Pomlad na hitro

Konec februarja se mi je zdelo grozno fino, da se zima končuje in da prihajajo toplejši meseci. Pravzaprav, prvič v življenju sem pomislila, da je zima kar hitro minila. Danes pa sem si že zaželela poletja. Mogoče sem res malo preveč zahtevna ali neučakana, ampak poletje je res moj najljubši letni čas, ki sem mu že večkrat pisala slavospeve.

Kakorkoli, psihično se moram pripraviti na to, da bo toplo šele čez par mesecev in uživati v lepotah sedanjega letnega časa. Izkoristiti moreče in hladne dni, kot je današnji, da se zabubim pod odejo ali v kuhinjo in spečem nekaj dobrega. Ravno pravšnji dan je torej, da preizkusim recept za čemaževe hitre kruhke s sirom.

 051

No, ja, zgornji zapis je nastal včeraj, ko sem še verjela, da bom pripravila spodnji recept. Danes je dan … veliko lepši, sonce sije in veter ne piha več tako hudo. Dobiva pa zvečer obiske iz tujine, tako da bodo prišli kruhki danes bolj prav, kot včeraj. In zakaj včeraj nisem pekla? Ne zaradi obiskov, ampak zaradi moje izgubljenosti. Če bi bilo mogoče oddati kaj te zmede, bi bila nadvse srečna. Včeraj zjutraj sem se na poti v službo ustavila pri Bernardi, ki mi je prijazno predala vrečko čemaža, ki sta ga prejšnji dan nabrali s Tino. V službi je počival v hladilniku in tam ostal vse do mojega današnjega odhoda domov. Na kratko, včeraj sem ga pozabila in se nanj spomnila, ko sem vstopala skozi vhodna vrata. Kakorkoli, danes pa čisto zares za vas čemaževi hitri kruhki s sirom.

012

Kruhkov sem se lotila po receptu, vendar s podvojenimi količinami. No, pa z drugačno mešanico moke. Pa … V glavnem, zmešala sem 150 g polnozrnate pšenične, 50 g polnozrnate pirine in 200 g navadne bele moke. Dodala sem 3 žličke pecilnega praška, 2 žlički soli in 50 g naribanega parmezana. Ker me včerajšnja zmedenost še ni zapustila, sem se spomnila, da bi bilo fino ogreti pečico, zato sem jo prižgala na 220°C in pekač obložila s papirjem za peko. Po opravljenih predpripravah sem suhi mešanici dodala 120 g na kocke narezanega masla in ga z rokami vgnetla v moko, dokler nisem dobila samo majhnih koškov masla sem pa tja. Oprala sem kar konkretno količino čemaža, kakšnih 100 g. Tako sem ukrepala, saj pravijo, da toplotno obdelan izgubi del svojega okusa. Je treba nadoknaditi. Osušila sem ga na krpi, ga na drobno narezala in dodala mešanici. Prilila sem ji še 210 ml mleka in z rokami pregnetla v enotno maso. Vzela sem jo iz posode in jo na hitro še malo pregnetla na pomokani površini. Razdelila sem jo na 16 delov, jih oblikovala v sploščene kroglice in jih razporedila po pekaču. Ubila sem jajce, ločila rumenjak od beljaka in rumenjaku primešala dve žlici mleka. Z zmesjo sem po vrhu namazala svoje kruhke in jim dodala še približno 50 g naribanega parmezana.

029

Kruhke sem zaprla za približno 12 minut v vročo pečico.

039

Na koncu je na mestu še zahvala Tini in Bernardi, ki sta prijazno nabrali čemaž tudi zame, da sem tele kruhke sploh lahko spekla. Super sta. :*

čemaževi hitri kruhki s sirom
sestavine
 1. 400 g moke (poljubna mešanica)
 2. 3 žličke pecilnega praška
 3. 2 žlički soli
 4. 50 g naribanega parmezana
 5. 100 g svežega čemaža
 6. 120 g masla
 7. 210 ml mleka
 8. 1 rumenjak in 2 žlici mleka
 9. 40-50 g naribanega parmezana (ali drugega sira po želji)
postopek
 1. Pečico segrejemo na 220°C in položimo papir za peko na pekač. Operemo čemaževe liste, ga osušimo in na drobno nasekljamo. V posodi (na roke ali v multipraktiku) zmešamo moko, pecilni prašek, sol, parmezan, na koščke narezano maslo. Dodamo čemaž in dobro premešamo. Za konec pa na hitro primešamo še mleko.
 2. Pult pomokamo in na njemu na hitro pregnetemo testo. Razdelimo ga na 16 enakih delov, ki jih oblikujemo v sploščene kroglice ter postavimo na pekač. Zmešamo rumenjak in mleko ter zmes namažemo na vrh kruhkov, ki jih nato posujemo z nekaj sira.
 3. Kruhke pečemo približno 12 minut in postrežemo še tople.
zapiski
 1. Kruhke lahko namažemo s kakšnim pestom, na primer čemaževim. 😉
Prirejeno po delicious days
Adapted from delicious days
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.