Rjavi medvedi smrdijo po česnu

Prvič sem za čemaž slišala pred kakšnima dvema letoma. Da je to neke vrste divji česen, mi je bilo razloženo. Naivno sem si predstavljala, da okrog bukev v lokalnem gozdu pač rase bolj kilavi bratranec merkatorjevega bohotnega preganjalca vampirjev. Do danes dopoldan, ko sem se se prvič zares (internetno) spoznala z njim ugotovila, da v bistvu gre za užitne šmarnice. Ali solzice, kot jim pravi Prežihov Voranc. Na videz se razlikujejo le po obliki cveta, sicer pa čemaž na daleč izdaja že močan vonj po česnu.

1

Listi čemaža, ne šmarnic.

Čemaž ima rad družbo hrasta, gabra in bukve. In vlage. Spomladanski sončni dnevi po dežju so kot nalašč za čemaženje (aktivno nabiranje čemaža v naravi, op. a.) Raste tam od marca do junija, z belimi cvetovi pa cveti med od aprila do maja, pogosto v preprogah, ki na široko pokrivajo gozdna tla (gl. spodnjo sliko). V zemlji se skriva čebulica, ovita z belkasto prozorno kožico, iz nje pa poganjata dva svetlo zelena lista, ki s časom postaneta temnejša. Poleg tega da je podoben šmarnici, ga lahko zamenjamo še z drugo strupeno rastlino, podleskom. Ampak če sledimo (nezamašenemu) nosu, s prepoznavanjem čemaža ne bi smelo biti težav.

Rjavi medvedi ga imajo radi za spomladanski zajtrk, saj jim … požene kri po žilah. (Ne, to ni nasvet za lov na medevede.) Čemaž se skriva tudi pod drugimi imeni: divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec, botanično poučeni ga med seboj naslavljajo z Allium ursinum.

Vsi deli čemaža, vključno s cvetovi, ki imajo najmočnejšo aromo, so užitni. V kuhinji se ponavadi uporabljajo listi. Uživali so ga že Rimljani in čisto mogoče je, da je Rimsko cesarstvo neslavno propadlo zaradi vsesplošnega grozljivega zadaha. Nekuhanega in razrezanega lahko uporabimo kot začimbo, predelanega pa … no, na to vam bomo v naslednjih štirinajstih dneh poskušale odgovoriti punce z Bormašine. : )

Klasične čemaž pogruntvščine se gibljejo nekje med juhami, namazi in pestom. Če vam ga domov uspe privleči več, kot ga lahko svežega pojeste, ga na drobno nasekljajte, malo posolite in vložite v hladno stiskano olivno olje. Skuhan čemaž izgubi del svoje značilne arome in ostrine. Najbolje se ujame z jedmi, ki vsebujejo maščobo, v kombinaciji se preveč pustimi je večja možnost za provociranje prebavnega trakta.

bona

Bona, kraljica čemaža

Še rubrika tete Pehte: Čemaž čisti prebavo, dihalne poti (sploh vašemu partnerju pri lupčkanju), krvni obtok, čisti kožo, draži morebitne črevesne gliste in čisti nepravilnosti na koži. Čemažev sok naj bi pomagal pri celjenju ran. Znižuje holesterol, zbija vročino, odvaja vodo in deluje proti astmi. Praktično nesmrten postaneš, če bi ga lahko zaužil v neomejenih količinah. Kar pa ni priporočljivo, ker bi potem bil nesmrten z drisko in razdraženim želodcem. Aja, pa pospešuje prebavo maščob.

Pred nabiranjem pa nikar ne pozabite na ustrezno zaščito pred klopi! Male pošasti so že aktivne in nekatere med njimi dodatno oborožene z nemarnimi boleznimi.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.