celotnim repertoarjem smo končale v slabih dveh urah, če ne štejemo vzhajanja testa za polžke, ki ga je Tina pripravila že navsezgodaj, ko se je po penzionersko zbudila sredi noči.

2

Danes je na vrsti Velikonočna solata, ki je zrasla na Tininem zelniku. No, ne dobesedno, zelnato glavo smo namreč pobrale na policah Mercatorja, ki nam je zakuhal tale praznični izziv. Solatka je za pripravo precej preprosta, količine pa povsem stvar okusa. V nadaljevanu sledi postopek priprave in seznam sestavin, ki pa jih v multipraktik nabašete v poljubnih količinah in vse skupaj prilagodite okusu vaših gostov, če pa ste bolj sebične vrste pa se zanesite samo na svoje brbončice.

Postopek je enostaven, sestavine pa, seveda, velikonočne in povsem običajne: sveže zelje, korenje, hren, prekajena šunka, jajca, sol, limonin sok, olivno olje, poper. Zelje na tanko naribamo, prav tako korenček in hren. Jajca v trdo skuhamo, šunko pa narežemo na kockice. Potem pripravimo preliv – v posodi dobro zmešamo limonin sok (lahko tudi kis), olje, sol in poper ter s tem začinimo solato. To je vsa umetnost. 

3

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.