Jajca pa čemaž

Nisem si mislila, da bom doma s čemažem povzročila preplah oranže stopnje. Ko sem na plano privlekla vrečico gozdnega zelenja, je gospod Ata začel vreščati, da pod njegovo streho ne bomo uživali potencialno strupenih darov narave. Na tem mestu se mi zdi pošteno omeniti, da se v njegovi gobovi juhi občasno znajde kak ”najbrž je jurček” in ”saj samo lisičke rumene, kajne?” gobji primerek.

omleta2

Počakala sem soboto zjutraj, ko glava družine rada poležava, in mojemu običajnemu sobotnemu zajtrku (jajca) dodala malo čemaža. Moji visokoleteči načrti so na začetku vsebovali na pol profesionalno fotografiranje s popolno okroglo malo omleto, ki je nekje na polovici itak razpadla na polo… okej, četrtine. In moram priznati, za omlete ne bi izdajala najboljših prijateljev, veliko bolj mi je všeč rumenjak v tekoči obliki, zato se je omleti iz enega jajca na krožniku pridružilo še jajce skoraj na oko. (Ne vem, kako je ime takemu, ki ga obrneš okoli in še malo popečeš na drugi strani.)

omleta31

No, glede omlete ne bom nikomur solila pameti, ker sploh ne vem, če jo delam po pravem postopku. : ) Držim se tistega recepta iz ene od poletnih služb, ko sem v hotelski restavraciji pripravljala zajtrke. Umešanim jajcem dodaš koščke tršega sira in kanec mleka. Na nameščeni ponvi popečeš z obeh strani, prepogneš na pol in postrežeš. Omletni zmesi sem tokrat dodala na drobno nasekljan svež čemaž (tri liste) in koščke mocarele. Dodala sem jih, ko je zmes do polovice pečena – tik preden sem jo obrnila. Postregla sem si na kupu regrata in motovilca. Fina kombinacija.

omleta

Fotografiranje jajc se je izkazalo za največji izziv do sedaj. Ni in ni hotelo zgledati kot nekaj, kar bi z veseljem pojedla in nekje po približno šestdeseti fotografiji mi je končno kapnilo, da bi jih lahko pojedla, preden se je moj zajtrk do konca shladil. Pa še smrčanje iz spalnice je potihnilo. Mesto zločina je bilo tako potrebno trikrat predrgniti ter razkužiti s kisom in pasterizirano krvjo polnoletnih devic. Z izjemo slednjih neposredno zaradi čemaža ni umrl nihče.

Dober tek!

Omleta s sirom in čemažem
Za eno osebo
  1. 2 jajci
  2. trdi sir
  3. mocarela
  4. mleko
  5. sol, poper
  6. maslo
  7. 2-4 čemaževi lisit
  8. regrat
  9. motovilec
postopek
  1. Po najljubšem receptu pripravimo omleto s sirom. V zmes pred peko umešano na drobno nasekljan čemaž. V vroči posodi, nameščeni z maslom, zmes popečemo na eni strani. Z lopatko previdno preverjamo stopnjo pečenosti. Tik preden omleto obrnemo, dodamo še koške mocarele. Ko je enakomerno popečena na obeh straneh, omleto prepognemo in postrežemo na posteljici iz svežega regrata in motovilca.
Bor mašina za punce http://bormasinazapunce.si/

One comment

Dodaj odgovor