Če maš čemaž, lahko nardiš pesto.

In pesto je ena najlažjih oblik shranjevanja čemaža na daljši rok. Pri nas doma ga imamo še nekaj kozarčkov lanskega, kar pomeni, da zdrži tudi leto. Shranjen naj bo v temnem in hladnem prostoru, recimo, v hladilniku. Če vam ni všeč slan, v olju shranjen čemaž, ga lahko samega shranite tudi v skrinji. Na drobno ga narežete in shranite v vrečke. Prav vam bo prišel za juhe, namaze (npr. s skuto, avokadom, tunino,…), kot dodatek rižoti, ajdovi kaši, omaki za testenine, za solato, za nadev štrukljev, zavitkom, za kruh,… Pravzaprav je precej uporabna reč, če spadate med ljubitelje česna. Najbolj osnovni recept, ki je verjetno tudi najbolj poznan, vsaj meni, vsebuje goro čemaža, olivno/bučno olje in sol. In mikser ali potrpežljive roke.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Sama sem to rundo naredila pesto iz

300g čemaža (to so približni 4 velike pesti),

15 žlic olivnega olja in

3 žličke fino mlete morske soli.

Iz tega sem dobila za dva kozarčka pesta. Enega sem pustila takšnega kot je, drugemu sem dodala še pest nasekljanih lešnikov. Na roke narezani lešniki so tu super popestritev, ker malo pohrusta, ko ješ. Ta pesto uporabim za testenine, mislim pa, da bi bil super tudi za skutine štruklje. Vam povem, ko preizkusim.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Pesto sem zaradi majhne posode na blenderju naredila v večih enakih korakih. Čemaž sem najprej očistila, narezala po šopkih na, recimo, osmine in dala v blender. Potem sem dodala par žlic olja, malo soli in zmiksala. In dodala naslednji šopek čemaža, malo soli in olja in spet ponovila.

 Processed with VSCOcam with f2 preset  Processed with VSCOcam with f2 preset

Še prej, ko sem uspela narediti svoj pesto, sem med vikendom doma doma pekla kruh s čemažem. Očetu, ki je maček na čemaž (vsak dan, ampak res vsak dan, si ga da eno žličko v solato, op.p.), sem sunila odprt lonček čemaževega pesta, ki ga je še lansko leto naredila stara mama. Zamesila sem polnozrnato pirino testo po receptu brez gnetenja in dodala dve bogati žlici zelenega bogastva. Ker je čemaž v pestu res na drobno narezan, ga v kruhu skoraj ni opaziti, diši pa rahlo po česnu, tako da za tiste nad česnom vihajoče nosove to ravno ni. Za nas, ljubitelje, je pa super.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.